Integrarea în Europa ÔÇô o încercare grea pentru IMM-urile vâlcene

joi, 3 august 2006

Integrarea în Europa – o încercare grea pentru IMM-urile vâlcene

Intrarea României în Uniunea Europeană va aduce schimbări importante în toate domeniile economice. Cel mai mult vor avea însă de suferit întreprinderile mici şi mijlocii care nu se vor adapta standardelor europene. Acestea trebuie să se adapteze de acum conform legislaţiei adaptate la cea europeană, deoarece după integrare riscă să fie desfiinţate. Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor mici şi mijlocii din Vâlcea, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea s-a semnat Carta b2europe, care este o iniţiativă a Comisiei Europene prin care se stabilesc relaţii între cele mai bune reţele europene de sprijinire a afacerilor. Alianţa dintre cele două reţele este prima de acest fel din România. B2europe este o iniţiativă a Comisiei Europene care conexează resursele şi inteligenţa celor mai bune reţele europene de sprijinire a afacerilor, prin intermediul mai multor instrumente care vor îmbunătăţi accesul firmelor la serviciile oferite de aceste reţele. La nivel european, reţele de sprijin pentru IMM-uri oferă în prezent peste 900 de puncte de acces la asistenţă specializată.

Alianţă între cele mai bune reţele europene de sprijinire a investiţiilor

Carta stabileşte o alianţă între Euro Info Centre Vâlcea, din cadrul camerei de Comerţ şi Industrie cu IRC 4D – Innovation Relay Centre din Craiova. Prin această alianţă întreprinderile mici şi mijlocii vor putea beneficia rapid de serviciile oferite de cele două organizaţii, în sprijinul dezvoltării afacerilor. Toate serviciile oferite de cele două reţele sunt gratuite, cele mai importante dintre ele privind asistenţa şi punerea la dispoziţie a informaţiilor necesare IMM-urilor şi potenţialilor întreprinzători pentru o bună dezvoltare. Directorul IRC 4D – Innovation Centre, Gabriel Vlăduţ conduce o reţea bazată în special pe transferul de tehnologie între ţări, care este cea de-a doua ca mărime din Europa, după Euro Info Centre, reprezentată deja în judeţul Vâlcea. „Este cea de-a doua reţea ca mărime din Europa, după Euro Info centre. Pe plan european cele două reţele colaborează. În Oltenia am hotărât să semnăm această cartă cu reţeaua de la Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea deoarece este cea mai reprezentativă din Oltenia. Noi putem ajuta reprezentanţii IMM-urilor din zonă în activitatea de cercetare-dezvoltare pentru realizarea de noi produse, putem oferi consultanţă pentru dezvoltarea afacerilor, asocieri pe dezvoltare şi transfer tehnologic.” - a spus directorul Gabriel Vlăduţ. Lidia Giosan, directorul Euro Info Centre a precizat că obiectivul reţelei este informarea mediului de afaceri cu privire la aderare, la legislaţia europeană, fonduri şi finanţări venite din Europa, dar şi cu privire la modul cum trebuie să acţioneze IMM-urile pentru a rezista pe piaţa concurenţială după integrare. Întreprinzătorii care doresc stabilirea de parteneriate cu firme din Europa, se pot adresa la Euro Info centre Vâlcea, din cadrul Camerei de Comerţ sau direct IRC Craiova pentru a obţine informaţii care pot facilita eventuale parteneriate. Serviciile oferite de IRC sunt complexe: audit tehnologic, organizare de evenimente, baze de date, căutare de parteneri, îndrumare spre finanţare, asistare în negocieri etc. Reţeaua IRC a fost înfiinţată în 1995 şi este concepută ca platformă pan-europeană menită să sprijine - în baza exploatării rezultatelor cercetării-dezvoltării din Europa creşterea competitivităţii IMM-urilor europene prin extinderea de parteneriate la scară europeană pentru sporirea capacităţii lor de a absorbi inovarea. „Se pot vinde patente româneşti în străinătate. Suntem chiar pe cale să realizăm un transfer de tehnologie din Israel, chiar din zona de război în România, care a mers foarte bine până acum.” – a mai spus directorul Gabriel Vlăduţ.

B2europe sprijină în special IMM-urile

„B2europe” este o alianţă a partenerilor europeni care furnizează servicii de sprijinire a afacerilor, acordând asistenţă atât întreprinderilor, în special celor mici şi mijlocii (IMM-uri), dar şi potenţialilor întreprinzători, în eforturile lor de a fi competitivi şi de a face faţă cu succes concurenţei. B2 europe este parte integrantă a politicii Comisiei Europene prin care se sprijină înfiinţarea, inovarea şi dezvoltarea întreprinderilor, recunoscându-le acestora statutul de “coloană vertebrală” a economiei europene. La nivel european toate serviciile de sprijinire a afacerilor trebuie să fie disponibile tuturor celor care au nevoie de ele şi, condiţie esenţială, trebuie să fie uşor accesibile şi uşor de înţeles. B2europe se bazează pe principiul conform căruia se acordă prioritate intereselor clientului şi propune colaborarea dintre cei care intermediază relaţiile de afaceri şi autorităţile politice de la nivel local şi regional, cu scopul de a pune în practică o strategie de sprijinire a mediului de afaceri bazată pe cooperare şi transparenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe