Trei traficanţi de persoane în Grecia, arestaţi în lipsă

luni, 2 iulie 2007

Trei traficanţi de persoane în Grecia, arestaţi în lipsă

Membrii uneia dintre cele mai puternice reţele de traficanţi de persoane care a acţionat vreodată pe teritoriul judeţului Vâlcea a căzut în plasa poliţiei. Marţi, pe numele a încă trei vâlceni (două femei şi un bărbat) Tribunalul Vâlcea a emis mandate de arestare preventivă, în lipsă,  pentru 30 de zile. În aceeaşi cauză au mai fost arestaţi încă cinci vâlceni, dar culmea ironiei, doi dintre ei au fost puşi între timp în libertate, iar asupra menţinerii sau nu a arestării asupra altor trei dintre ei urmează să se pronunţe Curtea de Apel Piteşti. Vâlcenii trimiteau, prin contract, la muncă în Grecia, Italia şi Cipru, oameni cărora le pretindeau sume colosale de bani, iar când aceştia ajungeau la destinaţie, erau nevoiţi să îndure condiţii inumane, bărbaţii fiind puşi la muncile cele mai grele, iar femeilor li se oferea varianta prostituţiei.
Marţi, Tribunalul Vâlcea a emis mandate de arestare în lipsă pentru 30 de zile, pentru Olimpia Tincu (37 ani), Marinela Bojan (35 ani) şi Gheorghe Tudor (30 ani), toţi vâlceni, aflaţi acum pe teritoriul Greciei. Cei trei urmează să fie săltaţi de autorităţile elene şi să fie extrădaţi în România, pentru a se stabili întreaga activitate infracţională. Poliţiştii de la DIICOT Vâlcea împreună cu un procuror, îi cercetează pentru exploatarea persoanelor cu posibilităţi materiale extrem de reduse. În realitate, cei trei fac parte dintr-o reţea mult mai amplă de traficanţi de persoane, care ofereau, chipurile, celor doritori de a pleca în străinătate, contracte avantajoase pentru efectuarea de diverse profesii. În Grecia, pentru lucrări în agricultură, li se promitea cazare asigurată şi plata a 15-30 euro/zi, pentru depozitarea de legume, menajerie, lucrări în domeniul hotelier, la restaurant, îngrijire copii, tipografie, construcţii. Toţi cei trimişi aveau cazare şi masă asigurată. În Italia erau trimise asistente medicale care urmau să fie plătite cu 1.600 de euro. Oferta se adresa şi celor care urmau să absolve un renumit colegiu, “Takkas-InterNapa”, urmând apoi să fie angajaţi la cea mai mare firmă de hoteluri din lume. Studiind managementul turismului, ştiinţa calculatoarelor şi administraţia afacerilor, cei ajunşi la Colegiul “Takkas”, aveau, teoretic, facilităţi cu toptanul: contract de muncă în paralel cu cel de desfăşurare a studiilor, salariu de 300 Cyprus Pounds, cazare, masă, asistenţă medicală, asigurare socială. Firmele respective care asigurau consiliere, mediere şi intermediere asigurau inclusv transportul cu ajutorul unor microbuze proprii persoanelor care semnau astfel de contracte. Odată ajunşi la destinaţie, românii şi moldovenii care apelau la aceste firme trebuiau să plătească sume de bani unei persoane care îi prelua şi care apoi în duce în locuri unde cei păcăliţi erau nevoiţi să lucreze şi să fie cazaţi în condiţii inumane. Nu se ţinea cont de pregătirea fiecăruia, iar cei ajunşi pe “tărâmul făgăduinţei” lucrau la negru, fiind plătiţi cu sume cuprinse între 1 şi 5 euro pe zi. O parte dintre românii şi moldovenii din R.Moldova chiar şi-au filmat caznele la care au fost supuşi.

Dintre cei cinci traficanţi arestaţi în 2007, doi au fost lăsaţi în libertate

Cms. şef Marius Dascălu, şeful serviciului Crimă Organizată din IPJ Vâlcea ne-a declarat ieri:  “Peste 300 de persoane au fost trimise la muncă în Grecia, Italia, Cipru, dar doar câteva zeci au depus însă plângeri şi aceste cazuri le cercetăm.  Deşi le ofereau, prin contract, munci calificate, după trei-patru zile, doar cei mai norocoşi ajungeau să culeagă la portocale. Restul erau expoataţi în condiţii extrem de dure, fiind nevoiţi să accepte orice. De exemplu, bărbaţii lucrau la construcţia unei brutării de la ora 12 la patru dimineaţa, iar femeilor li se propunea să se prostitueze. La plecarea din România, oamenilor li se percepeau taxe de 12 milioane lei. După ce erau plimbaţi câteva zile dintr-un oraş înt-altul şi oameni erau nevoiţi să cheltuiască şi ultimul ban pe taxiuri, telefoane, românii trimişi acolo erau obligaţi să accepte orice. Gruparea arestată acum a trimis chiar şi un grup de arabi să muncească în Portugalia”, a spus cms. şef Dascălu. Culmea ironiei, din cei cinci arestaţi în cursul anului 2007, doi dintre traficanţii de persoane, Francisc Szocs şi Ion Coşereanu au fost puşi în libertate de Curtea de Apel Piteşti, iar asupra stării de arest a celorlalţi trei (Gabriel Stoica, Ion Iordan şi încă un admistrator al unei firme de intermediere) aflaţi acum după gratii, aceiaşi instanţă urmează să se pronunţe dacă menţine sau nu starea de arest preventiv.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe