Consum record de medicamente

luni, 19 februarie 2007

Consum record de medicamente

În judeţul Vâlcea se înregistrează un consum record de medicamente compensate şi gratuite, judeţul fiind printre primele din ţară în privinţa numărului de reţete de acest fel date de medici. Nu mai puţin de 40.000 de vâlceni beneficiază în prezent de medicamente compensate şi gratuite lunar, ceea ce face ca aproape de fiecare dată să se declanşeze o criză de acest fel în judeţ, iar ghinioniştii să nu mai poată beneficia de tratament.

Consum triplu de medicamente

Conform conducerii Prefecturi Vâlcea, în ultimele două luni consumul de medicamente s-a triplat la Vâlcea, din cauza numărului foarte mare de viroze respiratorii. Medicii de familie au înscrise pe liste 340.000 de persoane, dintre care 40.000 iau medicamente compensate şi gratuite în fiecare lună. „O analiză făcută de delegaţia Ministerului Sănătăţii a mai scos la iveală faptul că Vâlcea este judeţul cu cel mai mare consum de medicamente din Oltenia, în lunile ianuarie şi februarie.

Mii de cazuri de viroze

Conform raportărilor făcute de medici la Inspecţia Sanitară de Stat Vâlcea, numărul cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare este şi el foarte mare, în ultima săptămână înregistrându-se nu mai puţin de 1.500 de pacienţi care s-au adresat medicilor, plus 600 care suferea de pneumonie. În schimb, s-a înregistrat un singur caz de gripă, faţă de cele 15 cazuri de gripă înregistrate în prima săptămână a lunii. „Medicii pediatrici şi infecţionişti fac faţă cu greu numărului mare de internări, iar capacitatea din spitale este folosită la maximum. Dacă vom mai avea cazuri de gripă vom recolta probe de sânge pentru a fi trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pentru analiză.” – spune medicul Ion Mihail, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat. În luna ianuarie, s-a dublat de altfel numărul vâlcenilor afectaţi de viroze şi pneumonii, faţă de luna decembrie 2006. Cei mai afectaţi sunt copiii şi vârstnicii.

Criză de medicamente

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, la Vâlcea s-a înregistrat şi în această lună o criză de medicamente compensate şi gratuite. Farmaciile au atins foarte repede plafonul alocat pentru astfel de medicamente, aşa că bolnavii şi bătrânii au făcut fin nou coadă la ghişee, degeaba. Mai sunt încă oameni care nu au reuşit să-şi ia medicamentele compensate prescrise de medici din luna ianuarie. „Majoritatea farmaciilor au terminat banii, deşi suntem abia la mijlocul lui februarie.” – spune  Samoil Vâlcu, preşedintele Colegiului Judeţean al Farmaciştilor. Ca de obicei, oamenii au început să controleze la toate farmaciile, unii dintre ei având noroc să găsească medicamentele la farmaciile mai mici, de cartier.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe