„Mândrele” Primăriei Prundeni vor scoate un CD cu muzică populară

miercuri, 6 iunie 2007

 Caz unic în administraţia publică locală din România!

„Mândrele” Primăriei Prundeni vor scoate un CD cu muzică populară

La Primăria din comuna Prundeni săptămâna aceasta este mare agitaţie. Angajatele au intrat în febra pregătirilor şi sunt pe ultima sută de metri deoarece au de retuşat ultimele detalii în legătură cu noul CD cu muzică populară pe care femeile din Primărie vor să-l scoată. Intitulat sugestiv “Mândrele”, ansamblul folcloric este unul unicat printre funcţionarii publici din România. Iniţiativa a revenit edilului comunei, primarul Ion Horia Horăscu, cel care pe lângă echipa “mare” de cântăreţe, a format şi “Mândruţele”, adicătelea, fetele care vor cânta muzică uşoară. Iniţiativele edilului nu se opresc aici: la Prundeni se va înfiinţa un post de radio, va apărea un ziar local, iar la Centrul Cultural va veni să cânte chiar cunoscutul rapsod Tudor Gheorghe.
Om de condei, el însuşi fost gazetar de presă scrisă, dar şi om de radio, primarul comunei Prundeni, Ion Horia Horăscu este un ins cu foarte multe idei, multe dintre ele materializate în practică, iar altele fac parte din agenda sa de lucru. Ultima realizare a primarului din Prundeni este ansamblul  “Mândrele”, format din funcţionarele publice ale Primăriei şi câteva cadre didactice. “Acolo unde oamenii sunt veseli, unde este bună dispoziţie, se lucrează cu multă abnegaţie, colectivul este mai închegat, iar problemele se rezolvă cu mult mai multă uşurinţă. Muzica ne face mai îngăduitori, mai toleranţi şi aduce bucurie atât în sufletele celor care cântă, dar şi a celor care ascultă. De aceea am înfiinţat «Mândrele», care sunt la concurenţă cu «Mândruţele», un alt ansamblu în care vor cânta muzică, uşoară de data aceasta, doar fetiţele. Am înfiinţat «Mândrele» şi dintr-un alt considerent. În România, de la cunoscutul ansamblu al «Fetelor de la Căpâlna» eu nu mai cunosc să fi evoluat şi să fi prins aripi alte grupuri. Pe acest CD vor fi 14 melodii populare, toate culese din vatra comunei Prundeni. Din această săptămână vom începe deja înregistrările şi sperăm să terminăm cât mai repede, pentru a ieşi pe piaţă cu... “Mândrele”, spune primarul comunei Prundeni, Ion Horia Horăscu.

„Cântă mândrele/Joacă fetele/Cu ai lor săteni/Că aşa-i la Prundeni!”

Din ansamblu “Mândrele” fac parte femeile consilieri juridici ai Primăriei, inspectori, îngrijitori, economişti, referent. Soţia preotului din comună, Elena Saraolu, unul dintre consilieri juridici, ne-a spus: “Ne place teribil de mult ceea ce facem, aşa că ziua de miercuri, după program, ne rupem câteva ore din timpul nostru liber şi repetăm împreună cu profesorul Constatin Ceauşu”. Versurile, multe adunate de la bătrânii satului, au o rezonanţă cu totul aparte: “Cântă mândrele/Joacă fetele/Cu ai lor săteni/Că aşa-i la Prundeni// I-auzi cum răsună/ Cântul Mândrelor/ Cânt de voie bună/Drag românilor//.

Tudor Gheorghe va cânta bătrânilor din Prundeni

Dacă prin alte localităţi din România, fostele Cămine culturale sunt adevărate monumente ale delăsării şi indiferenţei edililor, la Prundeni, Centrul de Cultură şi Educaţie este o adevărată perlă, bine întreţinută. Aici, în fiecare după amiază, zeci de tineri vin şi joacă tenis, şah, se ascultă muzică, iar peste tot parchetul şi faianţa lucesc de curăţenie, grupurile sanitare fiind dotate cu senzori, cabinele ultramoderne ale artiştilor fiind un lucru în premieră în lumea satului. Pe scena Centrului se pot amplasa 32 de microfoane care să înregistreze simultan fiecare membru al unei formaţii extrem de complexe. Din dotarea centrului nu lipsesc acordeonul, orga, vioara sau ţambalul. “De 1 iunie aici se va desfăşura un spectacol de mare anvergură. După ce 500 de copii vor participa la crosul tineretului, sau la competiţii sportive de tenis, şah, fotbal, la Centrul Cultural vom organiza un spectacol artistic care va dura trei ore. În cursul lunii iunie, pe scena Centrului Cultural din Prundeni îl vom avea ca invitat pe Tudor Gheorghe, un foarte îndrăgit şi inegalabil rapsod al muzicii, ce va veni din inima Băniei, să cânte bătrânilor din Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice”, spune alesul Ion Horia Horăscu.

Primăria Prundeni, transformată în muzeu

Proiectele fostului ziarist, acum unul dintre cei mai buni gospodari primari ai judeţului Vâlcea şi nu numai, nu se opresc aici. Primăria o va muta în clădirea unei foste şcoli, acum dezafectată, iar în sediul ultramodern al actualei Primăriei, va deschide un Muzeu de Etnografie. Aici va aduce războaie de ţesut, lin de fabricat vin, teascuri, dar şi foarte multe costume culese din zonă. În spatele Primăriei, într-o aparentă dezordine, dar care să se încadreze perfect în mediul ambiant, alesul vrea să facă o aplecătoare unde să monteze o fierărie la scară 1 pe 1. “Copii noştri trebuie să cunoască obiceiurile şi tradiţiile zonei în care s-au născut. Muzeul nu va fi nici al meu şi nici al lor şi va rămâne ca o mărturie că n-am trecut degeaba prin iureşul acestei vieţi tumultoase”, motivează primarul Ion Horia Horăscu. Tot în comuna unde fostul gazetar este edil şef va apare un ziar comunal şi un post de radio, unde oamenii vor fi mereu în direct cu realităţile comunei.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe