Două jandarmeriţe, spaima infractorilor vâlceni

luni, 12 februarie 2007

Femei dintr-o bucată!

Două jandarmeriţe, spaima infractorilor vâlceni

Printre jandarmii vâlceni au apărut de puţină vreme două prezenţe... la feminin. Tinerele nu lucrează în vreun serviciu de birou ci sunt jandarmeriţe care fac parte din detaşaemntul mobil de intervenţii. Ionela şi Mădălina se simt protejate de colegii lor, prima dintre ele legându-şi destinele tot de un jandarm. Când merg la intervenţii, fetele sunt foc de bărbăţoase. Temerare şi încrezâtoare în propriile forţe, nu se dau în lături să pună la pământ, într-o clipită, oricare infractor care le stă în cale! Hoţii se simt destul frustraţi când pică pe mâinile celor două, dar jandarmeriţele simt că îşi fac datoria cu vârf şi îndesat.

Ionela Duţă are 38 de ani şi este plutonier major la Detaşamentul Mobil din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vâlcea. O fire atletică, bine legată, Ionelei nu-i dai nici pe deprte vârsta care o are. A făcut sport din fragedă pruncie, dar şansa nu i-a surâs să între într-o structură militarizată imediat după terminarea liceului. “Am absolvit LIceul Economic din Râmnicu Vâlcea, după care m-am angajat în comerţ. Lucram ca vânzătoare într-un depozit en-gross, unde era multă muncă brută. Nu m-am dat niciodată în lături, dar visul meu era să ajung într-o structură militară. Soţul meu a fost militar în termen, apoi a devenit jandarm. De la el am aflat că în luna octombrie 2006 IJJ Vâlcea a scos la concurs două posturi de jandarm, pentru femei. Am fost 14 candidate şi la ultima probă am mai rămas doar cinci”, povesteşte Ionela. Că femeia avea o condiţie fizică de excepţie ne spune câteva cuvinte şi col. Ion Idu, şeful Jandarmilor vâlceni: “La probele sportive, Ionela a bătut toate recordurile, depăşindu-i chiar şi pe bărbaţi”. Mădălina Ştefania Olaru (19 ani) cea de-a doua jandarmeriţă vâlceancă este olteancă neaoşă, de fel. Născută la Balş-Olt, după ce absolvit liceul din localitate, s-a antrenat vreme de un an de zile, atât sportiv cât şi la alte materii, inclusiv limba engleză, pentru un concurs de jandarmeriţă în oraşul Drăgăşani. A picat, aşa că s-a înscris şi a luat examenul la Facultatea de Drept din Craiova. Întâmplător a aflat de cele două locuri de jandarmeriţe pentru Râmnicu Vâlcea, s-a înscris şi a obţinut postul.

„Trăiţi-ar neamul tău de păpuşică!”

Prima misiune a Ionelei a fost la rudărie, la Valea lui Stan, o suburbie extrem de săracă aparţinând de oraşul Brezoi, cei vizaţi fiind hoţii de lemne. “Am urcat pe coclauri, prin păduri şi fugeam mai abitir, în faţa colegilor mei. Unul dintre colegi  m-a avertizat că hoţii mă pot lovi cu securea, dar eu am replicat spunând că scot pistolul. De unde însă pistol, că tocul era gol! Rudari ne-au luat la coarda sentimentală cu expresii de genul «Trăiţi-ar neamul tău de păpuşică! N-avem ce mânca, pupaţi-aş!» Am fost marcată de sărăcia lucie în care trăiesc acei oameni dar şi de incultura acestora. Un bărbat de numai 21 de ani, tată a trei copii, nu ştia nici măcar data naşterii lui, darămite a copiiilor”, spune Ionela, care după orele de serviciu se întoarce acasă unde o aşteaptă, aşa cum îi place să spună, o pereche de copii: “băiat şi băieţel”.

Bărbaţii se simt frustraţi când îi imobilizează o femeie

Mădălina Ştefania Olaru a avut prima misiune de prindere a braconierilor de pe Olt. “I-am văzut că erau cu barca pe apă şi ne-am ascuns într-o râpă. În momentul când au ieşit la mal, i-am imobilizat. Curios lucru, deşi unii dintre braconieri aveau permise auto, nu ştiau nici măcar să scrie. Inbfractorii bărbaţi se simt cu atât mai frustraţi când sunt imobilizaţi de o femeie jandarm. Sunt însă momente care te fascinează în acţiunile de patrulare. Cu colegi ne antrenăm de la egal la egal, iar eu şi Ionela nu cădem niciodată pe aceeaşi tură. Eu am vrut să mă fac poliţistă, dar nu regret că am ajuns jandarm”, spune Mădălina. Acum, ea urmează în paralel şi cursurile Facultăţii de Drept, la fără frecvenţă. Întrebată despre viaţa sa sentimentală, Mădălina a evitat să dea un răspuns, lăsând să se înţeleagă că “jumătatea” ei nu face parte dintr-o structură militară. Fetele au făcut împreună o demonstraţie de luptă corp la corp.

„Jandarmeriţele trebuie tratate ca nişte zâne”

Şeful IJJ Vâlcea, col. Ion Idu, a spus despre cele două jandarmeriţe: “Sunt foarte mulţumit de modul cum s-au integrat în colectiv, participând, la orice oră din zi şi din noapte, cot la cot cu bărbaţii, la toate acţiunile. Am avut nevoie de jandarmeriţe pentru a le folosi şi la percheziţiile corporale ale femeilor, fie pe stradă, fie în competiţiile sportive, iar Bucureştiul a fost de acord cu această solicitare. Sunt convins că nu este uşor pentru ele să trăiască într-o colectivitate de bărbaţi, care mai scapă câte-o vorbă de duh. Eu i-am prevenit pe jandarmi că fetele trebuie tratate ca pe nişte zâne”. Vorbind despre pasiune, Ionela are un singur regret: “Îmi pare rău c-am pierdut câşiva ani buni din viaţă până s-a ivit acest post pe care m-am concurat. Dacă ar fi să iau viaţa de la capăt m-aş face tot jandarmeriţă”.

Dorel ŢÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe