Cazanul dă în clocot la Vlădeşti

luni, 26 iunie 2006

VOTĂRI PARŢIALE ÎN VÂLCEA. Duminică se alege primarul

Cazanul dă în clocot la Vlădeşti

# Candidaţii PSD, ADA şi PC se bat pentru un loc în turul II # Primarul Râmnicului susţine un candidat tânăr, necăsătorit, fost poliţist, fără copii şi vopsit portocaliu de două săptămâni # Ţărăniştii , Acţiunea Populară şi penegiştii lui Becali se „joacă” şi ei #  Localnicii sunt nehotărâţi dar înclină balanţa spre Sorin Ghiţă # Circul electoral e în plină desfăşurare ca şi diversiunile

Cazanul dă în clocot în Vlădeşti singura comună din judeţ unde duminică vor avea loc alegeri parţiale. Acestea se mai desfăşoară în alte 9 localităţi din ţară. La parţialele din aprilie Alianţa DA a luat 11 primari din 12 şi majoritatea în consiliile locale unde au avut loc alegeri.

Opoziţia are prima şansă

 La Vlădeşti acum PSD are prima şansă mergând pe mâna unui profesionist, actualul viceprimar Sorin Ghiţă. Acesta a pierdut acum doi ani alegerile în turul doi la mică diferenţă faţă de Constantin Ruxanda, cel care a decedat recent în urma unui accident rutier. Acum Sorin Ghiţă are experienţă în administraţia locală cunoaşte foarte bine zona şi problemele localităţii s-a implicat în obţinerea de fonduri pentru bugetul local reuşind chiar să oblige primăria Râmnicului să achite o chirie, absolut normală, pentru folosirea terenului pe care se află staţia de asfalt. Primarul Râmnicului Mircia Gutău s-a împotrivit acestui lucru dar instanţa a dat câştig de cauză administraţiei din Vlădeşti, aşa cum era logic de altfel. Recunoscut ca bun familist Sorin Ghiţă a cumpărat un teren mlăştinos în Vlădeşti  a investit în el l-a amenajat şi a construit pe el una dintre cele mai frumoase gospodării din Vâlcea. A fost un demers normal pentru cel care a construit de la zero fostul IEH, actualul Hervil. Calităţile de manager le-a dovedit însă cu mult înainte când a condus o uzină specială a statului. A scăpat Hervilul de datorii ulterior privatizării şi l-a făcut rentabil, apoi s-a lansat în afaceri administrând societăţi care au creat locuri de muncă şi care s-au dezvoltat continuu. Acum vrea să transforme comuna în care locuieşte într-una modernă, europeană, independentă. Se împotriveşte alipirii acesteia de municipiu şi transformării într-un cartier al Râmnicului pentru că locuitorii din Vlădeşti ar fi obligaţi să plătească taxe şi impozite mai mari fără a avea avantaje concrete.

Candidaţii Puterii

Reprezentanţii partidelor care formează arcul guvernamental sunt importaţi. Conservatorii vâlceni l-au racolat pe Cătălin Mamotă, fost primar ufedist al Vlădeştilor între 2000-2004, apoi liberal. Liderul PC, preşedintele Consiliului Judeţean Dumitru Buşe nu a intrat încă în circul electoral dar dacă o va face va promite fonduri mai mari pentru aadministraţia din Vlădeşti în cazul în care Mamotă ajunge primar. Liberalii nu au candidat iar organizaţia pare distrusă după plecarea lui Mamotă dar şi a preşedintelui PNL Vlădeşti, Lucian Mareş, care a devenit candidatul PNG. Alianţa a dat câştig de cauză Partidului Democrat. Acesta l-a înregimentat pe curând pe Daniel Ruxanda, băiatul fostului primar, care a demisionat la doar 28 de ani din Poliţie pentru a încerca să ajungă edil în Vlădeşti. Nu a ales PAS unde era membru tatăl său ci s-a înscris la liberali. Unde a stat exact o zi şi o noapte. Primarul Râmnicului Mircia Gutău l-a convins pe tânărul Ruxanda să se înscrie în PD. Acum specialişti de campanie a lui Gutău îi lucrează banerele, textele de pe pliante şi declaraţiile de presă mizând mult pe un vot sentimental. Primarul Gutău spune că susţine tinereţea şi că are încredere în Daniel. Cum are încredere într-un om pe care-l cunoaşte de o lună cel mult nu ştim şi nu ne explicăm. Dan Ruxanda spune că-l apreciază pe primarul Râmnicului şi vrea să-i urmeze exemplu. Nu credem acest lucru. Pentru că dacă ar vrea să-i urmeze exemplu ar fi ţinut cont de mai multe aspecte. În primul rând că domnul Gutău este membru în PD de 12 ani. A fost întâi consilier local, apoi , la al doilea mandat a ajuns viceprimar şi abia la următoarele alegeri a candidat pentru funcţia de primar. Apoi domnul Gutău are o familie bine închegată şi mai multe proprietăţi nemoştenite ci ridicate de el şi familia lui, actualul primar al Râmnicului nefiind copil de bani gata ci provenind dintr-o familie săracă cu 11 copii. În afară de asta domnul Gutău şi-a format în timp o echipă. Constituită din oameni experimentaţi şi apropiaţi care l-au ajutat şi consiliat cu mult timp înainte de alegeri. Domnul Gutău e popular tocmai pentru că e foarte respectuos. Râmnicenii l-au votat şi pentru că vorbea cu oricine, dădea mâna cu toată lumea, saluta pe toată lumea. Ori după câte spune lumea din Vlădeşti tânărul Daniel nu prea practică asemenea politeţuri fiind arogant, introvertit, purtând greu dialoguri şi având probleme de comunicare. Domnul Daniel nu ştie că primăria Râmnicului dă acum aproape 60 de milioane lei lunar pentru chiria terenului pe care se află staţia de asfalt. Pentru această chirie tatăl său şi Sorin Ghiţă s-au judecat cu Mircia Gutău care nu vroia să plătească chirie pe teren către administraţia din Vlădeşti. Deci cum poate spune domnul primar Gutău că vrea să ajute Vlădeştiul când anual îl prejudicia de peste 600 milioane de lei?

Candidaţii fără şansă

Ca de obicei formaţiunile mici se bat şi ele pentru a-şi testa electoratul, pentru că aşa vor conducerile centrale sau pur şi simplu pentru că vor să negocieze ulterior cu cei rămaşi în turul II. Ţărăniştii au găsit şi ei un candidat în persoana lui Virgil Anghelescu, un întreprinzător privat în vârstă de 40 de ani care are tradiţie ţărănistă în familie şi care speră să obţină în jur de 10 la sută din voturi. Acţiunea Populară merge pe acelaşi candidat de acm doi ani când a reuşit contraperformanţa de a lua sub 50 de voturi. Interesant este însă candidatul PNG. Fostul lider liberal local, Lucian Mareş, este greu atacabil, are experienţă politică, a fost ofiţer de poliţie şi poate beneficia în această săptămână de prezenţa cunoscutului Gigi Becali care va trece prin Vâlcea şi care ar putea să-i aducă voturi în cazul în care ar vizita Vlădeştiul şi ar promite susţinere financiară.

Circ anticipat

Probabil experţii în campanii electorale vor împărţii în aceste zile ziare, pliante, vor lipi afişe, vor folosi şi alte metode de convingere. Anticipăm la finele săptămânii, eventual chiar vineri, un tămbălău organizat de cei din PD. Cu muzică, confeti, plase, brichete, calendare, pixuri, bere, mici etc.

Traian GUMINSKI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe