Cum va fi împărţită popularitatea lui Gutău?

joi, 24 august 2006

Cum va fi împărţită popularitatea lui Gutău?

Dispariţia din peisaj a lui Mircia Gutău, cel puţin pentru o perioadă, a creat adversarilor săi politici iluzia că în sfârşit au o şansă la câştigarea Primăriei Râmnicului. Ca prin minune, au apărut imediat primele semne că Gigi Matei, Ion Nicolae şi alţii au început să-şi ia în serios rolurile de candidaţi. Nici zvonurile privind apariţia unor noi candidaţi nu au întârziat să apară. În acest fel, au fost scoase de la naftalină nume ca Sorin Zamfirescu, Aurel Vlădoiu şi chiar Emilian Frâncu. Deşi unii dintre cei nominalizaţi de presă ca posibili candidaţi în 2008 neagă că ar fi interesaţi de funcţia de primar al Râmnicului, este cert că arestarea lui Gutău a produs o adevărată emulaţie în rândul politicienilor. În tot acest context, luând de bune informaţiile potrivit cărora Mircia Gutău ar fi definitiv compromis, Partidul Democrat pare a fi eliminat din cursa pentru primărie.

 

În stilu-i arhicunoscut, actualul şef al Primăriei Râmnicului, viceprimarul liberal Constantin Monceanu, îşi vede pe tăcute de treabă, aparent total dezinteresat de mişcările de culise. Deşi a declarat, oarecum forţat de împrejurări, că nu intenţionează să candideze pentru locul lăsat liber de Gutău, Monceanu pare însă din ce în ce mai decis să profite pe cât posibil de actuala conjunctură. Instalat confortabil în fruntea instituţiei, enigmaticul personaj lasă impresia că ştie foarte bine ce face; este de dimineaţă până seara în primărie, verifică lucrătorii ADP şi chiar îi sancţionează, se implică în toate acţiunile la care este invitat, susţine conferinţe de presă. Încet-încet, el devine o prezenţă constantă în viaţa comunităţii. Lipsit până acum ceva timp de posibilitatea construirii unei imagini, Monceanu a învăţat însă ceva din perioada cât a zăcut în umbra lui Mircia Gutău. Luându-şi în serios rolul de prim-gospodar (chiar şi conjunctural) al Râmnicului, liberalul poticnit în exprimare dar abil în acţiune, se profilează ca un candidat cu şanse reale la câştigarea alegerilor locale din 2008. Un lucru este cert: cu cât va sta mai mult în fruntea primăriei, cu cât va avea mai mult acces la tot ceea ce înseamnă contact direct cu cetăţenii, el va dobândi notorietate.

 

Ins înzestrat cu un instinct politic rarisim (şi îmi asum cu toată onestitatea această afirmaţie), Constantin Monceanu poate oricând produce o surpriză de proporţii. Fără a părea o inteligenţă sclipitoare, el reuşeşte totuşi să dea impresia unui om care ştie exact unde, cum şi când să se plaseze. Dacă cineva îşi imaginează că Monceanu se află în această situaţie doar datorită hazardului, se înşeală teribil. Nu este locul aici pentru a explica de ce cred acest lucru dar promit să o fac într-un viitor articol.

 

Orice ar crede unii sau alţii, îndepărtarea lui Mircia Gutău de la primărie a dus la democratizarea, într-un anume sens, a competiţiei din 2008. Spun democratizare având în vedere popularitatea de care Gutău se bucura în Râmnicu Vâlcea, care elimina a priori, cel puţin teoretic, şansele de reuşită ale altor candidaţi. Probabil vom fi martorii unor lupte crâncene în interiorul celor mai importante partide de pe eşicherul politic vâlcean, în ceea ce priveşte desemnarea candidaţilor pentru alegerile locale care vor avea loc peste nici doi ani. Nici în PSD, nici în PNL lucrurile nu sunt clare; în fiecare partid se află cel puţin câte 3 oameni care îşi doresc să candideze pentru funcţia de primar.

 

Octavian HERŢA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe