Revolta orfanilor

luni, 19 iunie 2006

Revolta orfanilor

Tinerii instituţionalizaţi atacă reforma liberală

Ani buni protecţia copilului în Vâlcea s-a aflat direct sub mâna unor geri din PSD ( anterior FSN, PDSR ). Au fost mereu atacuri împotriva condiţiilor copiilor din actualele centre de plasament, foste case de copii. Critici ale liderilor celorlalte formaţiuni politice cu privire la condiţiile de trai, la hrana proastă, la bătăile la care sunt supuşi orfanii, la angajările pe pile, achiziţii pe bază de comisioane etc. Orfanii au crescut, şi-au găsit lideri, unii au devenit membri ai unor formaţiuni politice. Au aflat că presa îi poate ajuta, au folosit ziariştii, au devenit, unii dintre ei, apropiaţi ai redacţiilor. Au organizat spectacole , au fost folosiţi ca masă de manevră în campaniile electorale, s-au implicat în alegeri, au fost acuzaţi, căinaţi, ajutaţi sau manipulaţi.

Director - un medic de duzină
 De doi ani liberalii au pus mâna pe şefia Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copiilor. Ei şi-au impus omul în funcţia de şef. Acesta a fost ales consilier judeţean la ultimele locale. Doctorul Nicolae Badea este medic de familie şi a practicat mulţi ani în Voineasa. În prezent, mai mulţi politicieni din zona PRM şi PSD spun despre el că şi-a angajat neamurile şi colegii de partid, că este mereu interesat de comisioane, că lucrările din centrele de plasament le fac firme liberale sau prietene şi că directorul Badea nu se pricepe la reformă. Domnul Badea spune că face reformă, dar are prea puţini bani, că mulţi din actualii salariaţi sunt obedienţii PSD-ului şi îi sabotează reforma. Că banii alocaţi pentru anumite achiziţii nu ajung şi de aceea orfanii primesc detergent, periuţe de dinţi, săpun şi şampon de proastă calitate, dar că lucrurile au început să se schimbe.

Scuze puerile
„Le-am arătat colegilor de partid şi de Consiliu Judeţean în ce condiţii i-am găsit pe bătrânii internaţi în centrele noastre. Câte trei în pat, în mizerie de nedescris, în condiţii inumane. Acum aştept sprijin, dar fac şi eu reformă cu ce pot, chiar dacă întâmpin multă opoziţie. Nu am luat comisioane şi nu fac afaceri”,  spunea vineri doctorul Badea, după ce încercase să dezamorseze un miting ad hoc. Mulţi tineri, elevi de liceu, studenţi sau înscrişi în şcoli postliceale  şi care domiciliază prin internate de liceu au venit să protesteze la sediul Direcţiei. În mod normal, pe timpul vacanţei, ei erau cazaţi în Centrul Copiilor Aflaţi în Dificultate nr.5 din cartierul Nord al municipiului Rm. Vâlcea . Acum, doctorul Badea vrea să-i cazeze în Centrul Sera nr.4 din cartierul Ostroveni . Cei peste 100 de tineri sunt nemulţumiţi de această măsură, mai ales că, spun ei, condiţiile oferite în noul centru nu sunt satisfăcătoare. Centrul nr.4 este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 7 ani, iar din vară va deveni şi  loc de cazare pentru cei  cu probleme psihice.

Acuzaţii cu nemiluita
„Acolo tot mobilierul este construit pentru copii mici. Chiuvetele sunt prea mici, duşurile lipsesc. Decât să mergem acolo, preferăm să locuim în sediul Direcţiei Copilului. Măcar acolo avem cât de cât condiţii. Nu vom renunţa nici în ruptul capului la revendicările noastre. Vrem să fim lăsaţi să locuim acolo unde suntem acum”, spune unul dintre protestatari, Stelian Pandelică de 21 de ani. Acesta aduce o serie de acuzaţii şi actualului director al Direcţiei Copilului, Nicolae Badea. „Sunt o grămadă de licitaţii aranjate. Am primit pastă de dinţi expirată de 3 luni, şampon de urzică şi săpunuri de doi lei”, mai spune tânărul crescut prin casele de orfani şi anchetat recent de procuratură, în urma unei plângeri depuse de o salariată a Direcţiei, care s-a simţit calomniată şi denigrată. După o oră petrecută în sediu realizăm că mulţi oameni care lucrează aici ar trebui reorientaţi spre locuri de muncă mai puţin stresante, nefăcând faţă presiunii sau neavând nici o chemare pentru munca alături de persoane ce necesită asistenţă socială. Din discuţia cu directorul realizăm că acesta este depăşit de multe probleme, dar bine intenţionat şi că încearcă să găsească soluţii. Tinerii au pichetat sediul direcţiei, s-au certat cu directorul, au mai stat pe la porţi pentru a fi pozaţi şi au plecat la Consiliul Judeţean să ceară sprijin. Dar preşedintele Buşe e în această perioadă foarte ocupat şi în nici un caz nu vrea să intre în război cu liberalii în preajma unor alegeri locale, fie şi parţiale. Vom reveni.
Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe