Prefectul a cerut realizarea contractului pentru groapa de gunoi de la Feţeni

miercuri, 20 septembrie 2006

 NESERIOZITATE. Italienii de la Monticava tratează superficial o lucrare de 13 milioane de euro

Prefectul a cerut rezilierea contractului pentru groapa de gunoi de la Feţeni

• întârzieri de 15 luni în realizarea proiectului • groapa de gunoi de la Râureni funcţionează ilegal şi nu mai face faţă cantităţii mari de deşeuri • Primăria Râmnicului, bună de plată

Prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu a cerut ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, să rezilieze contractul semnat în anul 2004 cu firma italiană Monticava, privind construirea în cartierul Feţeni al Râmnicului a unei gropi de gunoi ecologice. Prefectul îşi motivează decizia prin aceea că lucrările sunt extrem de întârziate, cu cel puţin 15 luni faţă de termenul asumat de constructor.

Groapa de gunoi de la Feţeni a intrat în atenţia Prefecturii şi a instituţiilor statului în momentul în care ministrul Mediului, Sulfina Barbu a cerut, prin delegare de competenţă, verificarea amănunţită a lucrării, în condiţiile în care, la data de 1 octombrie trebuia închisă groapa de gunoi de la Râureni. Aceasta din urmă nu corespunde normelor Uniunii Europene şi oricum, este de mult timp supraîncărcată cu deşeuri. După o întâlnire cu constructorul – firma italiană Monticava, care a câştigat în anul 2004 licitaţie privind realizarea obiectivului de la Feţeni (valoarea lucrării se ridică la circa 13 milioane de euro), prefectul Anuţa Handolescu a înaintat o scrisoare ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, prin care îi solicita acestuia să convoace o şedinţă a tuturor factorilor implicaţi în acest proiect (OPC, Ministerul Mediului etc). După această şedinţă, MAI a cerut firmei italiene explicaţii vizavi de întârzierea mare în executarea proiectului. Răspunsul firmei Monticava i-a lăsat mască pe toţi; dorind să prelungească dar şi să scuze termenul de execuţie, italienii se ofereau să aducă la Râureni o staţie de sortare a deşeurilor, cu o capacitate de 20 tone pe oră, care urma a fi exploatată gratis. În acest moment, lucrările sunt oprite la punctul 8 din proiect (trebuie spus faptul că proiectul cuprinde câteva mii de puncte!). Mai exact, până acum a fost decopertat stratul vegetal, au fost făcute săpături şi au fost începute drenurile. Lucrările, executate de doi subcontractori vâlceni şi unul din Bucureşti, au fost deja plătite; 500.000 euro au fost decontaţi până acum pentru aceşti constructori. Urmare a acestei situaţii, prefectul Anuţa Handolescu, împreună cu preşedintele Autorităţii Naţionale de Plăţi i-au cerut ministrului Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, să rezilieze contractul semnat în anul 2004 cu firma italiană Monticava, privind construirea în cartierul Feţeni al Râmnicului a unei gropi de gunoi ecologice şi demararea procedurii de organizare a unei noi licitaţii cât mai repede, întrucât banii alocaţi prin acest proiect ISPA pot fi cheltuiţi doar până în anul 2009.

Prefectul nu i-a iertat nici pe reprezentanţii Primăriei Râmnicului, adevăraţii beneficiari ai proiectului, care s-au făcut până acum că nu văd ceea ce se petrece sub ochii lor. „Scuze de tipul – noi am fost beneficiarul final şi nu ne-am interesat ca să nu se creadă că avem vreun interes, nu ţin. În orice caz, trebuie să le spun celor de la primărie că din 2007 fondurile ISPA vor fi purtătoare de TVA. Asta înseamnă că Primăria Râmnicu Vâlcea va plăti circa un milion de euro TVA; din beneficiar fără nici un fel de participare financiară, primăria se vede nevoită să scoată aceşti bani din buzunar. S-a dovedit că nu este suficient să faci hârtii”, spune prefectul Anuţa Handolescu.

• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe