Eforturi pentru relansarea proiectelor de turism

luni, 16 aprilie 2007

Eforturi pentru relansarea proiectelor de turism

• Zeci de dosare cu documente – în aşteptare

Judeţul Vâlcea este campion în această regiune în privinţa numărului de proiecte de dezvoltare a infrastructurii turistice depuse  pentru accesarea de fonduri europene. Problema autorităţilor este că valoarea proiectelor este foarte mare. Mai mult, câteva dintre ele trebuie relansate sau adoptate pentru a putea fi depuse la finanţare cu fonduri structurale. Asta înseamnă că, în ciuda laudelor de până acum aduse acestor proiecte, mai este încă destul timp până când acestea vor putea fi puse în aplicare. Zeci de dosare cu documentele necesare întocmirii proiectelor, care au costat foarte mulţi bani sunt acum în aşteptare.

Nu au început lucrările

Deşi o parte dintre proiecte au fost aprobate, iar altele sunt în proces de adaptare pentru a intra la finanţare din fonduri structurale în nici un caz nu s-a desemnat cu exactitate firma care se va ocupa de realizarea proiectelor. Cel mai „avansat” este în prezent Centrul Expoziţional Nord Oltenia de la Seaca, unde fusese selectată deja o firmă care întrunea condiţiile pentru a participa la licitaţie. Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea şi-a dat seama însă că bugetul local nu va putea suporta cofinanţarea impusă în cazul în care proiectul va fi realizat în forma propusă până acum. Valoarea aproximativă a tuturor proiectelor depuse de la Vâlcea este de aproximativ 30 de milioane de euro. Până la final, unele dintre ele este posibil să nu fie lansate în forma iniţială.

Relansare de proiectele

Un proiect care poate fi relansat foarte uşor este cel de la Olăneşti, aprobat la finanţare prin fonduri Phare. În privinţa staţiunii Băile Govora, autorităţile locale intenţionează să depună proiectul pentru finanţarea prin fonduri structurale, iar proiectele de la Horezu, parcul Zăvoi şi centura ocolitoare a Drăgăşaniului vor fi finanţate prin programul Phare. În privinţa proiectului de la Olăneşti, Carmen Alexandrescu, directoarea Direcţiei Integrare Europeană din Consiliul Judeţean a spus că va fi relansat, în sensul organizării unei noi licitaţii, conform legislaţiei româneşti.

Undă verde pentru Horezu

Pentru proiectul de la Horezu s-a dat abia recent undă verde la finanţare, acesta fiind aprobat după ce un alt proiect a picat. În acest moment, la Horezu se licitează proiectul tehnic. „Mai avem parcurile de la Călimăneşti, cu care suntem în fază foarte avansată pentru a fi depus pe Programul Operaţional Regional, iar în cazul celorlalte patru proiecte aprobate suntem în faza de maturizare: centura Drăgăşani, Govora şi parcul Zăvoi ar intra primele la finanţare dacă îndeplinesc criteriile. La sfârşitul lui aprilie şi începutul lui mai trebuie să înaintăm proiectele tehnice şi documentaţia pentru licitaţie.” - mai spune Carmen Alexandrescu.   

Record de proiecte depuse

Licitaţia pentru proiectul de la Seaca a fost lansată în luna octombrie 2004.  Vâlcea a depus şapte proiecte. După ce a obţinut un punctaj de 115,56 puncte dintr-un maxim de 13 proiecte, centrul expoziţional de la Seaca s-a clasat pe primul loc în Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe