Crimă pentru o oaie la Berislăveşti

miercuri, 14 martie 2007

Crimă pentru o oaie la Berislăveşti

A decapitat un câine, a omorât un om şi a alergat un altul cu toporul

În comuna Berislăveşti a avut loc marţi, 13, o crimă de un sadism aparte. Un bărbat de 30 de ani a decapitat un câine, apoi a omorât un consătean pe care-l suspecta că i-ar fi furat o oaie. După ce l-a măcelărit cu toporul, criminalul a intrat în casă şi după câteva minute s-a întors în drum, unde i-a mai aplicat câteva lovituri de topor. Cu unealta plină de sânge a intrat în barul comunal, cu intenţia de a omorî un alt bărbat. Omul s-a salvat cu fuga care, deşi ruşinoasă, a fost sănătoasă. Criminalul a fost săltat de poliţiştii din sat şi a recunoscut cu dezinvoltură abominabila-i faptă.
Nicolae Baldovin, la cei 30 de ani ai săi era cunoscut în micuţul cătun Valea Mamului ca o fire extrem de violentă. Deşi era foarte muncitor, atunci când bea peste măsură devenea o fiară greu de stăpânit. A fost o vreme când s-a lăsat de băutură, timp în care şi-a înjghebat o gospodărie, ba chiar şi-a încropit şi o turmă cu 80 de mioare. Când s-a apucat iarăşi de elixirele bahice, locuitorii comunei Berislăveşti se temeau de el şi-l evitau cât puteau. “Adesea mergea prin bar şi se lua de oameni, ameninţa pe oricine i se punea pică. Până şi părinţii lui nu îndrăzneau să ridice ochii şi să-l admonesteze în  vreun fel. Şi asta pentru că mâncaseră şi ei ceva bătaie”, spune primarul comunei Berislăveşti, Ion Buşagă. Familia Enăchescu, aflată la câteva case depărtare de locuinţa familie Baldovin a fost terorizată ani de zile de pornirile agresive ale junelui neînsurat. “Într-o zi, pentru că i-am zis de ce păşunează oile pe terenul meu, Nicolae m-a lovit cu bâta peste mână, de mi-a rupt-o. Mi-a zis că i-am speriat oile şi de aia m-a bătut. Mi-a părut rău de el, că-l ia la puşcărie şi mi-am retras plângerea”, povesteşte bătrânica oftând adânc. Şi fiul femeii, Didi Enăchescu a fost bătut măr de ciobanul-vecin, fără un motiv anume. „Veneam cu oile de la izlaz, iar pe drum a sărit la mine şi mi-a rupt mai multe coaste. Am avut 47 de zile de îngrijiri medicale, fiind internat o perioadă bună de timp la Spital la Bucureşti”.

„Am vrut să-i dau leapşa”

În ziua de marţi, Dănilă, cum îi spuneau sătenii lui Daniel M. Stoica (64 ani) au lucrat pe la o bătrână din sat, la curăţatul pomilor. Baciul Nicolae a fost şi el la pădure, şi nimeni nu-şi explică faptul ce căuta Dănilă prin faţa porţii celui care avea să-i curme viaţa: “Poate a vrut să recupereze nişte bani de la o femeie din cătun, căreia îi muncise”, spune Iliana Necşoiu. Nimeni n-a fost martor la omor, dar ciobanul avea să povestească doar anchetatorilor. “Am vrut să-i dau leapşa. El cu încă alţi doi mi-au furat mie o oaie în luna ianuarie”, ne spune un martor care a fost de faţă în momentul când i se luau declaraţii criminalului. După ce l-a lovit de mai multe ori cu toporul, Nicolae şi-a părăsit victima, care agoniza în mijlocul drumului din faţa casei autorului agresiunii. După câteva minute s-a întors şi pe când omul îşi trăgea răsuflare, i-a mai altoit câteva topoare, după care a mers în barul din centrul comunei, lăsându-şi victima să-şi tragă ultima suflare.

„Tu urmezi acum, că pe Dănilă l-am omorât”

„În bar, Nicolae a intrat cu un topor şi i-a zis lui Florin Mirea, un alt bărbat pe care-l suspecta că a fost şi el coautor la furtul oii: «Tu urmezi acum, că pe Dănilă l-am omorât». Bărbatul a rupt-o la fugă, fiind alergat cu securea până în afara localului. Pentru că nu a fost prins, Nicolae s-a întors la bar să continue să bea, dar vânzătoarea a observat că avea toporul plin de sânge şi atunci a realizat că l-a omorât pe Dănilă. Altminteri mai ameninţase prin bar că-l va omorâ, dar nimeni nu-l luase în seamă”, ne spune primarul Ion Buşagă. Săltat de cei doi poliţişti din comună, Nicolae a spus că toporul este plin de sânge pentru că a tăiat un câine. Marţi seara, poliţiştii au bătut în porta bătrânii Valerica Enăchescu şi au întrebat-o ce-i mai face câinele. “Eu n-am ştiu mamă nimic, că mi l-au omorât pe Mureş. Era un câine tare de treabă, credincios. Ce-o fi avut cu el de i-a luat gâtul cu toporul. Eu şi fiul meu nu eram acasă, eram la vite, aşa că n-am auzit nimic când a intrat în curte şi ne-a omorât animalul. Azi (ieri, n.r.) a trebuit să-l îngropăm”, spune bunicuţa cu ochii împăienjeniţi de lacrimi de focul lui Mureş, câinele credincios. Pe numele lui Nicolae Baldovin a fost emis ieri mandat de arestare preventivă pentru crimă.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe