Berbeştiul ÔÇô raiul hoţilor de cărbune

miercuri, 20 septembrie 2006

Berbeştiul – raiul hoţilor de cărbune

• Toţi fură, dar nimeni nu ştie de unde

În zona Berbeşti, în această perioadă este un adevărat rai al hoţilor de cărbune. Poliţiştii de la circulaţie găsesc tot mai frecvent vâlceni care transportă ilegal cărbune pe şosele, dar nimeni nu ştie de unde este acesta furat. Pentru că nu se ştie sigur dacă este vorba de infracţiuni sau nu în aceste cazuri nu se întocmesc de cele mai multe ori dosare penale.

Număr îngrijorător de furturi

În ultima săptămână au fost depistaţi mai mulţi bărbaţi care transportau ilegal cărbune şi care au fost sancţionaţi. Ultimii vâlceni au fost depistaţi în această situaţie în ziua de 19 septembrie de poliţiştii de la Făureşti şi Diculeşti. Aceştia au organizat o acţiune pe Drumul Naţional 643 şi i-au oprit în trafic pe Valentin Mărunţelu, de 32 de ani, din Copăceni şi pe Vasile Petrică, de 19 ani, din Berbeşti. Primul conducea un Aro în care se aflau 800 de kilograme de cărbune, iar cel de-al doilea o Dacie papuc în care avea 600 de kilograme de cărbune. Cei doi şoferi au fost amendaţi cu 20 de lei noi fiecare, iar cărbunele le-a fost confiscat. În timpul unei alte acţiuni pe această linie a fost epistat Constantin Nicolaescu, de 21 de ani din Berbeşti şi Constantin Răvaş, de 23 de ani, din Alunu care transportau cu autoutilitara marca ARO cărbune fără documente de însoţire. Cele 2,2 tone de cărbune găsit în maşină a fost ridicat în vederea confiscării şi a fost lăsat în custodia Primăriei Sineşti. Lucrătorii Posturilor de Poliţie Sineşti şi Alunu au executat şi ei o acţiune pe linia transportului de material lemnos şi cărbune, ocazie cu care l-au depistat pe Vasile Barbu, din comuna Mateeşti. Bărbatul transporta cu autoturismul Dacia 1,3 tone de  cărbune - lignit, fără a avea documente justificative. Şi în acest caz cărbunele a fost confiscat, iar şoferul a fost sancţionat cu suma de 80 de lei noi. Şi în comuna Roeşti a fost identificat un bărbat care transporta ilegal cărbune. Ion Din, de 23 de ani, din comuna Cernişoara avea în autovehiculul Aro două tone de cărbune - lignit bloc fără documente de însoţire. El luase cărbunele pentru a-l vinde.  Şi în acest caz bărbatul a scăpat doar cu o amendă. Un alt bărbat, Ilie Păunescu, de 31 de ani, din Berbeşti a fost identificat în timpul unei acţiuni organizate în comun de poliţiştii de la Cernişoara, Copăceni şi Stroeşti. Bărbatul transporta şi el aproximativ 400 de kilograme de cărbune cu autoturismul  Dacia 1304, fără a avea documente de provenienţă sau de însoţire a mărfii. În aceeaşi situaţie au fost descoperiţi la Lădeşti Marin Bârsan, de 34 de ani, din Berbeşti şi Ion Dinică, de 46 de ani, din comuna Oboga, judeţul Olt. Cei doi transportau două tone de cărbune fără documente.

Autorităţile în alertă

Numărul prea mare de persoane care sunt depistate transportând ilegal cărbune a alertat autorităţile judeţului. Astfel, pe baza programului de prevenire a criminalităţii în sistem integrat şi a protocoalelor încheiate de Poliţia Vâlcea adjunctul şefului Poliţiei Vâlcea, comisarul Florian Marin s-a întâlnit la sediul Exploatării Miniere a Cărbunelui Berbeşti cu reprezentanţii posturilor din zonă, cu cei ai conducerii exploatării, dar şi cu şeful firmei de pază care are contract cu exploatarea. Au participat la întâlnire comisarul Dumitru Văduva, şeful  Poliţiei Berbeşti şi reprezentanţii din cadrul Poliţiilor Drăgăşani, Bălceşti şi Horezu, şeful Serviciului Poliţiei Transporturi Feroviare Vâlcea,  comisarul Vasile Florica, directorul general al Exploatării Miniere Berbeşti, Gheorghe Chelcea şi directorul general al firmei de pază, Constantin Pop. Pentru diminuarea fenomenului s-a stabilit că în perioada următoare se vor organiza acţiuni comune, care vor viza prevenirea sustragerilor de cărbune şi depistarea  transportului  ilegal de cărbune, atât pe drumurile publice cât şi pe calea ferată. „Asemenea acţiuni s-au desfăşurat şi până în prezent, lucrători ai Poliţiei oraşului Berbeşti, depistând în trafic persoane care transportau fără forme legale cantităţi de cărbune cuprinse între 500 şi 3000 de kilograme, împotriva lor fiind luate măsurile legale. Acţiunile vor fi desfăşurate atât în timpul zilei cât şi pe timpul nopţii. Cu această ocazie s-au avut în vedere şi identificarea sustragerilor de materiale feroase şi neferoase din incinta EMC Berbeşti  şi valorificarea prin punctele de colectare.” – a precizat comisarul Florian Marin, de la Poliţia Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe