Fântâni arteziene de 3 miliarde lei bucata

joi, 26 octombrie 2006

Investiţii marca Gutău

Fântâni arteziene de 3 miliarde lei bucata

Nu mai puţin de 3 miliarde lei – atât a plătit Primăria Râmnicu Vâlcea pentru o fântână arteziană amplasată pe lacul din incinta parcului Zăvoi. Fântâna arteziană, compusă din ţevi de diferite lungimi, a fost comandată pe vremea când Mircia Gutău, primarul arestat pentru luare de mită, se afla în fruntea Primăriei Râmnicului. O altă fântână arteziană, de mai mici dimensiuni, a fost amplasată într-un părculeţ din cartierul Ostroveni. Pentru aceasta, primăria a plătit 1,3 miliarde lei. Consilierul municipal Ion Nicolae susţine că pentru achiziţionarea fântânilor nu a fost organizată nici un fel de licitaţie. Acesta speră că instituţiile statului se vor autosesiza în acest caz.

Fântâni de aur

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la începutul acestei săptămâni la sediul PNL Vâlcea, şeful Inspectoratului în Construcţii şi totodată consilierul municipal Ion Nicolae a venit cu o serie de precizări vizavi de anumite investiţii făcute pe vremea când primarul Mircia Gutău se afla la conducerea Primăriei Râmnicului. Astfel, potrivit lui Ion Nicolae, pentru trei fântâni arteziene amplasate în diferite zone din municipiu, primăria a plătit nu mai puţin de 7,3 miliarde lei, adică peste 200.000 euro. Suma este cu atât mai fabuloasă cu cât aceste fântâni nu sunt altceva decât îmbinări de ţevi de diferite dimensiuni. Una dintre aceste fântâni, al cărei preţ s-a ridicat la 3 miliarde lei vechi, a fost amplasată pe lacul din parcul Zăvoi. Fântâna este compusă dintr-o ţeavă de 2 ţoli şi alte câteva zeci de un sfert de ţol. Interesant este faptul că banii au fost plătiţi doar pentru realizarea părţii exterioare a fântânii, întrucât instalaţia de pompare a apei a rămas de la fântâna veche. O fântână asemănătoare a fost montată în Scuarul Revoluţiei. Cea de-a treia fântână arteziană a fost amplasată în parcul din faţa Casei Tineretului din Ostroveni. Puţin mai mică decât celelalte, aceasta a costat nu mai puţin de 1,3 miliarde lei. „Ne batem joc de banul public. Nu se poate, e strigător la cer. Trebuie să stopăm această risipă a banului public. Dacă fântânile ar fi din aur, ar exista o explicaţie. Cu 3 miliarde poţi cumpăra lejer două automobile BMW ultimul tip. Sper că instituţiile abilitate se vor sesiza şi vor scoate la iveală ce se întâmplă”, spune Ion Nicolae. Acesta mai spune că nu are cunoştinţă să se fi organizat vreo licitaţie pentru aceste investiţii. În cel mai bun caz, aceste lucrări au fost oferite după licitaţii formale, cu plic închis, însă cea mai plauzibilă variantă este aceea a încredinţării directe.

Străzi pentru Gutău şi prietenii lui

Ion Nicolae a mai semnalat şi alte cazuri în care banul public a fost cheltuit după bunul plac al primarului Mircia Gutău. Astfel, domnia sa a precizat că pavoazarea Scuarului Mircea cel Bătrân a supt din bugetul local nu mai puţin de 10 miliarde lei. În plus, Nicolae a reamintit ziariştilor o solicitare a lui Mircia Gutău de acum 4 luni, când acesta a cerut consilierilor locali să primească sub formă de donaţie o suprafaţă de 13.000 metri pătraţi în Bujoreni. „Această suprafaţă era destinată asfaltării unor străzi din zonă, care, coincidenţă, ar fi urmat să deservească vreo câteva vile, printre care şi cele ale lui Gutău şi Mesea (şeful Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Râmnicului – n.r.). Nu a fost acceptată această donaţie din simplul motiv că prin transferarea acestei suprafeţe de teren din domeniul privat în cel public, s-ar fi putut cheltui circa 200 miliarde lei pentru asfaltarea unor străzi în interesul unora”, a mai spus Ion Nicolae.

• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe