Un profesor de geografie, spaima elevilor de la un liceu din Drăgăşani

luni, 19 februarie 2007

Un profesor de geografie, spaima elevilor de la un liceu din Drăgăşani

• Ion Criveanu a lovit cu o platbandă de metal un elev peste mâini, iar în urmă cu un an a pulverizat şpray lacrimogen în ochii a doi elevi aflaţi pe holul şcolii şi a atacat tot cu spray nişte vânzători din piaţa din Drăgăşani

• procesoman înrăit profesorul a dat în judecată atât directorul şcolii cât şi ISJ Vâlcea

Ora de geografie de la Grupul Şolar I.C.Brătianu, din Drăgăşani-Vâlcea s-a terminat vineri într-un mod pe cât se poate de neaşteptat, pentru unul dintre elevii de la clasa XI-a, profilul lăcătuş mecanic, de la clasa Arte şi Meserii. În jurul orei 13,30, fără un motv anume, profesorul de geografie Ion Criveanu l-a lovit din senin, cu o platbandă de fier peste mâini pe elevul Tiberiu Marian Ghiţă. Obiectul era folosit drept material didactic la orele de curs, iar profesorul s-a răzbunat inexplicabil, provocându-i adolescentului dureri foarte mari la mână şi cot. Ajutat de un alt coleg de clasă, Tiberiu a părăsit ora de curs şi au mers la directorii adjuncţi ai şcolii, aceştia relatându-le cele întâmplate, drept pentru care cei doi “adjuncţi” l-au îndrumat pe elevul căsăpit în bătaie să depună plângere la Poliţia Municipiului Drăgăşani. În timp ce conducerea şcolii a decis să facă o anchetă proprie, Poliţia din localitate a început cercetările penale asupra profesorului Criveanu pentru infracţiunea de lovire, elevul urmând să se prezinte la medicul legist pentru acordarea de îngrijiri medicale. Profesorul Criveanu a devenit spaima elevilor dar şi a unora dintre profesori, din palmaresul său făcând parte fapte reprobabile care ar fi trebuit să-l îndepărteze de mult de la catedră pe “profesorul zbir”.

Şapte elevi intoxicaţi de spray de proful de geografie

Pe 13 aprilie 2006, la Grupul Şcolar Brătianu din Drăgăşani-Vâlcea a avut loc un alt incident mai puţin obişnuit, având acelaşi protagonist, “proful de geografie Criveanu”. Acesta, supărat nevoie mare că unul dintre elevi a chiulit de la ora sa, la ieşirea de la oră, întâlnindu-l pe chiulangiu pe hol a pulverizat cu spray iritant lacrimogen. Un număr de şapte elevi au fost intoxicaţi uşor, unul dintre ei fiind nevoit să fie transportat la Spitalul Municipal din localitate, unde a primit îngrijiri medicale. Ion Criveanu (41 ani), din satul Burdăreşti, comuna Guşoeni-Vâlcea, este profesor de geografie la Grupul Şcolar Brătianu, din Drăgăşani. În comunicatul de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, din 14 aprilie 2006 se menţiona: “Profesorul a avut o altercaţie cu doi elevi, pe motiv că fac gălăgie şi împotriva cărora a folosit spray-ul (...) provocând intoxicarea uşoară a unui număr de şapte elevi. (...) Profesorul respectiv se află într-o cercetare administrativă disciplinară pentru fapte de acelaşi gen, comise anterior asupra unui poliţist comunitar, fiind cunoscut cu tulburări neuro-psihice, cu tendinţe de agravare în ultima perioadă”, informa la vremea respectivă scms Marcel Sărdaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea. Profesorul de geografie pe lângă faptul că este extrem de violent este considerat şi un reclamagiu şi nu de puţine ori a intrat în conflict atât cu conducerea şcolii, cât şi cu Inspectoratul Şcolar Vâlcea.

Părinţii elevilor nu-l mai vor ca profesor

Directorul Grupului Şcolar Brătianu, Dan Binişor, ne-a declarat la vremea respectivă. “Pe 11 aprilie, cu două zile înainte de a avea loc acest incident, l-am atenţionat pe profesorul de geografie să nu mai poarte asupra lui spray lacrimogen iritant şi să nu care cumva să-l utilizeze. I-am spus asta pentru că am aflat că deţine un astfel de spray cumpărat de la un magazin de specialitate din Râmnicu Vâlcea”, spune conducătorul instituţiei şcolare. Înainte de incident profesorul era foarte agitat. După ce a ieşit pe hol a dat nas în nas cu elevul Bogdan Tudose, de la clasa X-a E, care spune că de teama de a nu primi nota 1, nu s-a dus la ora de geografie. Criveanu susţine că incidentul s-a petrecut în timpul orei, şi asta pentru că era deranjat la curs, a folosit spray-ul împotriva elevilor de pe hol. Elevii susţin însă contrariul, că totul a avut loc în pauză. Doi dintre cei şapte elevi intoxicaţi au fost duşi la cabinetul medical şcolar, iar unul a fost transportat la Spitalul Municipal Drăgăşani, unde a primit îngrijiri, iar după câteva ore i s-a dat drumul acasă. Majoritatea părinţilor nu-l mai vroiau pe profesorul de geografie la ore, la fel sunt şi multe profesoare intrând în conflict cu acesta.

Răzbunare de cadru didactic pe zarzavagii

Pe 29 martie, profesorul Ion Criveanu a fost implicat într-un accident, fiind amendat de un poliţist comunitar cu suma de 5.000.000 lei, pentru un incident petrecut la piaţa din Drăgăşani, când a dat cu spray lacrimogen asupra unor vânzători de la piaţă. Activitatea pofesorului Criveanu este un adevărat subiect de telenovelă, tot mai multe voci acreditând ideea că un astfel de formator de elevi nu are ce căuta în învăţământ. Nu spunem că e adevărat tot ceea ce se zvoneşte, dar nici nu infirmăm. Necăsătorit, îmbrăcat neîngrijit şi cu o igienă precară, profesorul se spune că a intrat în conflict inclusiv cu mama sa. Pentru că dădea muzica la maxim, vecinii săi s-au supărat nevoie mare. În  urmă cu doi ani a fost implicat într-un scandal că a luat bani, nu foarte mulţi, de la elevi. Atunci i s-a mai dat o şansă, crezându-se că se va îndrepta. A fost dat afară din învăţământ, în urmă cu şase ani, dar şi-a luat titularizarea la Predeal, venind, cu calificativul F.B., prin transfer la Drăgăşani. Aici a dat în judecată atât Inspectoratul Şcolar Judeţean, cât şi conducerea Grupului Şcolar Brătianu.

ISJ Vâlcea acceptă sau tolerează educaţia făcută cu parul?!

Cu directorul Dan Binişor a avut două procese, pe care, bineînţeles, proful de geografie le-a pierdut. Într-unul l-a reclamat la instanţă pentru reţinerea din salariu a unei sume minore, cerând inclusiv expertiză contabilă. Al doilea proces a avut loc cu patru ani în urmă, când s-a eliberat un post pentru ocuparea catedrei de geografie. Atunci a venit cu dosarul cu o oră înainte de încheierea înscrierilor şi nu avea decât acte în copii xerox şi niciunul legalizat. Conducerea şcolii a acceptat să mai aştepte o oră să aducă actele aşa cum i s-au cerut, dar nu s-a mai prezentat, trimiţând aceleaşi acte prin poştă. Procesul a ajuns chiar şi la Curtea de Apel Braşov. De regulă nu se prezenta la procese şi făcea un act de bravură pentru faptul că punea oameni pe drumuri. “Profesorul Criveanu este un pericol social. În locul spray-ului putea să aibă un cuţit şi atunci deznodământul ar fi putut fi dramatic”, ne-a spus la vremea incidentului din 2006, directorul Grupului Şcolar Brătianu, din Drăgăşani. La ce folos însă că respectivul cadru didactic a recidivat, lovind iarăşi cu bestilaitate un elev. Aşteptăm de data aceasta reacţia Inspectoratului Şcolar Vâlcea, altminteri considerăm că în judeţul nostru educaţia elevilor prin metode barbare este o tehnică dacă nu agreată de Inspectorat cel puţin tolerată tacit de mai marii învăţământului vâlcean.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe