Costeşti, capitala internaţională a ţiganilor

luni, 11 septembrie 2006

Costeşti, capitala internaţională a ţiganilor

 

Înainte de bâlciul colorat, ţiganii şi-au băgat puradeii la apă, în Bistriţa. Cei mai sărăntoci, cu măsuţe de plastic, şi-au pus straiele, aurite şi ele, în mijlocul şoselei, să nu se facă de râs. Bogătanii au avut grijă să-şi fălească averile sub corturile ce au transformat dealul în camping. Anul ăsta, ţiganii au avut concertul lor. Dan Bursuc şi Adi de la Vâlcea, cap de afiş. Lângă maşinile bengoase, adevărata “esenţă de rrom”. Lanţurile strânse de gât, pirandele cu fustele roşii în cap şi-un “Deşteaptă-te române!” cântat de pe salteaua trântită în iarbă. Să nu mai vorbim de cârnatul rumegat cu ţărână sau de scuipatul de lângă paharul de cristal ochi de tărie.

Sărbătoare mare a rromilor de pretutindeni! Bairam cu tricolorul fluturând şi cu bucăţi de “aoleu” în soare. La coadă ca-n vamă, ţiganii au pus-o de câte-o afacere, şi-au căsătorit odraslele. Cu micu-n decapotabilă, paranghelia a fost maximă când maneliştii de top şi-au făcut ecou în mahala. Fără număr frate, să se audă-n capitală!

De Sfânta Maria Mică, rromii din toată ţara s-au întâlnit pe dealurile Costeştiului de Vâlcea, pentru a sărbători Ziua Internaţională a Rromilor de Pretudindeni. Zis şi făcut! Pe şoseaua principală s-a circulat bară la bară, dar mai mare dragu’ să priveşti câte o magaoaie SF, de ‘nşpe mii de euro, pe care o strigă Hummer. Parcă era parada celor mai tari bucăţi de fier.

Regele nu-l înghite pe împărat…şi viceversa

 

Claxoanele au urlat în disperare, dar mare le-a fost supărarea baştanilor când primăria le-a stricat baiul, musai la intrare. “Băi, şefule! Păi să-ţi dau eu matale 20 de lei, ca să-ţi trec peste lanţ? Asta e jefuială, să moară mia!”

Veselia mare a fost regula instituită şi pentru privitorii de rând. Paietele în nuanţele curcubeului şi podoabele şmanglite de afară au bătut şi mai mult la vedere când “gagicile” cu şolduri late s-au deşirat şi dezinhibat pe ritmurile lui Guţă. Au avut chiar şi efecte speciale, din moment ce fumul tare al micior crea ceaţă pe tarla. De la masa festivă nu au lipsit nici regele Cioabă şi împăratul Iulian, deşi caravanele lor au fost separate, ca de obicei.

 

Petrecere de fiţe

 

Ca să nu stea degeaba, după ce au învăţat mai strâmb că “Time e money”, rromii au scos marfă la vânzare ca-n târg. Ţoale purtate, pantofăraie de firmă şi parfumuri fără timbre. Au văzut ei că se poartă şi nimicurile chinezeşti, aşa că pluşurile şi plasticele cu baterii de-o oră au abundat în peisaj. Întreaga petrecere de fiţe a fost atent supravegheată de forţele de ordine, mai ales că unii oaspeţi au venit cu săbii sau arme. Cică preventiv. La mişto sau nu, pentru taxa de la “graniţă”, autorităţile nu prea au pus ele la dispoziţie condiţii pentru rromii veniţi din toate colţurile. De la luxul limuzinelor, ţiganii au trebuit să-şi prindă mătăsurile în aşa-zisele toalete, construite din nişte scânduri, fără acoperiş. Peste noapte, petrecerea la corturi a continuat cu focuri de artificii, cu chiuituri. Deh, cine-i cel mai tare? “Băsescu al vostru? Nici gând. Noi trăim bine, nu ca el. Şi alţii pe lângă noi!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe