Proiectul de la Seaca este în impas

luni, 2 aprilie 2007

Proiectul de la Seaca este în impas

• Licitaţia trebuie relansată

Licitaţia pentru proiectul de turism care priveşte Centrul Expoziţional de la Seaca ar trebui reluată, în caz contrar Consiliul Judeţean Vâlcea neputând să susţină cofinanţarea care trebuie asigurată de autorităţile judeţene şi de Consiliul Local Călimăneşti. Proiectul este în prezent în faza cea mai avansată dintre toate cele depuse de Vâlcea până în prezent, deja fiind selectată o firmă care întrunea condiţiile pentru a participa la licitaţie.

Proiect aprobat la finanţare

Proiectul care priveşte amenajarea Centrului Expoziţional de la Seaca a fost deja aprobat la finanţare prin Programul Phare 2004 – 2006, Coeziune Economică şi Socială - Dezvoltarea Infrastructurii Regionale, ocupând locul trei în ţară pentru turism de afaceri şi locul 10 în privinţa tuturor măsurilor. Judeţul Vâlcea a depus de altfel până acum cele mai multe proiecte la finanţare, şapte, acestea fiind şi aprobat. Problema CJ Vâlcea şi a primăriilor din localităţile unde se implementează proiectele este în primul rând cofinanţarea, pe care bugetul nu o va putea suporta. La ultima şedinţă de consiliu a ieşit la iveală faptul că autorităţile vor mai avea multe probleme până la demararea efectivă a lucrărilor.

5 milioane de euro … lipsă

Pentru proiectul de la Seaca, CJ ar avea nevoie de aproximativ 5,6 milioane de euro, în cazul în care acesta se va face pe baza documentaţiei iniţiale. „Aceşti bani sunt peste posibilităţile judeţului şi, numai dacă prin absurd s-ar ajunge la aprobarea unei astfel de finanţări aberante, vreme de doi ani de zile, nici un fel de investiţie cât de cât importantă nu ar mai putea fi susţinută de la bugetul judeţean pentru a putea susţine terminarea centrului.” – a spus preşedintele CJ, Dumitru Buşe. Dumitru Buşe a propus consilierilor modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean 169 din 7 octombrie 2005 referitoare la aprobarea asocierii cu Consiliul Local Călimăneşti, precum şi împuternicirea preşedintelui instituţiei de a solicita anularea licitaţiei şi relansarea unei proceduri de achiziţie publică de lucrări pentru proiectul de la Seaca. Chiar dacă soluţia relansării proiectului pare a fi o muncă colosală, consilierii judeţeni au fost de acord cu acest lucru. „În prezent facem documentaţia pentru relansarea proiectului, dar putem să-l depunem la finanţare şi pe Programul Operaţional Regional. Ne-am angajat iniţial la o cofinanţare de 10,27% şi am ajuns pe parcurs la peste 48%” – spune preşedintele Buşe. Licitaţia pentru proiectul de la Seaca a fost lansat în luna octombrie 2004.  Pentru autorizaţia şi acordul de acces la DN 7, necesar autorizaţiei de construcţie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADN) - Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova a condiţionat şi ea avizarea de corelarea cu un proiect de lărgire a DN 7 chiar în zona afectată de proiect. Printre variantele disponibile intră chiar şi renunţarea la proiect, deşi autorităţile se străduiesc să le menţină pe linia de plutire.
Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe