Canicula topeşte Vâlcea

miercuri, 18 iulie 2007

 Canicula topeşte Vâlcea

Începând de marţi, 17 iulie, cele patru puncte de prim ajutor instalate de Primăria Râmnicului ca urmare a avertizării de cod galben oferă, pe lângă apă minerală rece, carbogazoasă sau plată, şi asistenţă medicală. Asistente medicale ale Serviciului de Ambulanţă sau din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au în dotare o trusă de prim-ajutor cu care persoanele afectate de căldura excesivă îşi pot verifica tensiunea arterială sau pot primi medicamente necesare stabilizării stării de sănătate. Trei din cele 4 puncte de asistenţă medicală şi distribuire a apei funcţionează în punctele de închiriere a cântarelor din Piaţa Ostroveni, Piaţa Centrală şi Piaţa Nord -, iar cel de-al patrulea a fost amplasat în incinta River Plazza Mall – intrarea dinspre Splaiul Independenţei. Perioada pentru care avertizarea de cod galben e valabilă la nivelul municipiului este 17 – 22 iulie şi 1 – 8 august. . În afară de punctele de prim-ajutor amenajate la Râmnic mai există şi unele în cele mai importante localităţi ale judeţului. La Drăgăşani există astfel de puncte la primărie şi la Muzeul Viei şi Vinului, la Bălceşti – la primărie, Grupul Şcolar Petrache Poenaru şi la Cofetăria Consum Coop. Un asem,enea punct de prim-ajutor există şi la Sstaţia de Ambulanţă de la Horezu. Cetăţenii care sunt în imposibilitatea de a se deplasa până în aceste puncte pot, în plus să solicite servicii comunitare la primăriile din municipii şi oraşe: la Râmnicu Vâlcea 731016-731017; Drăgăşani 811990; Bălceşti 840352 şi Horezu 860190, precum şi Instituţia Prefectului, la telefoanele 731168 şi 738721.

Atenţie sporită acordată persoanelor vârstnice

Direcţia de Protecţie Socială din cadrul Primăriei municipiului acordă, în această perioadă de călduri excesive, o atenţie specială celor 35 de persoane vârstnice asistate în cadrul programului de asistenţă la domiciliu. Astfel, fiecăreia dintre aceste persoane i s-a comunicat modalitatea prin care să apeleze la ajutorul DPS pentru situaţiile de urgenţă extremă ce pot apărea. În afara acestor persoane, şi alţi cetăţeni ai municipiului (persoane bolnave, imobilizate la pat şi fără rude, persoane singure) pot apela numărul de telefon 741088, în intervalul orar 9.00-15.00, dar numai în situaţii de reală necesitate, care impun o consiliere specială sau intervenţie la domiciliu.

Recomandări generale pentru populaţie în perioada caniculei

Având în vedere că în  perioada 17 – 22 iulie 2007, Administraţia Naţională de Meteorologie a formulat atenţionare meteorologică – cod galben şi avertizare meteorologică – cod portocaliu, potrivit cărora vremea va deveni excesiv de caldă, cu temperaturi ce pot depăşi frecvent 40 de grade Celsius, este recomandat ca populaţia să respecte următoarele sfaturi:

- Să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18; Dacă au aer condiţionat, sa regleze aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; Ventilatoarele nu trebuie folosite, dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius; Dacă nu au aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, sa petreaca 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); Sa poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; Pe parcursul zilei sa faca duşuri calduţe, fără a se şterge de apă; Sa consume zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute; Să nu consume alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; Să evite băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; Să consume fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; Să fie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). De asemenea se recomandă acordarea unei îngrijiri deosebite persoanelor cu risc ridicat, respectiv, copiilor, vârstnicilor, persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor cu boli cronice, în special cardiace şi respiratorii şi gravidelor.

- În vederea limitării creşterii temperaturii în locuinţe este recomandat: Să fie închise ferestrele expuse la soare, iar jaluzelele şi/sau draperiile sa fie trase; Ferestrele trebuie închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă; Ferestrele trebuie deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă; Lumina artificiala sa fie pe cat posibil  stinsa sau de intensitate redusa; Orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie sa fie închis.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe