Mafia din Urbanismul râmnicean

luni, 11 septembrie 2006

Mafia din Urbanismul râmnicean

În Primărie se încalcă legile scrise şi cele ale bunului simţ

În fiecare zi, în Râmnic se cheltuiesc bani mulţi. Foarte mulţi. Dacă cineva ar avea posibilitatea de a face un total al cheltuielilor întregii populaţii dintr-o lună, ar vedea că râmnicenii cheltuiesc mult mai mult decât câştigă legal. Probabil nu se întâmplă doar la noi în oraş acest fenomen. La noi a luat amploare datorită hackerilor, dar nu numai lor. Preţurile au urcat la bunuri, servicii şi şpăgi. Zeci de firme le plătesc salariaţilor pe hârtie minim, dar mai adaugă şi o componentă la negru. Câteva sute de profesori dau meditaţii pe bani buni, dar la fisc figurează doar vreo zece. Medicii, asistentele medicale, avocaţii câştigă mai mult la negru decât legal. Poliţiştii şi funcţionarii publici şi-au făcut vile, şi-au luat maşini, au fost în străinătate în ultimii ani. E clar că, dacă am fi în America, jumătate din oraş ar putea fi încarcerată pentru evaziune fiscală. De ani buni Râmnicul nu mai are un arhitect şef. La Primărie,  Direcţia Urbanism, Investiţii, Licitaţii ar trebui să fie condusă de un arhitect. Numai că salariul este mult mai mic faţă de veniturile pe care le poate obţine legal un arhitect cu 10 ani experienţă, aşa că aici sunt mereu şefi care nu au urmat arhitectura, dar care se mulţumesc cu salariul de bugetar. Au învăţat şi regulile de obţinere a unor venituri suplimentare, mai mult sau mai puţin legale.
O şefă controversată amestecă cărţile aprobărilor
În prezent, Liliana Mihăilescu, inginer hidrolog, om apropiat primarului arestat Gutău, face regulile aici. Reguli dure pentru cei care încearcă să construiască ceva important, să vândă un teren sau să obţină un certificat de urbanism. L-am avertizat în conferinţa de presă pe viceprimarul Monceanu despre unele aspecte, pe care le prezentăm acum şi public:
1. Doamna Mihăilescu se pare că obţine de ceva vreme şi salariu de merit, dar şi indemnizaţie de conducere concomitent. Aşa ceva nu este legal. Îl rugăm să verifice şi să ne comunice măsurile luate. (Apropo, ce măsuri a luat împotriva administratorului pieţei Ostroveni, Ionuţ Ciobanu, care ocupă acest post ilegal, printr-o decizie abuzivă a primarului Gutău, fostul său şef de partid?). Şefa urbanismului a primit bani şi pentru implementarea ISPA. Câţi nu ştim, dar ştim, că i-a primit aproape degeaba.
2. Mai mulţi cetăţeni ni s-au plâns de următorul aspect: au introdus cerere pentru eliberarea de certificat de urbanism necesar vânzării unor terenuri. Primăria ar trebui să elibereze un certificat în care să spună ce se poate construi pe acest teren. Oamenii respectivi aveau deja găsit cumpărător. Imediat după introducerea actelor peste vânzători năvălesc clienţi noi, deşi nicăieri nu este publicat un anunţ de vânzare. Noii clienţi se oferă să dea un preţ ceva mai bun şi „să scoată actele mai repede de la Primărie”. Unii chiar recomandă „vindeţi-mi mie, că pot obţine un P plus 3 . Dacă nu, veţi obţine doar un P plus 2 şi veţi vinde mai ieftin obligatoriu.“ Dacă cel care vinde nu acceptă oferta, se plimbă zile întregi pe la Primărie. Sau, mai bine zis, este plimbat.
3. Comisia tehnică consultativă de amenajare a teritoriului şi urbanism (un organism a cărui componenţă este secretă şi nimeni nu ştie pe ce bază au fost desemnaţi membrii săi) a ajuns o sperietoare, o barieră care cenzurează dreptul unei persoane fizice sau juridice de a solicita aprobarea Consiliului Local privind un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construcţie. Comisia este consultativă şi nu are drept de a lua hotărâri în locul Consiliului Local. Comisia este manevrată de Liliana Mihăilescu aşa cum un funcţionar înalt din Primărie este şi el manevrat, dar nu comentăm acest aspect, pentru că nu suntem presă de mahala.
4. De când funcţionarii Primăriei au dreptul să modifice schiţe ale PUZ şi PUG trăgând de capul lor aliniamente?
5. Este corect ca funcţionarii plătiţi din buget să realizeze proiecte şi schiţe, să le ştampileze în numele unor persoane autorizate şi apoi să obţină avizele necesare pentru acestea? Noi ştim că nu.

Cum se pot face bani din terenurile altora

Fără a putea constitui probe directe în instanţă deoarece pot fi considerate de justiţie coincidenţe, există acte care au intrat în atenţia DNA după arestarea celor doi edili, Gutău şi Dicu. În timpul actualei administraţii au fost retrocedate numeroase terenuri în Râmnic foştilor proprietari sau urmaşilor acestora. Ca un făcut, majoritatea terenurilor din zonele centrale au fost vândute de cei care le-au obţinut, imediat după ce au intrat în posesia actelor de proprietate. Tot ca un făcut, cei care le-au cumpărat sunt societăţi comerciale sau persoane fizice din anturajul lui Mircia Gutău. Analizând cu atenţie, se constată achiziţia la un preţ sub cel al pieţei. Cine este nebunul care se chinuie şi aşteaptă ani buni pentru a pune mâna pe un teren revendicat şi apoi îl va vinde imediat? Nimeni. Decât dacă condiţia restituirii acelui teren ar fi vânzarea lui la un anumit preţ către o anumită persoană. Bineînţeles că funcţionarii din Urbanism nu aveau acces la aceste aranjamente. Trebuiau doar să-l servească pe marele şef care obţinea avantajele tranzacţiilor presupuse. Dar oamenii au prins şpilul şi acum încearcă, la o scară mai mică, să-şi rotunjească veniturile pentru a putea face faţă creditelor şi vieţii din ce în ce mai scumpe.
Conflictul ROVIMET- Gutău a fost generat de o dezinformare
Este foarte posibil ca scandalul care a generat arestarea edililor să fi fost generat de o dezinformare a edilului Râmnicului. Un om ce revendică un teren în apropierea parcului Mircea cel Bătrân îl obţine în cele din urmă. Era un teren pe care se putea construi. Aşa arată de fapt şi certificatul de urbanism obţinut de  Ionescu Elena în septembrie 2005. Pe baza acestui certificat, societatea ROVIMET a investit o sumă foarte mare, 150 de mii de euro, achitaţi prin notariat, deci cu taxe aferente pentru 300 de metri pătraţi. Gurile rele spun că ROVIMET s-a băgat, prin oferirea acestui preţ, peste cineva important, care aranjase restituirea contra sumei de 200 de euro pe metru pătrat. Ulterior, când un concurent aflat în litigiu comercial cu SC ROVIMET a căutat un mijloc de răzbunare, a solicitat primarului Mircia Gutău blocarea construcţiei ROVIMET. Adică neeliberarea certificatului de urbanism şi a celei de construcţie. „Slugile” din Urbanism i-au dat primarului pretextul : „Terenul pe care vrea să construiască ROVIMET este în subzona 2 sectorul 2d şi aici nu se mai poate construi, conform PUZ şi PUG, nimic.” Lucru care este fals, deoarece,  conform certificatului iniţial dat vânzătorului, schiţei Planului Urbanistic Zonal şi explicaţiilor clare din el, acest teren se află în sectorul 2c delimitat de străzile Mihai Bravu, aliniamentul blocului L şi casa particulară, strada Cozia şi Calea lui Traian.
Monceanu este şi el minţit
Actualul viceprimar Constantin Monceanu a fost în adolescenţă coleg şi prieten cu Constantin Popesu (Crinu) patronul ROVIMET. De când cu flagrantul, viceprimarul nu îi mai răspunde la telefon şi nu vrea să mai aibă de-a face cu el. Probabil se teme de o înscenare. Argumentele doamnei Liliana Mihăilescu (care pe unele acte semnează cu prenumele Elena!) i se par foarte bune pentru a bloca în continuare un cetăţean să construiască pe un teren privat, legal obţinut, o clădire P plus 3. Pe acelaşi teren pe care era aprobată construirea unei bănci comerciale în suprafaţă mult mai mare atunci când a fost alcătuit actualul PUZ. Monceanu este minţit de funcţionari, care-şi bat joc de acte emiţând unele contradictorii şi ilegale. SC ROVIMET a depus documentaţiile şi actele necesare, a solicitat răspunsuri prin adrese şi certificate de urbanism. Răspunsurile oficiale sunt contradictorii, ilegale şi ilogice uneori. Parcă în Primărie nu ar lucra profesionişti şi oameni responsabili. Ne întrebăm dacă acest teren aparţinea unor anumite societăţi controlate de oamenii PD şi dacă Mircia Gutău era primar, se dădeau aceleaşi răspunsuri ? Într-unul dintre ele se spune că nu se poate construi P plus 6 că regimul construcţiei e prea mare şi solicitarea nu a primit avizul acelei faimoase comisii consultative. De ce naiba se poate supune o solicitare Consiliului Local numai cu avizul a ceva consultativ, nu înţelegem? În altă adresă se spune că terenul este în 2d şi nu se poate construi decât pe o suprafaţă de 30 la sută din el. O aberaţie imensă. În primul rând terenul este în 2C, iar apoi, dacă ar fi fost în 2 d, nu se putea construi deloc pe el, deci nu se putea da aviz pe 30 la sută. Cel mai aberant răspuns este data 9 august 2006. Cităm o frază care denotă rea credinţă şi lipsă de profesionalism, dublată de un cinism al funcţionarilor de la urbanism: „ La data întocmirii PUZ CENTRAL aprobat în 1994 nu exista o metodologie de întocmire a documentaţiilor de urbanism, astfel încât cele două subzone 2c şi 2d nu au fost clar delimitate, creând impresia de suprapunere parţială (partea scrisă nu este corelată cu partea desenată), la data respectivă terenul având acelaşi regim juridic, respectiv proprietatea municipiului. O minciună fără limite, pentru că planşele desenate de arhitecţii care au făcut PUZ, dar şi explicaţiile scrise sunt extrem de exacte şi explicite, încât şi un nespecialist poate desluşi cu uşurinţă delimitarea celor două zone. O delimitare care probabil avea tariful de 50 de mii de euro acum câteva luni.
Un fel de pedeapsă pentru încălcarea omertei
Deşi unii sunt beneficiari direcţi ai arestării celor doi edili, cum ar fi şi cazul lui Monceanu ajuns pe scaun de primar, se pare că toţi se ghidează după principiul „ iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”, iar Crinu Popescu, un om care s-a revoltat pentru că nu i-au fost respectate drepturile, pentru că a investit enorm într-un teren pe care apoi i se cer doar impozite dar nu este lăsat să construiască este considerat trădător şi sabotat de funcţionarii publici plătiţi legal de noi toţi şi ilegal de fel de fel de mafioţi imobiliari şi afacerişti care preferă acordarea plicurilor decât obţinerea autorizaţiilor pe cale legală.
Florin Toma, director executiv ROVIMET: „ Primarul Gutău a fost dezinformat, indus în eroare, cu privire la amplasamentul pe care doream să construim şi dintr-o rea intenţie a celor implicaţi în eliberarea certificatelor de urbanism. Aceiaşi care se află şi acum acolo şi care încalcă hotărâri ale Consiliului Local. Am decis să solicităm daune în instanţă pentru fiecare zi de întârziere, pentru că trebuia să avem deja gata clădirea şi aveam contracte de închiriere a spaţiilor de acolo”.
Constantin Monceanu : „ Un primar nu se poate pricepe la toate, nu poate fi un bun arhitect, jurist, inginer etc. în acelaşi timp. Eu iau de bună ceea ce susţin specialiştii Primăriei. Deocamdată am încredere în ei.”

Referitor la acest punct de vedere, îi spunem domnului Monceanu că, de exemplu, în profesia de ziarist ar trebui consideraţi specialişti cei care au absolvit jurnalistica. Dar, în realitate, sute de absolvenţi ai jurnalisticii din Sibiu au dat chix. Poate şi pentru că acolo sunt învăţaţi de oameni care nu au scris niciodată la ziar. De profesori care explică despre reportaje, anchete, ştiri, interviuri, documentare, surse, informaţii, dar nu s-au lovit de aceste noţiuni practic. Un hidrolog ar putea fi un şef de urbanism foarte bun dacă ar vrea, ar învăţa, ar respecta legea, ar servi interesele clienţilor, nu ar lucra ilegal în afara orelor de program şi multe altele. Vom continua în curând cu alte cazuri în care drepturile reale şi legale ale unor firme şi cetăţeni sunt sfidate şi călcate în picioare. Nu ştim încă dacă din incompetenţă, răutate sau lipsă de cointeresare financiară, dar ştim că din ce în ce mai mulţi oameni se plâng de aranjamentele din Primărie, de traficul de influenţă, de lehamitea de care dau dovadă funcţionarii în tratarea problemelor oamenilor simpli şi de rapiditatea cu care se mişcă atunci când vreun „ vip” intervine. Mulţi oameni ne-au spus că, dacă şi-au făcut proiectele de exemplu cu inginerul Toma, au avut probleme, pentru că acesta nu e agreat de doamna Mihăilescu. Mulţi oameni ne-au spus că şeful pieţei din Ostroveni este ţinut în braţe de Monceanu la cererea lui Sebi Veţeleanu şi a consilierului Romeo Rădulescu. Unii ne-au spus că doamna Sâia este vânată acum pentru că a spus nişte adevăruri unui consilier local. Primăria e un cuib de viespi. Mulţi dintre funcţionarii vechi se luptă cu cei angajaţi de  administraţia Gutău. Unii vor ca Zamfirescu să revină. Aproape toţi fac, într-un fel, politică, deşi nu ar trebui să facă, sunt fel de fel de găşti care-l sabotează pe viceprimar şi pe cetăţeanul de rând. Alţii se întâlnesc pe ascuns cu presa care face presiuni pentru eliberarea lui Gutău şi complotează. Mulţi încasează lefuri , e drept, nu foarte mari, pentru a se plimba aiurea prin oraş. Alţii au datorii la bănci care nu le-ar permite, doar din leafă, să trăiască aşa de bine. Nu trebuie să fii un specialist ca să le afli pe toate astea. Trebuie doar să vrei şi să ai curaj să scrii.

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe