Primarul “baronÔÇ£ din Malaia are apucături de “CorleoneÔÇ£

joi, 22 iunie 2006

 Primarul „baron“ din Malaia are apucături de „Corleone“

Denunţ împotriva primarului şi viceprimarului din Malaia la Departamentul Naţional Anticorupţie

Un grup de consilieri locali din perioada 2001 - 2004, dar şi din mandatul actual  îi suspectează pe cei doi şefi din conducerea administraţiei publice a comunei Malaia de fapte de corupţie şi abuzuri săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Ion Moga, edilul-şef al localităţii este acuzat de semnatarii denunţului că a distribuit ilegal terenuri, că se află într-un evident conflict de interese ignorat de autorităţile judeţene şi că a atribuit lucrări din bani publici unei singure firme încă din anul 2000, valorile plătite fiind supraevaluate. Vicele Gheorghe Vangu este acuzat că a obţinut o suprafaţă însemnată de pădure prin schimbarea amplasamentului, că din funcţia pe care o ocupă şi-a favorizat rudele, dar şi că a folosit o bună bucată de timp în interes personal, autoturismul Primăriei.

• Fonduri irosite în ruine

Semnatarii denunţului înaintat Departamentului Naţional Anticorupţie trag un semnal de alarmă privind atribuirea către o singură firmă a unor lucrări din bani publici: „Toate lucrările de reparaţii şi investiţii au fost şi sunt efectuate de aceeaşi firmă, din anul 2000, SC Alex Construct. Atribuirea lucrărilor s-a făcut prin încredinţare directă, în detrimentul licitaţiilor publice. Valorile plătite pentru anumite lucrări au fost supraevaluate şi neconforme cu realitatea. Am solicitat în nenumărate rânduri efectuarea unor expertize tehnico-financiare” - a afirmat un consilier în legislatura 2000-2004, unul dintre semnatarii denunţului. Acesta susţine că primarul Ion Moga demarează în acelaşi timp mai multe lucrări, care sunt abandonate pe parcurs şi reluate apoi în următorul an, cu scopul de a se pierde urma valorilor plătite de la începutul lucrării, Consiliul Local aprobând mereu alte sume. Firma care execută toate lucrările în Malaia, SC Alex Construct SRL face şi exploatare forestieră în proprietatea primarului Moga din punctul Iezer şi în proprietatea unor doamne din Cluj, în punctul Groset, doamne pe care tot primarul le reprezintă cu procură. Fostul consilier local susţine şi că există lucrări demarate în urmă cu mulţi ani, care nu au fost finalizate, irosindu-se sume fabuloase, în timp ce alte investiţii nu sunt funcţionale: „În anul 2001 a demarat investiţia privind extinderea şcolii din Malaia, dar ea nu a fost finalizată nici până la această dată. Valoarea stabilită iniţial a crescut cu mai bine de 20 de ori. Alimentarea cu apă din Valea Satului nu este funcţională, deşi lucrarea a fost finalizată în urmă cu un an”. Potrivit afirmaţiilor sale, SC Alex Construct SRL a mai executat şi alte lucrări în localitate: reparaţii curente anuale la şcolile din cele trei sate componente ale comunei: Malaia, Ciunget şi Sălişte, executat rigole în satul Malaia, pe Valea Satului şi în zona centrului satului, precum şi rigolele din satul Sălişte, pe Valea Şasa, trotuar şi staţie de autobuz în satul Malaia, grupurile sanitare de la şcolile Ciunget şi Sălişte, dar şi renovarea sediului primăriei şi schimbarea mobilierului. Un mare semn de întrebare îl ridică valoarea lucrării la Monumentul Eroilor din punctul Valea Satului. Fostul consilier local susţine că valoarea iniţială aprobată în Consiliul Local a fost de 170 de milioane de lei vechi, iar la terminarea lucrării această sumă depăşea două miliarde de lei vechi.

• Incompatibilitate ignorată

Semnatarii denunţului susţin că primarul localităţii Malaia, Ion Moga şi viceprimarul Gheorghe Vângu s-au aflat într-o evidentă situaţie de incompatibilitate, ignorată de autorităţile judeţene. După ce au înaintat adrese către Prefectura Vâlcea, prin care atrăgeau atenţia şi asupra acestui aspect semnatarii denunţului au trimis o sesizare premierului României, Călin Popescu Tăriceanu şi ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. „Faptele pe care vi le semnalăm intră sub incidenţa Legii 161/2003, capitolul incompatibilităţi. Legea a intrat în vigoare la sfârşitul lunii mai 2003. La momentul respectiv primarul deţinea funcţii în comisia de cenzori a Consumcoop Malaia şi era membru în consiliul de administraţie al Obştii Malaia, iar ulterior şi în comisia de cenzori. Starea de incompatibilitate s-a prelungit şi după ce a obţinut a doua candidatură. Viceprimarul Gheorghe Vangu deţinea funcţia de preşedinte al Obştii Fratoşteanu şi de preşedinte al Asociaţiei Obştilor Valea Lotrului. De asemenea, incompatibilitatea s-a prelungit şi după ce a obţinut a doua candidatură. Din datele cunoscute, după apariţia Legii 161/2003 primarul şi viceprimarul au renunţat timp de trei luni la indemnizaţie pentru funcţiile în consiliile de administraţie ale obştilor, după care au revenit, luându-şi cumulativ retribuţiile pentru funcţiile incompatibile. În cazul lor este aplicabil articolul 91 din Legea 161/2003 care prevede că trebuiau să renunţe în termen legal la funcţia incompatibilă. Vă pot pune la dispoziţie un ştat de plată care dovedeşte remunerarea viceprimarului Vangu. Ştatele de plată care atestă remunerarea celor doi edili se găsesc în arhiva Obştilor de Moşneni, respectiv în arhiva Consumcoop Malaia” - se menţionează în sesizarea care a luat drumul Guvernului. Unul dintre consilierii juridici ai Prefecturii Vâlcea susţine că situaţia expusă de cei trei semnatari ai denunţului în ceea ce priveşte situaţia de incompatibilitate nu se confirmă. Într-o adresă înaintată de Instituţia Prefectului fostului consilier local se menţionează: „În baza verificărilor efectuate, aspectele semnalate privind starea de incompatibilitate a primarului şi viceprimarului comunei Malaia, în conformitate cu prevederile Legii 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, nu se confirmă. Astfel, potrivit actelor justificative pe care le deţinem, Moga Ion, primarul comunei Malaia nu face parte din Consiliul de Administraţie al Obştii Malaia şi nu este membru în Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Obştilor de Moşneni «Valea Lotrului» şi nici cenzor în Comisia de Cenzori a Asociaţiei. De asemenea acesta nu figurează ca membru în Consiliul de Administraţie al Consumcoop Malaia şi nici nu face parte din Comisia de Cenzori a Cooperativei. În ceea ce priveşte situaţia viceprimarului Gheorghe Vangu funcţiile pe care le deţine, de preşedinte al Obştilor de Moşneni Valea Lotrului şi preşedinte al Obştii Fratoşteanu, nu atrag starea de incompatibilitate”.

• Bunăstare materială din fotoliul de primar

Aflat la cel de-al doilea mandat, primarul din Malaia a acumulat - după spusele celor care l-au denunţat la DNA - o avere fabuloasă. „A dobândit o situaţie materială cu mult peste putinţa unui om care trăieşte din salariul de primar. Construieşte o a doua casă în locaţia de domiciliu, un grajd în proprietatea din punctul Izvor, un grajd în aval de Centrala Hidroelectrica Malaia, pe un teren ce nu i-a aparţinut şi căruia i-a schimbat destinaţia, trecându-l în proprietatea sa. A început construcţia unei vile în punctul Valea Grotului, pe un teren care nu i-a aparţinut, fiind în litigiu, iar construcţia este posibil să fie neconformă cu proiectul şi autorizaţia de construire, având în vedere prevederile Legii Apelor referitoare la respectarea anumitor distanţe ale construcţiilor faţă de albia apei. Şi-a achiziţionat de asemenea un autoturism de ultimă generaţie, marca Ford, în anul 2004 şi, în plus, plăteşte taxe şcolare pentru întreaga familie, atât el cât şi soţia şi doi dintre cei patru copii fiind studenţi la Sibiu şi Cluj” se menţionează în memoriul înaintat procurorilor DNA. Bunăstarea edilului-şef nu se regăseşte şi în declaraţia de avere de anul trecut.

• Afaceri cu iz de ilegalitate

Semnatarii denunţului susţin că edilul-şef din Malaia este implicat şi în atribuirea ilegală a unor suprafeţe de teren. Foştii şi actualii consilieri locali afirmă că primarul şi-a atribuit, în aval de Centrala Hidroelectrica Malaia, o suprafaţă de teren fără a deţine documente de proprietate, iar în respectiva zonă a construit un grajd. „În primăvara acestui an comisia de punere în aplicare a legilor fondului funciar a fost modificată, eliminându-se persoanele incomode conducerii administraţiei locale. Au fost schimbate vechile amplasamente pentru terenurile cu vegetaţie forestieră în interes familial sau de grup, cu scopul obţinerii terenurilor cu o valoroasă vegetaţie forestieră, în condiţiile în care am mari dubii şi asupra documentelor care au stat la baza stabilirii suprafeţelor pe care şi le-a atribuit. Dintr-o dată a devenit unul dintre cei mai bogaţi locuitori ai comunei în ceea ce priveşte suprafeţele cu pădure asupra cărora a devenit proprietar împreună cu familia sa. Familia primarului este singura care a obţinut terenuri în şase puncte diferite: în Iezer, în Groset (a obţinut pădure pe trei titluri de proprietate, după acelaşi autor, în total 10 hectare, prin schimbarea ampasamentului), Cărpănoasa, Izvor. Imediat după punerea în posesie s-a grăbit să valorifice masa lemnoasă de pe terenurile ar căror amplasament a fost schimbat, în vederea obţinerii de valori băneşti şi pentru a se pierde, în timp, estimarea valorică a pădurii de pe aceste suprafeţe”.

• Vicele calcă pe urmele primarului

În denunţul înaintat procurorilor DNA este vizat şi viceprimarul de la Malaia, Gheorghe Vângu. Acesta este acuzat că a obţinut prin schimbarea amplasamentului 10 hectare cu pădure în punctul Rudăreasa din satul Ciunget, favorizându-şi chiar şi rudele. „Le-a atribuit în acelaşi loc 10 hectare cu pădure de forte bună calitate. Aceasta pădure este în curs de exploatare, posibil fără autorizaţiile necesare, prevăzute de legile în vigoare. A cumpărat 10 hectare cu pădure în punctul Groset, de la nişte cetăţeni din Horezu şi a preluat de la sine putere atribuţiile ce revin specialiştilor în măsurători, efectuând delimitări ale proprietarilor persoane fizice. Aceste delimitări duc la neînţelegeri între vecini şi la situaţii de genul neconcordanţei între suprafaţa scriptică şi cea reală, din teren. Autoturismul Dacia, proprietate a Primăriei Malaia din anul 2000 se află în folosinţa viceprimarului. De mai bine de un an nici nu se mai ştie unde este această maşină. Deţine următoarele maşini şi utilaje: autoturism de teren, marca land Rover, achiziţionat în anul 2004, autoplatformă R 10215 neînmatriculată, confecţionată artizanal şi neomologată, care circulă pe drumuri publice, buldozer S 650, tractor U 650” – se mai  menţionează în denunţ.

• Opacitate

Consilierii, dar şi mai mulţi localnici, îl acuză pe primar că refuză furnizarea de informaţii publice, conform Legii 544/2001. Unul dintre consilieri susţine că i-a solicitat edilului-şef din localitate valoarea investiţiilor efectuate în interes public: „Am solicitat date privind cheltuiala la zi privind unele obiective care au fost construite şi reabilitate. În loc să primim informaţiile cerute am fost ameninţaţi. Dovadă este adresa de la sfârşitul lunii februarie a acestui an pe care am primit-o drept răspuns din partea primarului. Mi-a spus negru pe alb că trebuie să probez acuzaţiile în faţa organelor de cercetare penală, în caz contrar voi suporta consecinţele legale. A încercat intimidarea mea, nicidecum să-mi dea un răspuns în baza Legii 544”.

Denunţul formulat de cei trei consilieri locali a fost trimis spre soluţionare la Parchetul Naţional Anticorupţie – serviciul teritorial Piteşti, ulterior ajungând la parchetul de pe lângă Judecătoria oraşului Brezoi. În acest moment dosarul este în curs de soluţionare. În memoriul înaintat recent Ministerul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga foştii consilieri locali solicită intervenţia instituţiilor statului la nivel înalt: „Sunt în derulare acţiuni penale care ţin de administraţia locală şi de organul de cercetare penală, reprezentat de poliţia Brezoi care nu dă semne de rol activ sau celeritate. Prin trecerea timpului, mijloacele de probă pot intra în desuetitudine. Nu trebuie neglijat faptul că instituţiile competente, ce ţin de zonele rurale nu au fost restructurate, ele fiind legate de anumite interese, afinităţi, nostalgii, în legătură cu administraţiile locale. Intervenţia instituţiilor statului la nivel înalt, este necesară, deoarece în comuna noastră pluteşte nemulţumirea”.

Presiuni deşarte

De la apariţia primei părţi a anchetei noastre referitoare la afacerile primarului comunei Malaia, Ion Moga, au fost exercitate asupra redacţiei noastre, dar şi asupra altor ziarişti care s-au interesat de caz, presiuni politice şi de natură financiară. S-a mers până acolo încât într-o şedinţă fulger ţinută la sediul unuia dintre partidele aflate în arcul guvernamental s-a votat, fără nici un fel de discernământ, pentru susţinerea până-n pânzele albe a primarului cu apucături de „baron“ local. Persoanele aflate în vizorul anchetei jurnlistice n-au catadicsit să dea nici măcar o declaraţie referitoare la aceste declaraţii. Primarul Moga s-a rezumat doar la a-i da un telefon directorului ziarului şi a-l ameninţa cu trimiterea în instanţă. Îl aşteptăm acolo pe domnul Moga şi-l asigurăm că avem teancuri de acte despre „afacerile“ domniei sale. Ca o noutate la demersul nostru, menţionăm faptul că cel care i-a reprezentat o perioadă bună interesele în justiţie primarului Moga a fost nimeni altul decât deputatul-avocat Petre Ungureanu sau mai bine spus cabinetul său de avocatură. Încă un aspect demn de precizat este faptul că încă din prima lună de mandat, soţul prefectului Anuţa Handolescu a fost împroprietărit cu peste 10 hectare de pădure în comuna Malaia. Tot în zonă are o cabană şi subprefectul Nadolu. De asemenea, oameni politici de vază, avocaţi, judecători, procurori, poliţişti deţin terenuri în zona, unde metru pătrat a ajuns la 20 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe