încă un democrat la primărie? Să fim serioşi

luni, 21 august 2006

Încă un democrat la primărie? Să fim serioşi

 

Sunt trist de fiecare dată când sunt martorul unei numiri politice a unui ins oarecare în fruntea unei instituţii importante. Doar pentru că este membru al unui partid, un incapabil poate ajunge pe un post cheie; deşi nu are habar cu ce se mănâncă activitatea cu pricina, insul cu pricina este pus să gestioneze banul public, să semneze documente importante pentru viaţa comunităţii, să ia decizii care privesc zeci, sute sau chiar mii de oameni.

Aşa se va întâmpla, probabil, şi în ceea ce priveşte numirea unui al doilea viceprimar la Râmnicu Vâlcea. Un consilier democrat ar putea fi numit politic în fruntea primăriei, deşi nu are experienţă administrativă. Consultând lista consilierilor municipali aleşi pe listele PD vom găsi cu greu unul cu o minimă experienţă în administraţie. Şi totuşi, pentru că a fost semnat un protocol al Alianţei D.A., unul dintre pediştii din Consiliul Municipal ar putea deveni primar.

Nu înţeleg de ce se cramponează atât de mult democraţii să aibă un om în conducerea primăriei. Dacă nici scandalul de corupţie din această vară, în care au fost implicaţi doi pedişti, nu a dovedit cum ştie PD să facă administraţie, atunci nu ştiu ce să mai cred. După ce aşa-zişii lideri ai partidului de la nivelul organizaţiei (cu excepţiile numite Dorel Jurcan şi Dionisie Dubinciuc) nu au ştiut să gestioneze criza prin care a trecut partidul după arestarea lui Mircia Gutău şi Nicolae Dicu, dintr-o dată, când a venit vorba de ciolan, toată lumea s-a trezit. Mă întreb şi eu: dacă nici unul dintre cei care acum vor să ajungă în fruntea Primăriei Râmnicului nu a dovedit până acum că Partidul Democrat are la Vâlcea o organizaţie puternică, de ce ar trebui să merite votul colegilor din CL?

Pe de altă parte, Consiliul Municipal are şi oameni cu experienţă în administraţie. Cel puţin doi dintre ei ar putea face cu succes funcţiei de viceprimar, însă pentru că în viaţa publică funcţionează întotdeauna algoritmul politic atunci când vine vorba de împărţirea ciolanului, cel mai probabil aceştia vor sta în continuare pe tuşă. Unul dintre cei care ar putea face treabă bună în fruntea Primăriei Râmnicului este fostul viceprimar PSD, Valer Tudor. Experienţa administrativă a acestuia este completată de perioada de un an în care a fost primar al municipiului. Fără a dori în nici un fel să-i fac imagine domnului Valer Tudor, nu pot să nu subliniez capacitatea acestuia de a gestiona eficient problemele municipalităţii. Singura lui problemă este că reprezintă PSD, formaţiune politică cu o imagine sensibil şifonată în rândul electoratului. Totuşi, trebuie spus un lucru: deşi s-a vorbit mereu despre PSD în strânsă legătură cu corupţia, până la urmă s-a dovedit că situaţia este valabilă şi pentru celelalte partide de pe eşicherul politic. PD, prins cu mâna în sacul cu bani prin câţiva dintre reprezentanţii săi, este mandatat în continuare să reprezinte interesele cetăţenilor.

Nu pot decât să sper că de această dată nu va funcţiona algoritmul politic; din punctul meu de vedere, nici unul dintre consilierii democraţi nu ar merita să fie ales în fruntea Primăriei Râmnicului. Dacă mai un gram de interes pentru binele comunităţii pe care spun că o reprezintă, consilierii ar trebui să-şi dea votul unui om care ştie ce are de făcut în fruntea Executivului, nu unui ageamiu care astfel mai culege niscaiva notorietate, fără să contribuie în vreun fel la bunăstarea generală.

Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe