Alex Construct, abonament la banul public

luni, 16 aprilie 2007

 Firme profitabile cu ajutorul cetăţenilor

Alex Construct, abonament la banul public

În ultima perioadă cifra de afaceri a unor societăţi vâlcene a crescut foarte mult. Un lucru care ar trebui să bucure orice jurnalist şi orice locuitor din judeţ. Societăţile comerciale profitabile plătesc taxe şi impozite, oferă locuri de muncă îşi permit să ofere salarii bune plătite la timp şi contribuie la dezvoltarea economică a zonei. Majoritatea societăţilor de acest tip sunt axate pe construcţii, un domeniu în care se investeşte din ce în ce mai mult. Ceea ce ne deranjează, nu numai pe noi, este când depistăm o societate privată, cu încasări substanţiale, axată în special pe obţinerea de lucrări ce sunt achitate din bugete locale. E cam bătător la ochi să ai o afacere bazată doar pe banul public şi, culmea, să obţii mereu comenzi pe bază de cerere de ofertă şi mai rar pe licitaţii. Care licitaţii aşa cum arătam în alte anchete din acest an sunt şi ele de multe ori mai mult decât suspecte. În ediţia trecută am publicat un articol vizând lucrările executate de SC ALEX CONSTRUCT SRL în cartierul Goranu. Revenim cu amănunte despre acest subiect.

Cât de bune sunt încredinţările directe!

Societatea menţionată a primit de la Primăria Râmnicului comanda de a realiza amenajarea unui spaţiu comercial destinat desfăşurării Târgului de săptămână din Goranu. În ediţia trecută criticam ritmul lent al lucrărilor ce se execută la această investiţie precum şi absenţa uni panou ( condiţie prevăzută de lege) pe care să fie afişate datele constructorului, beneficiarul lucrării, autorizaţia de construcţie şi termenul de execuţie. Este vorba totuşi de o lucrare pentru care ALEX CONSTRUCT va încasa din bugetul râmnicenilor 348.662 lei noi. După apariţia materialului ne-a contactat telefonic un reprezentant al societăţii comerciale care a precizat că deşi există unele inadvertenţe jurnalistice  societatea nu vrea să dea un drept la replică. În acelaşi timp domnul în cauză a recunoscut absenţa panoului şi a promis remedierea acestei omisiuni. Remedierea nu a avut loc până duminică. Am apelat la Primăria Râmnicului solicitând în baza legii 544 informaţii privind lucrările efectuate de ALEX Construct pentru primărie, cum au fost atribuite aceste lucrări şi la ce costuri. Am cerut detaliat situaţia pe ultimii trei ani. Am primit doar următoarele informaţii : Pe lângă Târgul din Goranu societatea comercială respectivă a mai executat : „Reparaţii bârlogul mic parc Zăvoi” (!) pentru 12.022 lei- prin cerere de ofertă, „Refacere boltă terasă Mircea cel Bătrân” pentru 1965 lei- prin cerere de oferte şi „ Amenajare bar ciupercă” pentru 20.359 lei tot prin cerere de oferte. Nu se precizează în ce perioadă au fost făcute aceste lucrări şi nici dacă mai sunt şi altele. Noi credem că Alex Construct a mai încasat din bugetul local şi alte sume dar vom verifica singuri acest lucru.

O sesizare către DNA

 În urmă cu doi ani  Departamentului Naţional Anticorupţie primea o sesizare din Malaia  privind atribuirea către o singură firmă a unor lucrări din bani publici: „Toate lucrările de reparaţii şi investiţii au fost şi sunt efectuate de aceeaşi firmă, din anul 2000, SC Alex Construct. Atribuirea lucrărilor s-a făcut prin încredinţare directă, în detrimentul licitaţiilor publice. Valorile plătite pentru anumite lucrări au fost supraevaluate şi neconforme cu realitatea. Am solicitat în nenumărate rânduri efectuarea unor expertize tehnico-financiare” - a afirmat un consilier în legislatura 2000-2004, unul dintre semnatarii denunţului.  Fostul consilier local susţine şi că există lucrări demarate în urmă cu mulţi ani, care nu au fost finalizate, irosindu-se sume fabuloase, în timp ce alte investiţii nu sunt funcţionale: „În anul 2001 a demarat investiţia privind extinderea şcolii din Malaia, dar ea nu a fost finalizată nici până la această dată (luna iunie 2006 – n.r.). Valoarea stabilită iniţial a crescut cu mai bine de 20 de ori. Alimentarea cu apă din Valea Satului nu este funcţională, deşi lucrarea a fost finalizată în urmă cu un an”. Potrivit afirmaţiilor sale, SC Alex Construct SRL a mai executat şi alte lucrări în localitate: reparaţii curente anuale la şcolile din cele trei sate componente ale comunei: Malaia, Ciunget şi Sălişte, executat rigole în satul Malaia, pe Valea Satului şi în zona centrului satului, precum şi rigolele din satul Sălişte, pe Valea Şasa, trotuar şi staţie de autobuz în satul Malaia, grupurile sanitare de la şcolile Ciunget şi Sălişte, dar şi renovarea sediului primăriei şi schimbarea mobilierului. Un mare semn de întrebare îl ridică valoarea lucrării la Monumentul Eroilor din punctul Valea Satului. Fostul consilier local susţine că valoarea iniţială aprobată în Consiliul Local a fost de 170 de milioane de lei vechi, iar la terminarea lucrării această sumă depăşea două miliarde de lei vechi. La valoarea reală se pare că pentru realizarea unui monument simplu Alex Construct a încasat la fel de mult ca pentru Târgul de Săptămână din Goranu. Târg pe care ar trebui să-l execute până la finele lunii viitoare. Termen care va putea fi respectat doar dacă se va trage tare în ultimele săptămâni.  Va urma

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe