Râmnicenii vor plăti cea mai ieftină căldură din ţară

joi, 28 septembrie 2006

Cu sprjinul CET Govora, Consiliului Local şi al Guvernului

Râmnicenii vor plăti cea mai ieftină căldură din ţară

Consilierii municipalli liberali au depus la Primăria Râmnicului un memoriu justificativ în sprijinul menţinerii preţului gigacaloriei la un nivel acceptabil. Cei 8 consileri PNL cer conducerii primăriei să stabilească preţul de referinţă al energiei termice pentru populaţie la valoarea de 120 lei/Gcal. În continuare, redăm memoriul consilierilor liberali.

„Având în vedere posibilităţile încă reduse ale populaţiei municipiului Rm. Vâlcea de a achita facturile pentru perioada de iarnă care urmează la energia termică produsă centralizat, ţinând seama de faptul că se prevăd creşteri de preţuri şi la celelalte utilităţi, energie electrică şi gaze naturale, precum şi datorită faptului că râmnicenii au plătit în ultimii doi ani un preţ al gigacaloriei mai mare decât preţul naţional de referinţă (ultimul preţ naţional de referinţă fiind 107,5 lei/Gcal, inclusiv TVA), grupul de consilieri PNL din Consiliul Local al municipiului Rm. Vâlcea propune stabilirea preţului de referinţă a energiei termice pentru populaţie la valoarea de 120 lei/Gcal, pentru lunile octombrie-decembrie 2006, la nivelul mediei preţului local de referinţă din iarna precedentă 2005-2006, din următoarele considerente: preţul naţional de referinţă plătit de marea majoritate a populaţiei din România în iarna precedentă şi în lunile octombrie-decembrie 2006 este de 107,5 lei/Gcal; preţul local de referinţă plătit acum de râmniceni este de 143,19 lei/Gcal, subvenţia acordată de Consiliul Local fiind doar de 5,77lei/Gcal, în condiţiile în care la nivelul naţional aceasta se situează între 80-150 lei/Gcal inclusiv TVA; preţul la energia termică produsă de operatorul local SC CET Govora SA este 148,96lei/Gcal inclusiv TVA, cu mult sub media pe ţară de 210 lei/Gcal, cu toate acestea populaţia Râmnicului plătind cel mai mare preţ din ţară, 143,19 lei/Gcal (faţă de 107,5 lei/Gcal plătit de marea majoritate a populaţiei la nivel naţional); banii colectaţi la bugetul local provin de la populaţie, fiind normal ca o mică parte din ei să se reîntoarcă populaţiei, deoarece costurile utilităţilor reprezintă în medie 40-50% din veniturile populaţiei, în unele cazuri atingând chiar 60-70%. Facem menţiunea că suma necesară de alocat de către Consiliul Local pentru menţinerea preţului mediu de 120 lei/Gcal pentru energia termică pe perioada octombrie-decembrie 2006 nu va depăşi 2 milioane de lei. Considerăm că acest efort poate fi făcut de către Consiliul Local pentru a ajuta populaţia municipiului Rm. Vâlcea, cu sprijinul tuturor consilierilor locali ca un act de voinţă politică în interesul celor pe care îi reprezentăm şi care ne-au votat. Totodată, rugăm ca şi operatorul serviciului public de alimentare termică pentru încălzire şi apă caldă de consum din Rm. Vâlcea, SC CET Govora SA, să depună toate eforturile, aşa cum noi, Consiliul Local o facem, pentru ca populaţia, cel puţin în perioada octombrie-decembrie 2006 să nu plătească un preţ mai mare al Gcal în condiţiile asigurării confortului termic din locuinţe şi continuităţii în alimentare. Ajutoarele pentru încălzire acordate de Guvernul României vor constitui un ajutor suplimentar pentru familiile cu venituri reduse.

Faţă de cele menţionate, propunem adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Local pentru alocarea sumei de 2.000.000 lei necesară restabilirii unui preţ de referinţă la valoarea de 120 lei/Gcal pentru energia termică destinată populaţiei Râmnicului”.

Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe