O elevă virgină a plecat să avorteze la Bucureşti

luni, 2 iulie 2007

O elevă virgină a plecat să avorteze la Bucureşti

Cazul persoanelor dispărute, mai ales al minorilor, este un subiect extrem de delicat. Orice sesizare pune pe jar o armată de poliţişti, iar prescrierea cazului se face la 60 de ani de la anunţare.  Ies mai multe generaţii de poliţişti la pensie până să se descarce din evidenţe o persoană care nu a mai fost găsită niciodată. În Vâlcea, au dispărut de la începutul anului 78 de minori şi 70 de persoane adulte, toate fiind descoperite. Au rămas însă cinci persoane dispărute anul trecut, cărora nu li s-a dat de urmă. La dispariţia unei femei din Milcoiu se lucrează de... 38 de ani. Ultimele plecări de la domiciliu a doi verişori din Gheoroiu a pus pe tapet o problemă aproape incredibilă! O fetiţă de clasa a V-a despre care satul vorbea că este gravidă, inclusiv la şcoală, a plecat să avorteze deşi ulterior s-a dovedit că este virgină, iar copila nu ştia un lucru esenţial: pentru a avea copii, regula este să ai contact sexual.
La ultima conferinţă de presă organizată de IPJ Vâlcea, la care au participat şeful IPJ, cms. şef Adrian Cazan şi adjunctul său, cms. şef Nicolae Sărdărescu a avut un subiect extrem de sensibil: dispariţiile de persoane. Dintre factorii favorizanţi ai dispariţiilor au fost amintiţi sărăcia, incultura, mediul familial dizarmonic, mirajul străinătăţii, uşurinţa cu care copiii fug din centrele de plasament. “Cei dispăruţi pot ajunge victime ale agresiunilor sexuale, pot fi traficaţi pentru organe, pot fi folosiţi pentru cerşetorie sau să fie incluşi în reţele de prostituţie. Găsirea unei persoane este o muncă de Sisif, iar căutarea poate dura zeci de ani. Dacă până acum se căuta până la 30 de ani, acum prescripţia unui dispărut se face la 60 de ani de la data dispariţiei”, ne-a spus cms. şef Sărdărescu. În judeţul Vâlcea cea mai “veche” dispariţie aflată în evidenţa poliţiştilor vâlceni este a unei femei din Milcoiu. “Elisabeta Văgariu era o femeie foarte frumoasă, născut în anul 1938. Din anul 1965, pe când trebuia să-şi prescrie buletinul, cei de la Evidenţa Populaţiei au sesizat că aceasta nu mai există. Am încercat să-i luăm urma şi tot ce am aflat despre acest caz este faptul că femeia ar fi plecat să culeagă fructe de pădure şi nu s-a mai întors. De atunci ne tot chinuim să dăm de urma ei”, ne-a spus agentul Ion Anghel, de la Serviciul Urmăriţi.

Fata provenea dintr-o familie dezorganizată

Ultimul caz de persoane dispărute care a făcut multă vâlvă a fost cel al verişorilor Maria Dumitru (14 ani) şi Marian Popescu (12 ani), din Gheoroiu. „Fata provenea dintr-o familie dezorganizată, fiind crescută de o rudă îndepărtată, care avea o pensie din agricultură de 120 lei. Fata nu ieşise niciodată din sat, iar cu 120 de lei, care-i avea asupra ei, luaţi de la bunică şi de la o rudă, a vrut să ajungă la Bucureşti. Când rudele au venit la noi la discuţii, erau bete. Cei de la şcoală dar şi prin sat vorbeau că fata este însărcinată. Am dus-o la control şi culmea este chiar virgină. Fata ne-a spus că intenţiona să meargă la Bucureşti să facă avort. Asistentul social nu discutase niciodată cu copila şi nici la şcoală nu s-a făcut acest lucru. Ea l-a luat şi pe verişorul ei să nu fie singură pe drum”, a spus cms. şef Sărdărescu. Că o fetiţă de clasa a V-a nu ştie că pentru a fi gravidă trebuie, de regulă, să ai un contact sexual, este o gravă lacună a multor instituţii care se ocupă de educaţia elevilor.

Dispăruţii pe care i-a „înghiţit” pământul

Cinci dintre persoanele dispărute, au istorii pe cât se poate de diferite. Valentin Argeşeanu (30 ani) a dispărut de la Căminul din Băbeni, în 1992. Obişnuia să plece frecvent şi nimeni acum nu-i mai dă de urmă. O dispariţie similară este şi cea a lui Sorin Ion Deaconescu (18 ani), care a fugit tot din centrul de Plasament din Băbeni. Florin Ghiţă  (29 ani), din Perişani-Vâlcea, era cioban la oi, şi a dispărut în octombrie 1993 de pe malul Oltului. Este greu de crezut că va mai fi găsit vreodată, varianta cea mai probabilă fiind aceia s-a înecat în râu şi nu a mai ieşit niciodată la suprafaţă. Denisa Elena Grigore (27 ani), din Curtea de Argeş a dispărut de la discoteca din Păuşeşti Măglaşi în 1997. “Avem un cerc de suspecţi şi este foarte probabil să o găsim. Nu vă pot spune dacă vie sau decedată, dar suntem pe o pistă foarte bună”, a spus adj. şefului IPJ Vâlcea. Cazul care a făcut cea mai mare vâlvă este al Elvirei Elena Ghioca, fetiţa de 9 ani, dispărută în oraşul Berbeşti în împrejurări suspecte. Ziariştilor care scriu despre această dispariţie, IPJ Vâlcea le pune la dispoziţie un poliţist care să-i însoţească în documentare.

Un elev a fugit din Centrul de plasament să-şi caute mama în Turcia

Au fost destui minori dispăruţi şi găsiţi în cursul acestui an. Este cazul lui Mihăiţă Ilie Grigorescu (9 ani) din Perişani, ai căror părinţi erau în divorţ.  Tatăl băiatului a plecat cu o maşină de ocazie la concubina sa pentru a lua nişte bani şi a lăsat micuţul în autoturism. Pentru că a întârziat foarte mult., şoferul l-a dat jos pe copil, care, dezorientat fiind, a ajuns la o familie care ulterior l-a predat poliţiei. Claudiu Constantin Diaconu (15 ani), din Cernişoara, a plecat dintr-un centru de plasament şi a ajuns împreună cu un verişor de-al lui în Turcia, unde se afla mama lui căsătorită cu un supus al lui Allah. Urmează să fie returnat în ţară. Liliana Hurmuzeu (17 ani), din Horezu, a fugit de la părinţi unde trăia destul de greu şi a fost găsită muncind, tot din greu, la o societate din Râmnicu Vâlcea. “Minorii nesupravegheaţi şi bolnavi psihici sunt categoriile cele mai frecvente care ne dau mari bătăi de cap. În cazul celor cu probleme psihice, aceia care îi asistă social, deşi primesc sume de bani, nu îşi fac datoria”, a spus şeful IPJ cms. şef Adrian Cazan.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe