Două zone de agrement sunt poluate şi exploatate de braconieri

joi, 19 aprilie 2007

 Datorită indiferenţei consilierilor locali şi a preşedintelui AJVPS Vâlcea, Sorin Zamfirescu, legi importante sunt călcate în picioare în Râmnicu Vâlcea

Două zone de agrement sunt poluate şi exploatate de braconieri

În ediţia trecută am prezentat imagini cu gunoaiele care poluează malurile râului Olt pe teritoriul municipiului Râmnicu Vâlcea şi am solicitat Gărzii de Mediu să ia măsuri pentru remedierea acestei situaţii. În urma reportajului nostru ne-au sunat mai mulţi locuitori din municipiu care ne-au semnalat că bălţile din zona Nord a municipiului şi din zona sud  ( lângă Ostroveni) sunt neîngrijite şi  pline de gunoaie. Ne-am deplasat marţi dimineaţă la balta din cartierul Nord şi am rămas şocaţi de ce era aici.

Braconaj în Râmnic şi poluare la vedere

Bălţile din zonă erau pline de peturi, malurile murdare de gunoaie menajere şi de resturi de la picnicuri dar în afară de aceste imagini ( surprinse în fotografii) am găsit în zonă si foarte mulţi pescari cu undiţele în apă care păreau a nu se sinchisi că este perioadă de prohibiţie până în data de 7 iunie. Am sunat la primăria Râmnicului pentru a sesiza situaţia. Primarul Mircia Gutău se afla într-o şedinţă, dar viceprimarul Râmnicului, Constantin Monceanu, s-a deplasat imediat în zonă. Ne-a comunicat că administraţia locală nu mai răspunde de cele două bălţi, de mai mulţi ani, din timpul mandatului fostului primar Traian Sabău existând o hotărâre de consiliu local care a acordat, pe o perioadă de 10 ani, administrarea celor două ochiuri de apă AJVPS ( Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi pescarilor Sportivi). Cei de la AJVPS au obligaţia de a curăţa ochiurile de apă şi malurile, de a popula bălţile cu peşte, de a le îngrădi şi de respecta legislaţia în vigoare. Cum în această perioadă este interzis atât pescuitul comercial cât şi cel sportiv în apele colinare ale României, viceprimarul Monceanu a discutat cu câţiva pescari. Aceştia au recunoscut că sunt membri ai AJVPS şi i-au spus că au permisele achitate la zi. ( Taxă de 51 lei noi pe an pentru pensionari şi 81 lei noi pentru ceilalţi pescari). Unii dintre pescari ştiind că de fapt comit o infracţiune au fugit. Am reuşit totuşi să fotografiem câţiva. În apropiere de balta neîngrijită cu braconieri pe maluri se construieşte o frumoasă şi modernă bază sportivă de către Hidroelectrica. Nu credem că cei care vor frecventa această bază vor fi încântaţi de mizeria din zonă. Nu înţelegem de ce inspectorii Gărzii de Mediu nu fac controale aici. Dar mai ales nu înţelegem de ce Consiliul Local nu revocă vechea hotărâre care nu a fost respectată de către cei de la AJVPS.

Tupeul oamenilor lui Zamfirescu

Paradoxal preşedintele AJVPS Vâlcea este fostul edil ţărănist al Râmnicului şi fostul director al ACVARIM, Sorin Zamfirescu. Acesta mai mult decât altul ar fi trebuit să aibă respect pentru o hotărâre a consiliului municipal şi dragoste faţă de oraşul pe care l-a administrat patru ani. Cu peste 6000 de membrii plătitori această asociaţie privată dispune de fondurile necesare pentru a plăti paznici, a face controale, (există legislaţie care le permite acordarea de amenzi), de îngrădire a bălţilor şi de populare a acestora cu peşte. Paragina în care se află cele două bălţi dovedeşte o proastă administrare, un dezinteres, o nesimţire. Ambele locuri reprezintă zone care ar putea fi folosite ca agrement şi recreere de către râmniceni. Mai bine ar fi acordate spre administrare prin licitaţie sau direct unor societăţi comerciale serioase (exemplu Hidroelectrica). Într-un municipiu ca al nostru premiat cu numeroase distincţii europene este inadmisibil să se facă braconaj la lumina zilei şi nimeni să nu ia o măsură, iar gunoaiele să troneze pe spaţiul verde. Este normal că în condiţiile prezente edilul Mircia Gutău nu poate aloca fonduri şi angaja personal pentru a face curat şi a îngriji nişte terenuri date spre administrare unei asociaţii, care exploatează aceste terenuri în profitul ei. Credem însă că subiectul merită tratat cu maximă seriozitate de consilierii municipali iar oamenii liberalului Ion Molea de la Garda de Mediu ar trebui să-şi facă şi ei datoria.

Traian GUMINSKI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe