CIECH, singuri în cursa pentru achiziţionarea USG

luni, 7 august 2006

Polonezii au fost preferaţi atât de CET Govora, cât şi de Consiliul Judeţean

CIECH, singuri în cursa pentru achiziţionarea USG

Reprivatizarea USG pare să fi intrat în linie dreaptă. O comisie formată din 7 consilieri judeţeni a hotărât, după o săptămână de dezbateri, că cea mai bună variantă pentru Uzinele Sodice Govora o reprezintă achiziţionarea acestora de către firma poloneză CIECH SA Varşovia. Comisia, înfiinţată la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean a avut de ales între trei societăţi înscrise în lupte pentru USG. Propunerea acestei comisii a fost prezentată în plenul CJ, în cadrul unei şedinţe extraordinare, şi a fost adoptată în unanimitate, sub forma unei hotărâri, de consilierii judeţeni. În baza acestei hotărâri, directorul executiv din cadrul CJ, Carmen – Manuela Alexandrescu, reprezentantul CJ în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC CET Govora SA, a fost mandatat să susţină această decizie.

Astfel, Carmen Alexandrescu a fost mandată să declare câştigătoare oferta CIECH SA Varşovia. În plus, aceasta va mandata Consiliul de Administraţie al SC CET Govora SA pentru negocierea şi semnarea memorandumului de înţelegere cu CIECH SA Varşovia, acţionând în acest sens, precum şi pentru negocierea şi semnarea cu firma poloneză a memorandumului de înţelegere privind furnizarea de energie de către CET Govora către USG.

Din comisia CJ au făcut parte următorii consilieri judeţeni: Romulus Bulacu, Ştefan Prală, Constantin Rădulescu, Ionel Militaru, Traian Dobrinescu, Constantin Pârvu şi Mircea Constantin Poenaru.

Istoric

În temeiul art.14 din OUG nr.8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare şi privatizare a societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, creanţele SC CET Govora SA deţinute asupra SC Uzinele Sodice Govora SA la data de 30.11.2002, în valoare de 42.648.202,5 RON, au fost convertite în acţiuni la SC USG SA. Conversia în acţiuni a creanţelor furnizorilor de utilităţi a reprezentat o măsură de ajutor de stat instituită în favoarea unor societăţi aflate în proces de privatizare, printre care şi USG. Privatizarea USG s-a făcut prin contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni la USG nr.45/23.12.2002 (contractul de privatizare), încheiat între APAPS (în prezent AVAS) şi SC Begacom SA. Prin efectul conversiei în acţiuni a creanţelor, CET Govora a dobândit un pachet de 17.059.281 acţiuni (valoarea nominală a unei acţiuni fiind de 2,5 RON), reprezentând în prezent 49,84% din capitalul social al SC USG SA.

În mod nejustificat, în perioada ulterioară datei de 30.11.2002, la USG s-a acumulat o nouă datorie comercială faţă de CET Govora, a cărei valoare se ridica, la data de 31.01.2006, la 43.390.806,12 RON, iar în prezent, la 54.978.382,86 RON. Valoarea penalităţilor de întârziere se ridică în prezent la 17.637.530,92 RON.

Articolul 14 din OUG nr.8/2003, în vigoare la nivelul anului 2004, reglementa transferul acţiunilor rezultate în urma conversiei către AVAS, în scopul recuperării creanţei convertite în acţiuni prin vânzarea acestora către un investitor strategic la USG, cu acoperirea valorii nominale a acţiunilor în parte, de la acest investitor şi, în parte, de la statul român prin efectul ajutorului de stat acordat USG.

Procedura de recuperare de către CET Govora a diferenţei de preţ între valoarea de vânzare a acţiunilor rezultate în urma conversiei şi valoarea nominală a acestora a fost stabilită prin HG nr.1284/2003 privind unele măsuri pentru reglementarea efectelor conversiei în acţiuni a datoriilor unor societăţi comerciale către furnizorii de utilităţi, astfel cum a fost modificat prin HG nr.483/2005, respectiv prin ordinul comun nr.3739/24.05.2004 al CJ Vâlcea, nr.854/01.06.2004 al Ministerului Finanţelor Publice şi nr.5/01.06.2004 al AVAS. Prin acest ordin comun s-a stabilit ca, în termen de 17 zile de la încasarea sumelor aferente acţiunilor rezultate în urma conversiei de la cumpărător, AVAS să notifice MFP, iar acesta, în urma analizei, să dispună plata către CET Govora a diferenţei de preţ până la valoarea nominală.

Trei pentru USG

Astfel, CET Govora deţine temporar pachetul de acţiuni de 49,84% din capitalul social al USG, cu titlu de garanţie a recuperării creanţelor sale asupra USG, de aproape 113 milioane RON. Obiectivul principal al CET Govora este aşadar încasarea contravalorii acţiunilor deţinute la USG, prin vânzarea acestora de către AVAS, în cadrul procesului de privatizare, către un investitor. (...) Acest investitor ar urma să garanteze cu instrumente garantate de o bancă plata datoriei comerciale. Perioada de achitare a preţului cesiunii ar urma să se facă în maxim 7 ani (posibil cu o perioadă de graţie de un an) de la intrarea în vigoare a convenţiei de cesiune de creanţă. Penalităţile de întârziere ar urma să fie stinse în următoarele moduri: preluarea prin cesiune a acestora; majorarea capitalului social al USG de către CET cu valoarea penalităţilor; combinaţia celor două variante. Trei firme au depus oferte pentru achizţionarea USG. Este vorba de CIECH SA Varşovia, Open Joint Stock Company Lisichanska Soda din Ucraina şi Indian England NV cu sediul în Amsterdam. Comisia de evaluare a ofertelor din cadrul CET Govora a constatat că toate ofertele au fost depuse cu respectarea legii şi a cerut AVAS, în luna martie a acestui an, să iniţieze negocieri cu fiecare dintre firme, preferată fiind încă de atunci, firma poloneză.

Polonezii sunt favoriţi

Comisia formată din cei 7 consilieri judeţeni a considerat că oferta Indian England NV nu este valabilă şi nici viabilă din punct de vedere juridic, aducând în acest sens o serie de argumente. El mai important dintre acestea este acela că oferta firmei încalcă solicitările primordiale ale CET Govora, atât în ceea ce priveşte garantarea achitării creanţelor, cât şi a posibilităţii CET de a vinde ulterior pachetul de acţiuni unui alt investitor în cazul în care firma mai sus amintită nu plăteşte. Nu în ultimul rând, oferta Indian England NV nu este în acord cu Legea Concurenţei. Achiziţionarea de către această firmă a pachetului majoritar de acţiuni la USG, în contextul în care o societate membră a grupului din care face parte şi Indian England NV deţine controlul unic asupra singurului concurent al USG pe piaţa sodei din România – SC UPSOM Ocna Mureş, ar constitui o concentrare economică interzisă de prevederile Legii Concurenţei nr.21/1996. O astfel de achiziţie nu ar fi fost niciodată autorizată de Consiliul Concurenţei.

În ceea ce priveşte oferta ucrainenilor de la Open Joint Stock Companz Lisichanska Soda, consilierii judeţeni au hotărât că aceasta este valabilă din punct de vedere juridic, însă nu este viabilă din punct de vedere juridic pentru CET Govora. Argumentele consilierilor judeţeni privind neviabilitatea din punct de vedere juridic a ofertei acestei societăţi constă în: neprezentarea firmei la nici o negociere la sediul CET Govora; oferta nu precizează condiţiile concrete de preluare a pachetului de acţiuni şi prin alte proceduri; ucrainenii erau de acord să achite doar datoria acumulată de USG doar până la data de 30 iunie 2006, fără a se lua în calcul şi perioada dintre această dată şi semnarea contractului de preluare a uzinelor.

Oferta CIECH SA Varşovia este considerată de consilieri valabilă şi viabilă din punct de vedere juridic, aceştia considerând că aceasta respectă toate cerinţele CET Govora.

În acest fel, polonezii vor deveni a doua forţă pe piaţa europeană a sodei.

Şeful CJ, Dumitru Buşe, este convins că fraţii Marius şi Emil Cristescu, proprietarii Begacom, nu vor ezita să-şi vândă acţiunile deţinute în acest moment la USG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe