Zarzavagiii din sudul judeţului nu mai au unde să-şi vândă produsele

duminică, 17 iunie 2007

 Zarzavagiii din sudul judeţului nu mai au unde să-şi vândă produsele

Mulţi dintre vâlcenii care locuiesc în sudul judeţului trăiesc de azi pe mâine. Oamenii au acum pământ, dar nu au cu ce să-l muncească. Lipsesc utilajele, ba chiar şi animalele pentru muncă sunt din ce în ce mai rare, iar ziua de muncă costă foarte mult pentru buzunarele multora dintre ţărani. În cele mai multe comune din sudul Vâlcii, unde nu s-a găsit nici un „afacerist” să închirieze sau să concesioneze suprafeţele fostelor CAP-uri grajdurile gata să se dărâme oferă trecătorilor o privelişte dezolantă. ├×ăranii de la Voiceşti visează acum să reînfiinţeze fostele cooperative de producţie şi să încerce să îşi îmbunătăţească astfel nivelul de trai.

Visuri pentru înfiinţarea unei cooperative

Primarul comunei, Valeriu Mihăescu spune că are un proiect de reînfiinţare a unei foste cooperative de producţie, pe locul fostului CAP, care arată acum ca după război. „Am gândit crearea unei cooperative agricole de producţie. Ne gândim să facem în cadrul vechii cooperative o linie de procesare şi de sortare a produselor agricole. Încercăm să luăm modelul de la Strejeşti, unde există deja o astfel de cooperativă. Efectiv, vrem să facem un centru de sortare a gogoşari,or, vinetelor, verzei, a tot ce se produce la noi în comună, pentru a nu mai sta să le vindem pe marginea drumului, cum se întâmpla până acum.” – spune primarul. Localnicii din Voiceşti îşi vindeau până acum legumele la şoseaua naţională sau mergeau cu ele la munte, dar acum, în noile condiţii impuse de Uniunea Europeană va fi mai greu pentru ei. „Este cu totul altceva dacă oamenii vând legumele ambalate deja, în locuri bine stabilite. Anul trecut, oferta a fost mult mai mare decât cererea.” – crede primarul. 

Primarul are fermă

Primarul însuşi are o fermă a sa, de unde se laudă că în anumiţi ani câştigă mai mult decât de la Primărie. „Au fost şi ani când am scos destul de mult de pe pământ, dar anul trecut a fost unul foarte prost, nici nu mi-am scos cheltuielile. Eu am o fermă destul de mică pe lângă alţii, am doi băieţi şi trei nepoţi, muncim toţi la grădină, şi ei şi soţia.” – mai spune primarul. Comuna are în total aproximativ 240 de hectare de teren agricol, aproximativ 700 de gospodării.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe