Gutău şi Dicu, înfrânţi de magistraţii piteşteni

luni, 7 august 2006

 SCANDAL DE CORUPŢIE CU IZ DE TELENOVELĂ. Gutău s-a bucurat prea devreme

 

Gutău şi Dicu, înfrânţi de magistraţii piteşteni

Doar o zi şi jumătate; atât a durat iluzia de libertate pentru edilul Mircia Gutău, edilul acuzat de DNA că a primit şpagă, alături de viceprimarul Nicolae Dicu de la un om de afaceri din Râmnicu Vâlcea. După ce judecătoarea Lucia Bărăscu de la Tribunalul Vâlcea a decis miercurea trecută că Gutău poate fi judecat în stare de libertate, magistraţii Curţii de Apel Piteşti au admis recursul formulat de procurorii DNA împotriva sentinţei date de instanţa vâlceană. Recursul formulat de Nicolae Dicu a fost respins, acesta urmând să stea în continuare în arest. Lacrimile de bucurie ale primarului Râmnicului vărsate în sala de judecată a Tribunalului Vâlcea s-au transformat în lacrimi de deznădejde vinerea trecută, la Curtea de Apel Piteşti.

Telenovelă

Scandalul în centrul căruia stau Mircia Gutău şi Nicolae Dicu seamănă din ce în ce mai mult cu o telenovelă plină de suspans: lacrimi, arestări surprinzătoare, eliberări iluzorii. Încă de la începutul scandalului, Gutău a fost principalul element de atracţie pentru opinia publică: ins aparent puternic, acesta s-a transformat în doar câteva săptămâni de arest într-un om disperat, care ori de câte ori are în faţa sa un judecător, începe să plângă. Contribuţia presei locale la promovarea unei adevărate isterii în ceea ce-l priveşte pe Gutău nu trebuie pusă la îndoială; zi de zi, au fost scoase pe piaţă aşa-zise „ediţii speciale” ale unor titluri din presa locală, cu intenţia vădită de a influenţa cursul procesului. Au fost lansate acuzaţii la adresa procurorilor DNA, s-a cerut insistent eliberarea primarului, justiţia a fost acuzată că acţionează la comandă politică. Totul, cu scopul vădit de a pune presiune pe procurori şi judecători. În tot acest timp, Mircia Gutău a trecut prin momente de-a dreptul dramatice.

Răsturnări de situaţie

Arestat pentru 24 de ore, imediat după izbucnirea scandalului şi săltarea viceprimarului Nicolae Dicu din incinta Hotelului Maria, primarul Mircia Gutău a fost eliberat în aceeaşi seară, însă a petrecut o noapte în arestul Direcţiei de Cercetări Penale Bucureşti, într-o celulă în care se mai afla un dealer de droguri. În seara următoare a ajuns la Râmnicu Vâlcea; majoritatea opiniei publică vâlceană a crezut atunci că Gutău a scăpat. După o baie de mulţime în faţa Primăriei Râmnicului şi o conferinţă de presă entuziastă susţinută în sala de consiliu a primăriei, Mircia Gutău a fost din nou ridicat de procurorii DNA, de data aceasta pentru 29 de zile. A urmat o nouă vizită în Râmnic, de data aceasta cu cătuşele la mâini; a fost momentul certificării transcrierilor audio-video. Opinia publică a putut vedea un Mircia Gutău vizibil afectat de zilele petrecute în arest, care încerca să schiţeze un zâmbet optimist în faţa blitz-urilor şi a camerelor video.

Cel de-al doilea moment în care edilul a fost la un pas de eliberare s-a consumat miercurea trecută, la Tribunalul Vâlcea. Instanţa a decis că edilul poate fi judecat în stare de libertate şi a dispus „eliberarea de îndată” a acestuia. Lacrimi de bucurie, urale în sala de judecată, speranţe pentru susţinătorii lui Gutău că acesta este liber. Nu a fost să fie aşa; vinerea trecută, judecătorii Curţii de Apel Piteşti au admis recursul formulat de procurorii DNA împotriva hotărârii instanţei vâlcene. Mircia Gutău a rămas în arest, fără ca lacrimile şi jurămintele sale să-i mai poată impresiona pe magistraţi.

L-a pus dracu’!

Încă de la izbucnirea scandalului, avocatul Octavian Fieroiu a susţinut că arestarea lui Mircia Gutău nu este legală, bazându-se pe un rechizitoriu subiectiv şi pe probe neconcludente. Şi la Curtea de Ape Piteşti, avocatul vâlcean, fost prefect de Vâlcea, a încercat să-i convingă pe magistraţi că arestarea clientului său nu s-a bazat pe considerente juridice, dând de înţeles că sfera politicii nu este străină de cele întâmplate. Acelaşi lucru a fost susţinut cu lacrimi în ochi de Gutău. Acesta a reafirmat în faţa judecătorilor că nu a pus niciodată mâna pe bani de la denunţătorul său, şi nici cu o altă ocazie. „M-a pus dracu’ să intru în politică”, a mai spus Mircia Gutău, sugerând că toate necazurile sale se trag din această direcţie.

La rândul său, Nicolae Dicu a susţinut în continuare că banii primiţi de la Crinu Popescu reprezintă un împrumut pe care denunţătorul dorea să-l achite; mai mult, viceprimarul a afirmat că este victima unei înscenări puse la cale de jocuri de interese.

În momentul pronunţării, susţinătorii lui Gutău aflaţi în sala de judecată a Curţii de Apel Piteşti au scandat „Ruşine justiţiei”, provocând iritarea magistraţilor.

Prima înfăţişare în procesul pe fond al celor doi inculpaţi va avea loc la Tribunalul Vâlcea, în data de 13 septembrie. Cel mai probabil, Mircia Gutău şi Nicolae Dicu vor aştepta acest termen la Penitenciarul Colibaşi, acolo unde ar putea fi mutaţi zilele acestea.

Singurul viceprimar rămas în funcţie nu vrea să candideze la postul lui Mircia Gutău

Valentin Monceanu, singurul viceprimar care a rămas în funcţie la Primăria Râmnicului a spus că nu are de gând să candideze la funcţia de primar, pe postul lui Mircia Gutău. « Eu cred că primarul Gutău se va întoarce pentru a-şi continua mandatul. Am mai spus-o şi o repet, nu am de gând să candidez la funcţia de primar. » - a spus Monceanu. Constantin Monceanu a preluat deocamdată atât atribuţiile primarului, cât şi pe cele ale vicelui Dicu.

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe