PSD nu a scăpat de blestemul corupţiei

joi, 28 septembrie 2006

PSD nu a scăpat de blestemul corupţiei

PSD nu a scăpat de fantomele trecutului. Şi când spun asta, mă refer atât la vârful partidului, cât şi la organizaţiile judeţene. Venirea la putere a lui Mircea Geoană nu a schimbat decât în mică măsură imaginea de partid corupt a formaţiunii politice care s-a aflat la guvernare, într-o formă sau alta – fie că s-a numit FSN, PDSR sau PSD, mai bine de jumătate din perioada care a urmat Revoluţiei. O serie de membri marcanţi ai organizaţiilor au rămas la putere în circumscripţiile electorale din care fac parte iar dintre foştii şi chiar actualii lideri de la centru, s-au găsit o grămadă care să dea cu subsemnatul pe la DNA. Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu, Radu Mazăre şi Marian Oprişan sunt doar câteva exemple care dau dimensiunea noţiunii de corupţie din PSD.

Nici la Vâlcea, partidul nu a fost ferit de necazuri. În ultimii ani, asupra mai multor membri importanţi ai organizaţiei au planat bănuieli că ar avea legături strânse de afaceri cu statul. Unii dintre ei s-au aflat ani de zile în funcţii de răspundere la nivelul judeţului sau localităţilor importante din judeţ, alţii s-au lăfăit pe fotoliile din Senat şi Camera Deputaţilor. O parte dintre cei despre care presa vâlceană a vorbit în termeni nu tocmai măgulitori au fost între timp daţi la o parte sau pur şi simplu au preferat să se retragă în eşaloanele inferioare. Cu toată aşa-zisa curăţenie din PSD, atât la centru, cât şi în organizaţii, au rămas o serie de personaje dintre cele mai dubioase, care nu fac decât să menţină îndoiala asupra modului în care s-a reuşit reformarea acestei formaţiuni politice. Fără a încerca să contest bunele intenţii ale celor care au preluat în 2005 frâiele partidului, nu pot totuşi să nu remarc neputinţa lor în ceea ce-i priveşte pe cei care au adus în ultimii ani o grămadă de necazuri pentru formaţiunea politică reprezentată.

Nici în 2006, PSD nu este scutit de necazuri. Lăsându-l la o parte pe Adrian Năstase, coborâm puţin în organizaţia judeţeană Vâlcea. În ultimele două luni, două personaje importante ale organizaţiei au făcut potecuţă pe la DNA. Este vorba despre senatorul Mihail Popescu şi deputatul Rovana Plumb. Ambii au fost paraşutaţi de la Bucureşti pe listele PSD Vâlcea pentru Parlament în 2004; ambii au deţinut în perioada cât PSD s-a aflat la guvernare, funcţii importante în aparatul administrativ. Mihail Popescu a fost şef al Statului Major General iar Rovana Plumb a fost şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Interesant este şi faptul că cei doi au candidat la Vâlcea, deşi nu vor să recunoască acest lucru, sub protecţia lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Acum, Popescu este cercetat penal în Dosarul Anvelopa (o afacere prin care Armata a cedat Tofan Grup maşini uzate în schimbul unor anvelope) iar Rovana Plumb, în calitatea sa de responsabil cu finanţele partidului în perioada campaniei electorale din anul 2004, s-a prezentat la DNA ca martor în dosarul care-l are în centru pe protectorul ei, Adrian Năstase.

Cele două exemple de mai sus nu sunt însă în măsură a da dimensiunea modului în care PSD a evoluat în ultimul an şi jumătate. O serie de pesedişti contestaţi în ultimii ani stau la coadă pentru o vizită la DNA; este doar o chestiune de timp până când pesedeii vâlceni care au făcut sau încă fac jocurile în partid să dea socoteală pentru faptele lor. Până atunci însă, PSD nu şi-a revenit din şocul tranziţiei, în condiţiile în care până la alegeri nu mai este foarte mult timp.

Octavian HERŢA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe