Viceprimarul din Runcu creşte păuni care ajung la vilele magnaţilor

miercuri, 30 mai 2007

 Pasiuni... tropicale!

 

Viceprimarul din Runcu creşte păuni care ajung la vilele magnaţilor

 

Vasile Nistorel la cei 38 de ani este un om extrem de complex. A făcut tot ce şi-a dorit în viaţă şi nu are de gând să renunţe şi la alte încercări. A fost operator chimist, merceolog, măcelar, acum este student la Drept şi... viceprimarul comunei Runcu. Până acum a încercat să scoată bani din creşterea bovinelor, acum experimentează pomicultura şi, mai nou, creşte păuni. În faţa casei, într-un ţarc frumos amenajat vicele Nistorel are 20 de păuni, unii de o frumuseţe cu totul aparte. Păsările ajunse la maturitate, “împăunează” vilele unor cunoscuţi oameni de afaceri vâlceni, ultima modă în creşterea zburătoarelor.

 

Casa lui Vasile Nistorel, din satul Valea Babei, comuna Runcu este un loc de atracţie pentru toţi aceia care trec prin zonă. Asta pentru că în ţarcuri special amenajate, vicele Nistorel a amenajat o crescătorie de păuni. “Până acum am încercat să fac cât mai multe lucruri. Am fost operator chimist, merceolog, măcelar, acum sunt student la Drept, viceprimar şi bineînţeles, în timpul care-mi mai rămâne, cresc păuni. Deşi aceste păsări tropicale au fost aduse în România cu aproape 150 de ani, se ştiu foarte puţine lucruri despre păuni. Nici pe Internet, nici în marile biblioteci sau la facultăţile de specialitate nu am găsit mare lucru. Am început să cresc păuni cu totul întâmplător. O cunoştiinţă de-a mea trebuia să plece în străinătate, aşa că mi-a lăsat în grijă o pereche de păuni. M-a fascinat frumuseţea lor şi am observat că sunt păsări foarte afective şi statornice, legându-se teribil de locul şi oamenii care le îngrijesc”, spune vicele Nistorel.

 

Brânza dulce, ouăle şi miezul de nucă, delicatesele păunilor

 

În anul 2003, vicele Nistorel ajunsese să aibă 50 de exemplare de păuni. Le-a făcut un ţarc foarte mare, unde mereu trebuie să fie iarbă proaspătă. Când iarba se consumă, păsările sunt mutate în alt loc, cu verdeaţă. Despre tainul şi câteva din secretele creşterii acestor păsări, ne-a dezvăluit proprietarul frumoaselor exemplare: “Păunii mănâncă la fel ca orice altă pasăre de curte. Au însă şi preferinţele lor. Puilor când sunt mici este bine să le dai brânză dulce, ouă fierte, miez de nucă şi bineînţeles concentrate. Masculii sunt dominanţi şi cel mai puternic rămâne să profite de toate celelalte păuniţe. Din acest motiv, în perioada împerecherii îi despărţim pe masculi şi fiecare rămâne cu trei femele. În perioada împerecherii şi unii şi altele mănâncă foarte puţin, la fel se întâmplă la păuniţe în perioada când ouă. Fiecare face câte şapte ouă, pe care le cloceşte. Dacă le iei aceste ouă din cuibar şi le pui sub o altă păuniţă, le poate cloci, iar cea care a făcut şapte ouă mai face încă pe atâtea, deci în total 14 ouă”, spune Vasile Nistorel.

 

1.000 de euro perechea de păuni

 

Pe piaţă, un pui de păun se vinde în jur de 100 de euro, iar o pereche adultă poate ajunge până la 1.000 de euro. “Păunarul şef” nu poate face faţă cererilor de păuni de pe piaţă. Nu de alta, dar oamenii de afaceri au făcut din păuni un fel de fiţă, luând aceste păsări ca să le înfrumuseţeze gospodăriile în care tronează vile somptuoase. Vicele a pus doar un afiş pe o farmacie veterinară şi de atunci nu mai pridideşte să-şi onoreze comenzile. Nistorel a încercat de-a lungul vieţii să scoată bani munciţi, cinstiţi şi din altfel de activităţi. A avut 20 de vaci de rasă, dar la bovine trebuie să munceşti foarte mult şi activitatea îţi ia mult timp. Acum a investit 40.000 lei într-un hectar pe care l-a cultivat cu meri şi peri. Abia anul acesta producţia va intra pe rod. “Un lucru este foarte clar. Pentru a face o afacere rentabilă, trebuie să te axezi pe ceva inedit, care nu face toată lumea. Este bine să te ocupi cu cultivarea nucilor, a zmeurei sau a alunului, care sunt de viitor şi poţi scoate bani frumoşi”. Familia Nistorel are un băieţel, Cosmin şi o fetiţă, Ana-Maria şi au mai luat în plasament, o fetiţă, pe nume Marina, pe care o iubesc la fel de mult. Copiii sunt super încântaţi de păuni, că doar nu peste tot poţi vedea cozile superbe ale păsărilor care pun stăpânire pe toată curtea, ba chiar păsările dorm şi pe coama casei.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe