Primarul Gutău pare condamnat la “muncă silnică”

luni, 29 ianuarie 2007

An greu pentru edilul Râmnicului

Primarul Gutău pare condamnat la „muncă silnică”

Joi, ora 25 ianuarie, ora 10.00 . Primarul Mircia Gutău ne primeşte punctual conform înţelegerii. Nu am mai realizat un interviu cu edilul Râmnicului din iunie anul trecut. Fără voia sa a lipsit o bună bucată de timp de la conducerea administraţiei locale. Am considerat că trebuie să lăsăm să treacă o perioadă de timp pentru a putea să-i punem întrebări despre diferite activităţi ale domniei sale, despre priorităţile pe acest an, despre realizări şi eşecuri. Primarul este concis şi vorbeşte cu mult calm. Pare a-şi cântări cuvintele dar nu a căuta răspunsurile cele mai bune. Cunoaşte exact tot ce se întâmplă pe eşicherul politic şi administrativ al Râmnicului.

#  Domnule primar râmnicenii sunt contrariaţi de ce se întâmplă în prezent cu salubrizarea. Efectiv multe asociaţii de proprietari nu au nici un contract iar altele au două contracte. Războiul dintre Urban şi Rosal, în care este implicată şi primăria, se poartă în instanţe dar şi printre blocuri. Ce credeţi, cum se va termina acest conflict şi cine va face curăţenie în municipiu?

Este o situaţie puţin neplăcută. Într-un fel mă bucur că este curat, că se ridică gunoiul menajer dar şi cel colectat selectiv la timp. Salariaţii celor două societăţi fac treabă bună împreună . Ştiţi bine că dacă era după mine aş fi preferat o concurenţă în oraş, adică existenţa pe piaţă simultan măcar a două societăţi. M-am gândit chiar la o licitaţie pe cartiere dar legea ne-a obligat să selectăm un singur operator. Am organizat licitaţia, am stabilit un câştigător, acesta a fost contestat în instanţă, instanţa ne-a obligat să încheiem contract cu altă societate şi apoi ştiţi şi dumneavoastră au urmat recursuri iar procesul nu este finalizat nici acum. Pe 9 februarie va avea loc un nou termen. Până atunci însă cele două societăţi pot opera simultan. Tot de la dumneavoastră am aflat însă un lucru important. În prezent sunt multe societăţi comerciale care încalcă legea în sensul că nu au încheiat contracte cu o societate pentru a le ridica gunoiul. Imediat după ce instanţele vor stabili clar cine va face acest serviciu în Râmnicu Vâlcea voi trimite inspectorii în control. Trebuie ca fiecare firmă să respecte legea şi să aibă încheiat un contract.

# Primăria pierde sau nu pierde bani în această perioadă?

Păi pierde pentru că nu putem solicita redevenţa decât unei singure societăţi, cea care are contract cu noi. În acest timp gunoiul strâns şi depozitat de cealaltă societate nu este taxat. Pierdem 12 euro la fiecare astfel de tonă colectată şi depozitată la Râureni.

# Avem informaţii că această deponie este supraîncărcată şi pentru că URBAN deversează aici gunoi ridicat pe teritoriul altor localităţi.

Am aflat şi eu acest lucru. Nu este normal să procedeze în acest mod. Am avut suspiciuni serioase şi asupra cântăririi gunoiului la groapă. Am schimbat salariatul de la ADP care răspundea de acest lucru când am aflat că soţia lui este salariată a URBANULUI. Chiar m-am gândit să achiziţionăm un cântar electronic cu memorie care să păstreze exact cantitatea cântărită- Apoi ne-am gândit că nu are rost să face o astfel de investiţie pentru că vom avea o nouă groapă ecologică unde sistemul va funcţiona altfel.

# Chiar vom avea o nouă groapă? Când credeţi că se va finaliza această situaţie?

Groapa de la Feţeni cred că va deveni cea mai importantă investiţie pentru râmniceni. Nu avem altă soluţie decât să continuăm lucrarea cu societăţi din judeţul nostru care au multă experienţă în construcţii dificile. Am fost la minister şi am solicitat sprijin pentru a ne permite nouă să ne ocupăm direct de lucrare în continuare. Am informaţii că anumiţi oameni politici din Vâlcea încearcă să ajute firma Monticava să obţină acte care iar permite să ne dea în judecată şi să ne ceară daune. Nu cred însă că vor reuşi. Pur şi simplu nu şi-au făcut treaba. Sper din tot sufletul să rezolvăm problema. Până atunci vom încerca să tasăm gunoiul în deponia de la Râureni. Nu a fost tasat niciodată şi dacă această operaţiune e bine executată câştigăm spaţiu pentru a putea să folosim această groapă până la finalizarea celei de la Feţeni..Am obţinut promisiunea de la Minister că vor lăsa primăria să organizeze licitaţia pentru construirea gropii. Că ne vor aloca fondurile şi ne vom ocupa noi. Aş prefera ca lucrarea să fie executată de firme din Vâlcea, sunt câteva unităţi care au construit mult în ţară, au personal calificat şi dotarea necesară ( Hidroconstrucţia, Energomontaj etc.)

# Apa rece este din ce în ce mai scumpă pentru râmniceni. Multă lume este nemulţumită de serviciile ACVARIM-ului iar presa a semnalat deficienţele manageriatului de aici. Ce măsuri veţi lua?

Ştiu bine situaţia. De aceea m-am zbătut atât pentru unificarea ACVARIM cu APAVIL. Dar pe lângă unii adversari politici care pun beţe în roate deoarece nu doresc ca eu să reuşesc să rezolv această problemă sunt şi interese personale. Gândiţi-vă că aceste societăţi au fiecare câte cinci membri în AGA cinci în Consiliul de Administraţie, câte trei directori şi trei cenzori. Prin unificare dispar o mulţime de posturi bine plătite şi atunci e normal ca cei care le deţin să se împotrivească unificării. Nu la fel de normal mi se pare comportamentul directorului general de la ACVARIM, domnul Zamfirescu care şi-a luat concediu de odihnă la întrerupt cu medical şi presimt că va sta mult prin concedii. Nu şi-a îndeplinit sarcinile cum trebuie , se teme că va fi schimbat şi trage de timp.

# Cu baraca acea de metal părăsită în centrul Râmnicului, lângă mall , ce faceţi?

Să ştiţi că citesc presa. Ştiu că lumea este nemulţumită de această construcţie. Nu-mi place nici mie dar trebuie să respect procedura legală. Am acţionat în instanţă pentru a obţine o hotărâre care ne permite demolarea şi ridicarea ei de acolo. Avem dreptate şi vom obţine această hotărâre iar apoi probabil nici un primar nu va mai permite ridicarea unei astfel de construcţii în acel loc.

# Târgul de vechituri din Goranu este altă problemă a oraşului ce pare nerezolvată.

Deocamdată. Vedeţi şi acolo e greu. Nu ştiu unde să-i evacuez pe aceşti comercianţi . În acelaşi timp mulţi râmniceni se îmbracă de aici pentru că nu au o situaţie financiară prea bună. Am luat decizia de a amenaja zona, de a construi grupuri sanitare, de a salubriza mai bine. Nu exclud varianta ca să permitem accesul numai comercianţilor din Râmnic pentru a mai micşora suprafaţa pe care se fac acte de comerţ.

# Puteţi nominaliza câţiva salariaţi ai primăriei de care sunteţi mulţumiţi, care v-au ajutat în realizarea proiectelor, în bunul mers al instituţiei?

Sigur că da. Maria Feroiu, Alexandru Ghibirdic, domnul Goran, Mirela Turcu, doamna Fulgescu care lucrează cu cei mai săraci oameni din oraş, cei de la administrativ, Elena Mihăilescu sunt mai mulţi.

# Dar fiecare pădure are şi uscături. A dumneavoastră are?

Sunt câţiva care m-au nemulţumit dar nu este frumos să le dau numele. Se ştiu ei foarte bine. M-au dezamăgit dar eu dau mereu câte o şansă în plus fiecăruia. Dacă unii vor continua să nu-şi facă treaba profesionist vor fi înlocuiţi.

# După proiectele şi problemele pe care le aveţi credem că nu veţi avea parte de prea mult timp liber.

Ştiţi foarte bine, toţi cei din presă că nu m-am plâns niciodată de volumul de muncă şi că sunt capabil să lucrez 10-12 ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Şi mai ales ştiţi că-mi ţin promisiunile.

Tiberiu PÎRNĂU
Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe