Gutău şi Dicu, aruncaţi în “cuşca leilor” de la Penitenciarul Colibaşi

joi, 10 august 2006

Edilii Râmnicului, printre pârnăiaşi

Gutău şi Dicu, aruncaţi în „cuşca leilor” de la Penitenciarul Colibaşi

Mircia Gutău şi Nicolae Dicu au fost mutaţi în dimineaţa zilei de marţi, din arestul IPJ Vâlcea în Penitenciarul de Maximă Securitate Colibaşi. Cei doi vor aştepta acolo prima înfăţişare în procesul pe fond, care va avea loc în data de 13 septembrie la Tribunalul Vâlcea. Gutău şi Dicu sunt acuzaţi de DNA că au pretins şi primit o parte dintr-o mită de 50.000 euro de la omul de afaceri vâlcean Crinu Popescu, patronul SC Rovimet SA, pentru eliberarea unui certificat de urbanism.

Plimbaţi prin penitenciarele României

Decizia a fost luată ca urmare a deciziei Curţii de Apel Piteşti, care a admis recursul procurorilor DNA ca Mircia Gutău să fie cercetat în stare de arest preventiv, prin prelungirea mandatului de arestare pentru o perioadă de încă 29 de zile. De asemenea, tot la Piteşti a fost respins recursul formulat de Nicolae Dicu, de punere în libertate; şi acesta a primit un nou mandat de prelungire a arestului preventiv, pentru alte 29 de zile. În cursul zilei de marţi, la IPJ Vâlcea a sosit o dispoziţie a Curţii de Apel Piteşti prin care se arăta că s-au finalizat cercetările în ceea ce-i priveşte pe cei doi inculpaţi. Colibaşi este cel de-al patrulea loc de detenţie pentru cei doi inculpaţi, după arestul Direcţiei de Cercetări Penale Bucureşti, Penitenciarul Rahova şi arestul IPJ Vâlcea.

Suspendaţi de prefect

Cu o zi înainte să fie mutaţi la Penitenciarul Colibaşi, Gutău şi Dicu au fost suspendaţi din funcţiile de primar, respectiv viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Cei doi au fost suspendaţi ca urmare a ordinelor emise luni de prefectul Anuţa Handolescu. Ordinele de suspendare rămân valabile până la expirarea termenelor de arestare preventivă. Atât Gutău, cât şi Dicu, au primit ordinele în timp ce se aflau în arest. Pe perioada cât sunt suspendaţi, prerogativele lor sunt preluate de cel de-al doilea viceprimar al Râmnicului, liberalul Constantin Monceanu.

Scandalul de corupţie ajunge la CEDO

Avocatul celor doi inculpaţi, fostul prefect de Vâlcea, Octavian Fieroiu, a anunţat că imediat după ce toate etapele procedurale ale procesului se vor finaliza, va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, întrucât are îndoieli că justiţia din România îşi va face corect datoria faţă de clienţii săi. În maxim două luni, dosarul celor doi ar putea ajunge la CEDO. Fieroiu a declarat pentru un post de televiziune central că s-a gândit mai demult la varianta CEDO, întrucât are suspiciuni serioase că procesul clienţilor sale va fi unul corect. În mai multe rânduri, avocatul a acuzat DNA că face abuzuri de drept în ceea ce-i priveşte pe Mircia Gutău şi Nicolae Dicu.

Edilii – vizitaţi în arestul IPJ Vâlcea

Cei doi edili au fost vizitaţi după audierea de la Curtea de Apel Piteşti de membrii familiei şi de câţiva simpatizanţi în arestul Inspectoratului judeţean de Poliţie Vâlcea, înainte de a fi mutaţi la Penitenciarul de maximă siguranţă Piteşti. Primarul Mircia Gutău era vizibil afectat de decizia instanţei de la Piteşti.

Edilii suspendaţi îşi pot da demisia

În condiţiile în care prefectul de Vâlcea a suspendat mandatele primarului şi viceprimarului de Vâlcea şi a vicelui Dicu cei doi au posibilitatea de a-şi da demisia din funcţiile pe care le-au deţinut până acum, pentru a evita ruşinea de a fi înlocuiţi. În cazul în care cei doi şi-ar da demisia urmează pregătirea pentru alegeri parţiale. În cazul în care vor rămâne în continuare în funcţie acest lucru ar obliga Consiliul Local să desemneze un consilier cu atribuţii de viceprimar, până la limpezirea situaţiei. Până atunci viceprimarul Constantin Monceanu a rămas singur pe trei funcţii. „Va fi voinţa şi opţiunea lui Mircia Gutău, dacă să se retragă de la conducerea primăriei. Va alege singur ce cale va urma. Eu am avut o colaborare destul de bună cu el în cei doi ani şi m-aş bucura dacă s-ar întoarce. “ - a spus viceprimarul Monceanu.

Primarul Gutău a plâns la ultimele audieri

Mircia Gutău a plânns la ultimele două audieri, atât la Tribunalul Vâlcea, cât şi la Curtea de Apel Piteşti. În acelaşi timp, Constantin Monceanu, singurul viceprimar care a rămas în funcţie la Primăria Râmnicului a spus că nu are de gând să candideze la funcţia de primar, pe postul lui Mircia Gutău. « Eu cred că primarul Gutău se va întoarce pentru a-şi continua mandatul. Am mai spus-o şi o repet, nu am de gând să candidez la funcţia de primar. » - a spus Monceanu. Primul termen de judecată pe fond a cauzei este 13 septembrie 2006.

Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe