Blocurile cavouri

joi, 29 iunie 2006

România, pândită de un cutremur major

Blocurile cavouri

Zeci de mii de râmniceni trăiesc în adevărate cavouri, iar primul cutremur mai serios ar transforma jumătate din Râmnic în ruine

Un cutremur de minim 3,5 grade pe scara Richter ar distruge circa 40% din blocurile din Râmnicu Vâlcea. Surse bine informate atenţionează că din cele circa 30.000 de apartamente din Râmnic, aproape jumătate s-ar transforma în ruine la primul cutremur mai serios. Este vorba de blocurile de locuinţe construite înainte de 4 martie 1977, atunci când a avut loc teribilul cutremur care a dus la mii de morţi în toată România.

În cadrul unei conferinţe de presă care, şeful Inspectoratului în Construcţii Vâlcea, Ion Nicolae a avertizat că în următoarea perioadă de timp, România ar putea fi lovită de un cutremur important. Nicolae a făcut o serie de precizări referitoare la această ameninţare. Potrivit şeful Inspectoratului în Construcţii, imobilele construite înainte de 4 martie 1977 erau prevăzute să reziste la cutremure cu magnitudinea de maxim 3,7 grade pe scara Richter. După cutremurul care a transformat România într-un morman de ruine, toate construcţiile au fost făcute pentru a rezista la cutremure de minim 7 grade. Deşi nu a precizat câte blocuri din Râmnicu Vâlcea au fost construite înainte de martie 1977, mai multe surse ne-au informat că circa 40% dintre construcţiile din municipiu se încadrează în această categorie. Dacă facem un calcul simplu, realizăm că circa 20-25 mii de râmniceni ar fi îngropaţi de vii în cazul producerii unui cutremur de 4-5 grade pe scara Richter. Potrivit lui Ion Nicolae, cel mai mare risc pe care şi-l asumă locatarii îl reprezintă modificările pe care aceştia le fac în apartamente, fără respectarea normelor legale. „Toate aceste intervenţii sunt nefaste, sunt distructive, pentru că slăbesc structura de rezistenţă. Atrag atenţia proprietarilor să nu mai accepte intervenţii la structura de rezistenţă. La cea mai mică mişcare tectonică, acele construcţii pot fi cavourile celor care locuiesc în ele”, a mai spus inspectorul şef al Inspectoratului în Construcţii Vâlcea, Ion Nicolae.

 

 

 

 

Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe