Inspectorii sanitari nu permit deschiderea şcolilor

joi, 7 septembrie 2006

Datorită condiţiilor insalubre din foarte multe instituţii de învăţământ,

Inspectorii sanitari nu permit deschiderea şcolilor

Din cauza neregulilor constatate de inspectorii sanitari în unităţile de învăţământ din Vâlcea sute de şcoli sunt în pericol de a nu-şi putea deschide porţile pentru elevi la data de 15 septembrie din cauza faptului că nu au autorizaţie de funcţionare.

Multe şcoli nici nu au cerut autorizaţia sanitară

La solicitarea prefectului de Vâlcea, Anuţa Handolescu s-au format cinci echipe de control care au luat unităţile şcolare la control, din aceste echipe făcând parte şi reprezentanţi ai Autorităţii de Sănătate Publică, Inspectoratului Şcolar şi Consiliului Judeţean. Controalele vor continua până la data de 14 septembrie, dar prefectul a spus că cei vinovaţi pentru starea în care se află şcolile vor fi sancţionaţi. « Trebuie amendaţi, pentru că doar rugându-i frumos nu facem nimic. Cei care nu au terminat lucrările de igienizare la timp vor fi amendaţi. » - a spus prefectul. Controalele vizează şi autorizaţiile sanitare de funcţionare, starea în care se află microbuzele şcolare, dar şi necesarul de combustibil pentru iarnă. În acest moment, la Vâlcea mai mult de 280 de şcoli nu au autorizaţie de funcţionare, din totalul de 774 de unităţi existente în judeţ. Doar 39% dintre unităţi sunt autorizate sanitar să funcţioneze în acest an. Directorul Sanepid, medicul Ion Mihail a spus că multe şcoli nici nu au posibilitatea de a obţine autorizaţiile atât de repede, ba chiar unele dintre ele nici nu au solicitat până la această oră autorizaţia sanitară. « Sunt şi unităţi care nu au solicitat autorizaţia sanitară de funcţionare. Sunt 83 de grădiniţe cu program normal, 40 de şcoli cu clasele I-IV şi 32 de şcoli cu clasele I-VIII. » - a spus directorul Mihail.

Combustibilul pentru iarnă lipseşte

În foarte multe unităţi de învăţământ lipseşte combustibilul pentru iarnă. Conform raportărilor transmise către Prefectura Vâlcea în multe localităţi nici nu a început aprovizionarea şcolilor. Primarii din şase localităţi nu au transmis datele solicitate de prefect, iar la celelalte şcoli aprovizionarea cu lemne s-a făcut în peste 55% din şcoli, 13% dintre ele fiind încălzite cu cărbuni. Aprovizionarea cu combustibil lichid nici nu a început. 73 de primari dintre cei 83, care au transmis raportările au susţinut că necesarul suplimentar de fonduri, faţă de prevederile din buget pentru achiziţionarea de combustibil se ridică la 1.803,9 de lei noi. În multe localităţi, cum ar fi Alunu, Amărăşti, Bărbăteşti, Drăgoeşti, Ghioroiu, Glăvile, Guşoeni, Lăcusteni, Măldăreşti, Mihăeşti, Orleşti, Păuşeşti, Pietrari, Roeşti, Roşiile, Sineşti, Slătioara, Şuşani, Valea Mare, Zătreni, Bălceşti, Berbeşti, Călimăneşti şi Horezu au stabilit doar necesarul de combustibil pe categorii, dar nu au achiziţionat cantitatea necesară pentru iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe