înapoi spre Divizia B?

duminică, 22 aprilie 2007

Înapoi spre Divizia B?

 

• Vâlcenii antrenaţi de Cristi Achim n-au fost capabili să salveze un sezon modest avut în elita baschetului românesc

• Mai există şansa rămânerii în Divizia A după meciurile din barajul de promovare, contra celor mai bune echipe din „B”

 

Ne-am bucurat degeaba când am văzut că în sezonul regulat al Diviziei A echipa BC Rm. Vâlcea s-a clasat deasupra braşovenilor de la CSU Cuadripol Braşov şi a pornit în play-out cu prima şansă, beneficiind de faptul că au avut de disputat primele două meciuri în Sala „Traian”. Elevii lui Cristian Achim nu au reuşit să concretizeze şi-n teren acest avantaj deloc de neglijat la un asemenea nivel competiţional. Culmea este faptul că au realizat şi contra-performanţa de a pierde ambele confruntări, prima la un scor astronomic (66-89), iar a doua la mare luptă (69-70). Prin urmare, la Braşov a mers echipa vâlceană cu şansa porcului de Crăciun. Braşovenii au avut în propria sală nevoie de o singură victorie şi au obţinut-o. Dar să vedem cum de s-a ajuns aici.

Braşovul ne-a pus la colţ în primul joc

Lipsiţi de orice orizont tactic, vâlcenii au navigat în derivă din primul şi până în ultimul minut în meciul disputat sâmbătă cu echipa de la poalele Tâmpei. Conduşi imperial din teren de Octav Morariu, pivot de echipă naţională, cravaşaţi elegant de pe margine de Dan Calancea (nimeni altul decât selecţionerul secund al reprezentativei române), braşovenii au făcut legea pe teren şi au câştigat fără drept de apel prima confruntare cu trupa vâlceană. Echipa pregătită de Cristian Achim a fost o victimă sigură, jucătorii trimişi în teren nu au făcut decât act de prezenţă, deşi, în mod normal, play-out-ul trebuia să-i găsească pe toţi mobilizaţi la maxim în tentativa de a îndeplini obiectivul stabilit: salvarea de la retrogradare. Oaspeţii s-au aflat în avantaj încă din startul meciului, când rusul Alexei Andras a reuşit o aruncare de trei puncte. Braşovenii s-au distanţat apoi treptat pe tabela de marcaj (8-2 în minutul 3), iar ultima oară, când scorul a fost egal (14-14), era jumătatea primului sfert. Din acel moment, pe teren a existat o singură echipă: cea oaspete, care cu mici excepţii a dominat autoritar întâlnirea. La finele primului sfert, CSU conducea cu 24-18, avansul crescând până la pauza mare a meciului la 48-35.

Nici după revenirea de la vestiare echipa lui Achim nu s-a regăsit, astfel că băieţii lui Dan Calancea au făcut tot ce-au vrut, ridiculizând o formaţie vâlceană incapabilă să se ridice la ritmul adversarilor. În aceste condiţii, după trei sferturi, tabela de marcaj indica un rezultat neverosimil şi dureros pentru toţi iubitorii şi susţinătorii baschetului vâlcean (70-51 pentru braşoveni). Momentul culminant s-a produs în minutul 36, când handicapul a atins cote incredibile, minus 30 de puncte (53-83). La adăpostul acestui scor, Calancea a scos titularii şi a aruncat în luptă jucătorii tineri, iar diferenţa s-a redus până la 66-89, scor cu care s-a şi încheiat de altfel întâlnirea.

Când eşti incapabil, sari la bătaie!

Americanul Jamaal Miller nu s-a aflat deloc în plenitudinea forţelor la meciurile pe care BC Rm. Vâlcea le-a susţinut împotriva echipei Cuadripol Braşov. Nervos din cale afară, extrem de imprecis în multe momente (nu a reuşit să înscrie nici măcar o aruncare de trei puncte), Miller a tras echipa în jos în minutele cât s-a aflat pe teren. Ce-i drept, a acuzat şi-o accidentare mai veche, dar era clar că nu mai e deloc acel jucător pe care toată lumea îl cunoştea. Trimis pe banca de rezerve de antrenorul Cristi Achim, americanul a asistat impasibil la declinul unei echipe pe care cândva a promis s-o salveze de la retrogradare. În ultimul sfert, reintrodus ca soluţie de avarie, după ce o altă dezamăgire cruntă, sârbul Nikola Radmanovac, fusese descalificat, Miller a găsit de cuviinţă să găsească şi-un vinovat pentru neputinţa şi ineficienţa lui: arbitrul clujean Viorel Constantinescu. Miller a fost calmat cu greu de oficialii echipei vâlcene şi de ceilalţi jucători, dar a sfârşit eliminat. Într-un meci în care Jamaal Miller nu şi-a regăsit deloc cadenţa, sârbul Nikola Radmanovac a încercat să fie jucătorul care să poată îndeplini rolul de marcator din aruncări de 3 puncte, capitol la care braşovenii au fost cât se poate de bine antrenaţi. Din păcate, nici Radmanovac nu a avut suficientă tărie de caracter, iar în debutul celui de-al patrulea sfert a fost descalificat pentru un cot în gură aplicat unui adversar, la o fază desfăşurată undeva la jumătatea terenului.

La Braşov, o formalitate

Dezamăgiţi de deznodământul primelor două meciuri cu Cuadripol Braşov, suporterii n-au mai dorit să susţină echipa în meciul de la poalele Tâmpei. Nici n-ar fi avut de ce să o facă. Braşovenii, cu un Octav Morariu în formă excelentă, s-au distrat şi au tranşat rămânerea în Divizia A încă de sâmbătă. A fost cea de-a treia victorie obţinută lejer, punctajul primului sfert (23-14) spunând totul despre replica dată de vâlceni. A urmat un al doilea sfert echilibrat, însă după pauză distracţia braşovenilor a continuat: 28-18 în sfertul trei. La adăpostul acestei victorii asigurate şi a menţinerii în Divizia A, braşovenii au mai trimis în teren doar jucători de rezervă în ultimul sfert, ce a revenit chinuit vâlcenilor cu un golaveraj de 20-15.

Şi, totuşi, putem rămâne în Divizia A!

Poate că cititorii acestui material se întreabă de ce am pus sub semnul întrebării titlul, din moment ce este clar că meciurile din play-aut au fost pierdute de către vâlceni. Trebuie spus că Federaţia Română de Baschet are un sistem mult mai interesant de retrogradare şi promovare. Astfel, dacă după meciurile dintre Braşov şi Vâlcea pe de o parte şi Rapid Bucureşti cu West Petrom Arad pe de altă parte, două formaţii au fost salvate de la retrogradare (Rapid şi CSU Braşov), învinsele vor participa la turneul de promovare al câştigătoarelor Diviziei B. Altfel spus, mai avem o şansă: să câştigăm turneul ce se va disputa în compania echipelor ce vor să promoveze din Divizia B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe