Regizori de regie

luni, 19 iunie 2006

Regizori de regie

„Mare mai e şi grădina Domnului!…” Luaţi-o cum vreţi, dar nu-l implicaţi pe Dumnezeu, săracul, pentru că el n-are nici o vină. După cincizeci de „canoane”, aşa zişii domni de azi, care se tot bat cu pumnii în piept şi urlă prin pieţe că ei fac … şi sunt…, nu cred în el nici măcar un pic. Cât să li se roşească nasul când mint. Ori cât să li se betegească un deget când fură nu oul, ci boul…

Aşadar, mare mai e grădina domnului de la bancă, de la gardă, de la vamă, dar mai ales din „regie”. El ştie să şi-o facă mare prin telefoane, prin zeciuială, prin sondaj şi chiar prin „regie”.

Cum? Nu pricepeţi? Păi, e atât de simplă metoda încât salariul se umflă cât ai zice peşte…

Dintr-un condei! Ce zic eu condei, când astăzi, domnii s-au retehnologizat şi apasă doar pe o tastă…

Şi când apasă, ce credeţi că iese pe lângă salariul, destul de modest, la prima vedere… acolo, vreo două sute optzeci şi şapte de milioane. Chiar nu ştiţi? Zău? Păi, atunci, să vedem împreună ce se poate citi pe micul ecrănaş al monitorului.

* Spor de vechime –25 % şi e normal, nu-i aşa, că omul a tras la viaţa lui… Deci plus 7175000 lei…

* Spor de noapte încă 25 % şi iar e normal, pentru că săracul om, şi-a pierdut nopţile atât de necesare unei familii… Deci iar 7175000 lei adăugaţi la primii…

* Spor de periculozitate –15 %. Şi de data asta mi se pare că este legal şi drept, nu-i aşa, pentru că ei lucrează în mediu periculos şi pot muri când nu se aşteaptă. Săracii! Căci doar o viaţă avem! Dar 4305000 lei sunt bine veniţi.

Ce ne facem, însă, cu celelalte sporuri care apar pe ecrănaş, care mi se par bizare, dar ele sunt şi aduc bani după ele… De pildă:

* Spor de penibilitate –10 %. Ce penibilitate o fi la ei. Nu cumva ei s-au încadrat repede în proverbele aşa-zisei democraţii… că „munca e o ruşine?” Dar 10 % sunt 10 % şi aduc după ei încă 2871000 lei. Apoi, ce vedem?

* Spor de toxicitate –15 %. La unii e binevenit, dar în cazul nostru, unde ecrănaşul luminează, nu-i văd locul. Dar regia e regie şi-şi regizează calmă toxicitatea cu încă 4305000 lei, care nu-s de colea… Vine apoi ţineţi-vă bine, ca să nu picaţi de pe scaun când citiţi:

* Spor de dublă meserie –10 %. Ce-o fi asta? Mă întreb. Cum? Nu ştiţi? Vă spun tot eu, că am aflat întâmplător. Cică, dacă e inginer şi conduce şi maşina întreprinderii nu numai sectorul repartizat, nu-i aşa? Omul trebuie să mai ia acolo un 2871000 lei, că nu strică… Poate plăteşte şi el, săracul, o amendă, două şi e normal. Pentru unii. Ce te faci, însă, că vine şi … Doamne, mare ţi-e grădina!

* Sporul de limbi străine –10 %. Nu-i aşa că e nelalocul lui? Ce limbi străine? Şi ce dacă ştie limbi străine? Cumva meseria are nevoie de ele? Se lucrează, cumva, în vreo limbă? Hai, să fim serioşi! Domnilor din tranzaţie, chiar ne credeţi proşti? Dar, oricum, 2871000 lei vin şi se aşează lângă ceilalţi, că sporu-i spor, ce dracu?

* Spor de transport –15 %. Ete-te! E normal ca omul să vină la serviciu, dar de ce să vină pe banii lui? „Ia, să mărim şi noi preţurile la servicii către proşti, ca să ne scoatem şi banii de tramvai!” şi-o fi zis unul, şi gata sporul! Încă 4305000 lei apar pe ecrănaşul luminos. Dar, staţi, că mai sunt două! Fireşti, ori nefireşti, dar sunt!

* Sporul de fidelitate –15 %. A dracului regie! Cum şi-a regizat ea totul! De parcă vechimea n-ar fi tot cam aşa ceva. Dar încă 3405000 stau frumuşel, în dreptul salariului.

* Sporul de confidenţialitate –15 %. Măi, al dracului să fie! Şi secrete au? Ce regie şi ce regizori! Dar fără multă vorbă mai vin 4305000 lei Norocul prostului… Aoleo!

Staţi aşa că mai vin două prime: de porc şi de miel în valoare de 3000000 amândouă! Ce noroc! Şi adunând regizorul nostru, care mai face şi grevă, dar ca să nu îi ia cineva care a sesizat anormalităţile astea, bagă în buzunare 340480600 lei, care e o sumă nu-i aşa? Faţă de noi, ceilalţi muritori… Halal să fie „regizor de regie!”

George Achim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe