Integrarea europeană ÔÇô o necunoscută pentru ţăranii din Vâlcea

duminică, 15 octombrie 2006

Integrarea europeană – o necunoscută pentru ţăranii din Vâlcea

Majoritatea oamenilor care locuiesc la ţară în judeţul Vâlcea nu au habar ce va însemna cu adevărat integrarea europeană pentru ei dar, cu toate acestea îşi dau cu părere şi spun că sunt de acord cu această măsură. În urma unei acţiuni în zonele rurale, reprezentanţii camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea au stabilit că la Vâlcea mai sunt multe lucruri de făcut până când vor fi rezolvate problemele cu care se confruntă populaţia rurală.

Mai mult de jumătate din populaţia Vâlcii – la ţară

Datele centralizate ca urmare a derulării programului „Vâlcea rurală - mai aproape de Europa” arată ca la nivelul judeţului mai bine de 59,4% din populaţie locuieşte în mediul rural şi că 40% se ocupă cu agricultura. Sondajele arată şi faptul că un procent foarte mare al populaţiei rurale nu are informaţii despre Uniunea Europeană. 80% dintre ţărani nu cunosc consecinţele integrării, dar, cu toate acestea, 76,5% consideră că aderarea la structurile europene constituie un lucru bun. „Din punct de vedere economic doar 17 % dintre agricultori îşi vând produsele pe care le cultivă, iar dintre aceştia numai 4% comercializează cantităţi mai mari decât jumătate din producţie. Ceea ce am vrut şi am căutat noi a fost să stimulăm şi să creştem gradul de cunoaştere a celor care trăiesc în mediul rural cu privire la ceea ce ne aşteaptă pe toţi după aderare, dar mai ales ceea ce va veni pentru agricultură. Sunt convins că pentru o mai bună informare şi o mai clară pregătire a lumii rurale e nevoie de mult mai mult decât am putut face noi în timp de un an, dar acesta nu este decât începutul.

Ţăranii vor bani europeni, dar se tem de norme

Cele mai mari speranţe ale oamenilor sunt legate de banii europeni care vor fi mai uşor de accesat, iar cele mai mari temeri sunt induse de normele europene, care nu sunt înţelese foarte bine de unii.” – a spus Gheorghe Rizoiu, de la Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, managerul de proiect. Se pare că agricultorii din partea de nord a judeţului sunt mai interesaţi decât cei din sud de a se adapta la oile norme. „Am avut o colaborare mai bună în nordul judeţului, dar şi în comunele Prundeni şi Suteşti din sud. O colaborare mai dificilă a fost în localitatea Ioneşti, unde a trebuit să organizăm două întâlniri cu administraţia locală şi fermierii. Cele mai mari probleme pe care le-am sesizat s-au legat de faptul că există foarte puţine firme în mediul rural. Situaţia satului vâlcean nu este deloc roză. Trebuie schimbate multe lucruri şi trebuie promovaţi oameni care să constituie exemple pentru comunitate.”, a mai spus Gheorghe Rizoiu.

Informare în 12 localităţi vâlcene

Campania „Vâlcea rurală” s-a finalizat miercuri, 4 octombrie, aceasta având drept scop creşterea gradului de informare a populaţiei rurale cu privire la problematica agriculturii şi dezvoltării rurale din perspectiva beneficiilor şi costurilor integrării europene. Este de altfel prima campanie de informare a mediului rural vâlcean cu privire la rigorile impuse de aderarea la Uniunea Europeană. Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană,  prin programul Phare Fondul Europa. Bugetul total a fost de 41.325, 49 de euro, din care participarea UE se ridică la 78%, iar contribuţia partenerilor la 22%, iar localităţile de pe listă au fost Băbeni, Bălceşti, Costeşti, Creţeni, Frânceşti, Ioneşti, Măldăreşti, Mihăeşti, Orleşti, Prundeni, Suteşti şi Vaideeni.  Beneficiarii direcţi ai programului au fost circa 350 producători agricoli, proprietari ai exploataţiilor agricole individuale (vegetale, zootehnice şi mixte) ce depăşesc nivelul de subzistenţă, reprezentanţi ai 30 de societăţi agricole, societăţi comerciale şi asociaţii agricole, 24 de funcţionari din cele 12 primării de localităţi alese. De asemenea, pentru acest proiect pe lista beneficiarilor s-au mai regăsit şi 200 de persoane implicate în activităţi rurale, 19 organizaţii implicate în furnizarea şi multiplicarea de informaţie europeană destinată mediului rural şi alte 4.500 de persoane la care au ajuns informaţiile legate de procesul de aderare. „Prin implementarea acestui proiect a fost creată o reţea locală de furnizare şi multiplicare a informaţiei europene, destinată mediului rural, reţea formată din principalii furnizori instituţionali de informaţie europeană specifică problematicii rurale, la care se adaugă administraţii locale; un serviciu de tip help-desk destinat informării individuale şi acordării de consultanţă în domenii specifice de interes pentru grupul ţintă şi un program intens de informare a populaţiei rurale, prin întâlniri publice în 12 localităţi cu specific rural din Vâlcea.” – a precizat Valentin Cismaru, preşedintele camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea.

Linie verde pentru producătorii agricoli

Deşi campania de informare a fost realizată, producătorii agricoli au în continuare la dispoziţie o „linie verde”, prin proiectul denumit „Info Client Rural 2007”, adică pot telefona la camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea pentru a solicita informaţii certe din diverse domenii. Până în prezent s-au înregistrat 213 întrebări, aria de acoperire a acestui serviciu fiind mai mare decât cele 12 localităţi incluse în campania de informare. „Mulţi sunt interesaţi de tipuri de finanţare şi subvenţii, de facilităţile pe care Uniunea Europeană le va acorda agricultorilor români, cum se înfiinţează o asociaţie de producători sau care sunt noile norme de siguranţă alimentară”, a spus Lidia Giosan, de la Euro Info Centre. Numărul de telefon disponibil pentru agricultori este 0250.734.200. „Poate cel mai important lucru realizat în acest proiect este operaţionalizarea acestui serviciu de tip «help-desk», destinat informării individuale şi acordării de consultanţă” – a spus şi Gheorghe Rizoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe