Carantină de gradul I în alte patru localităţi vâlcene

joi, 25 mai 2006

Din ce în ce mai multe zone – sub ameninţarea gripei aviare:

Carantină de gradul I în alte patru localităţi vâlcene

În această săptămână au fost confirmate alte câteva focare de gripă aviară în Vâlcea. Luni dimineaţa au fost confirmate două focare în localităţile Horezu şi Stoileşti, urmate de confirmarea apariţiei virusului la Galicea şi Drăgoeşti. Drept urmare Comitetul Antiepizootic Judeţean a decis instituirea de măsuri speciale în zonă, respectiv instituirea carantinei de gradul 1. La Horezu carantina este instituită pe o singură stradă, dar în comuna Stoileşti a fost izolată întreaga comună. Vor fi omorâte astfel toate păsările din cele două zone - 342 de capete din 31 de gospodării în Horezu şi 1470 de capete din 51 de gospodării la Stoileşti, sat Ghiobeşti. Un alt focar de gripă a fost descoperit în comuna Drăgoeşti, sat Boncani, unde a început miercuri dimineaţa eutanasierea tuturor păsărilor. În zonă sunt 44 de gospodării şi aproximativ 2000 de păsări de curte. Suspiciunea de gripă aviară a fost confirmată deja şi în comuna vâlceană Galicea, iar la Olanu există suspiciunea de apariţie a virusului. Luni, 22 mai a fost finalizată acţiunea de eutanasiere a păsărilor din focarele Horezu şi Stoileşti şi cea de dezinfecţie, iar de marţi, 23 mai a început eutanasierea păsărilor din satul Bratia Deal – comuna Galicea. Este vorba despre 4370 de păsări din 115 gospodării. Şi în cartierul Goranu din municipiul Râmnicu Vâlcea au murit până acum mai multe păsări.

Circulaţia a fost deviată la Drăgoeşti
Comandamentul Antiepizootic judeţean a hotărât ca traficul rutier între Râmnicu Vâlcea – Galicea – Olanu - Drăgoeşti să fie deviat pe ruta Râmnicu Vâlcea – Orleşti - Drăgoeşti sau Râmnicu Vâlcea – Galicea – Olanu – Drăgoeşti, cu blocare în focar – în satul Boncani. Comandamentul Antiepizootic Judeţean a emis de asemenea o hotărâre privind mişcarea animalelor vii pe teritoriul judeţului. Conform acesteia deplasarea internă a animalelor vii, indiferent de destinaţie, deţinute de persoane fizice sau juridice se efectuează obligatoriu cu aviz interjudeţean de transfer eliberat de Direcţia Sanitar Veterinară, cu aprobarea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. Aplicarea acestei dispoziţii va fi făcută cu controlul poliţiei.
Specialiştii vor face dezinfecţia în fiecare dintre gospodării, urmată de incinerarea şi îngroparea cadavrelor de păsări şi efectuarea dezinfecţiei pe drumurile din interiorul unităţilor epidemiologice. În această perioadă se menţin strict interdicţiile de circulaţie a animalelor, persoanelor şi vehiculelor în interiorul zonelor de carantină,până la efectuarea dezinfecţiei finale.

Suspiciune de gripă aviară în Râmnicu Vâlcea
Suspiciunea de gripă aviară planează şi asupra municipiului Râmnicu Vâlcea. În ziua de 22 mai viceprimarul Nicolae Dicu a coordonat o şedinţă cu reprezentanţii Protecţiei Civile, Gospodăririi Comunale, Corpului de Control al Primarului şi Poliţiei Comunitare, în cadrul cărei a au fost stabilite grupuri de acţiune. Reprezentanţii instituţiilor vor merge în toate cartierele oraşului, în special în zonele limitrofe şi vor sta de vorbă cu cetăţenii pentru a preîntâmpina extinderea gripei aviare. Vâlcenii sunt sfătuiţi să anunţe cât mai repede autorităţile în cazul în care sesizează că le mor păsările din curte, cu promisiunea că vor fi despăgubiţi pentru pierderile suferite.

Peste 500 de păsări au murit până acum în judeţ

La Vâlcea au murit până acum peste 500 de păsări din gospodăriile oamenilor. 194 de păsări au murit, iar 348 au fost eutanasiate. Până la începutul acestei săptămâni muriseră 343 de păsări la Stoileşti, 87 la Galicea, 10 la Ocnele Mari, 34 la Horezu, 26 la Olanu şi 27 la Drăgoeşti. Ultima eutanasiere a fost făsută în seara de 20 mai, când au fost omorâte păsările din gospodăriile Mariei Boncan, din Drăgoeşti şi cele din curtea lui Traian Toader, din Olanu. „Măsura a fost luată întrucât rezultatele rapide ale probelor prelevate arată că păsările moarte în cele două gospodării sunt suspecte de infecţie cu virusul gripei aviare. S-a efectuat dezinfecţia curţilor şi adăposturilor şi s-au instalat filtre sanitar-veterinare pentru gospodăriile amintite.” – a precizat prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu. Începând din această săptămână donaţiile pentru sinistraţi se fac la casieria Instituţiei Prefectului (bani ) şi la Cancelaria Prefectului (alimente neperisabile) sau la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Reprezentanţii Prefecturii Vâlcea au hotărât de asemenea sprijinirea familiilor ale căror păsări au murit sau au fost ucise din cauza suspiciunii de gripă aviară. Pentru familiile respective vor fi donate sume de bani şi alimente, aceştia fiind, în acelaşi timp despăgubiţi pentru pierderile de care au avut parte. Familiile Carol Jugănaru şi Elena Oraşanu au primit din partea conducerii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă alimente neperisabile (ulei, conserve de legume şi carne, zahăr, băuturi răcoritoare, făină, paste făinoase şi dulciuri). Deocamdată autorităţile nu au intrat în posesia sumelor de bani necesare despăgubirii familiile afectate, astfel că s-a luat decizia ca o parte din fonduri să fie alocate de la bugetul Consiliului Judeţean, urmând ca la primirea banilor aceştia să fie puşi la loc. Potrivit unui raport în localitatea Galicea este nevoie de 2.245 de lei noi pentru despăgubirea familiilor, la Stoileşti – 7.800 de lei noi, iar la Ocnele Mari este necesară suma de 194 de lei noi. În acelaşi timp, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea au luat măsuri pentru supravegherea oamenilor din zonele afectate, precum şi tratarea acestora cu capsule de Tamiflu.

„Cocoşul de Hurez” a murit de gripă aviară
După sosirea rezultatelor finale şi instituirea carantinei conducerea oraşului Horezu a luat hotărârea ca festivalul tradiţional al ceramicii populare „Cocoşul de Hurez”, care trebuia să aibă loc în zilele de 2-4 iunie 2006 să fie amânat. Astfel, această sărbătoare va avea loc în acelaşi cu zilele oraşului Horezu, adică în perioada 1-3 septembrie. La „Cocoşul de Hurez” fuseseră invitaţi reprezentanţi din 60 de state, sute de personalităţi de pe teritoriul ţării şi meşteri populari şi olari din zeci de judeţe. Printre alţii primarul îl invitase la manifestare şi pe prinţul Charles. „Cred că este mai bine să reprogramăm organizarea acestei manifestări, deşi este păcat, pentru că în perioada de vară oamenii merg în concediu. Oricum tot potenţialul turistic este compromis în această vară”, a spus primarul oraşului Horezu, Gheorghe Niţă. În schimb o altă manifestare culturală care trebuia să aibă loc în această perioadă - „Zilele Galicei” a fost suspendată pentru acest an. Autorităţile ar putea lua aceeaşi hotărâre şi în cazul sărbătorii „Învârtita Dorului”, din comuna Vaideeni şi în cazul simpozionului naţional al profesorilor de geografie, programat de asemenea la Vaideeni, în perioada 4-6 iunie. Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Vâlcea a hotărât stoparea celorlalte manifestaţii de acest gen din zonele afectate.

O parte dintre angajaţii Avicolei au fost trimişi acasă
Datorită gripei aviare la Vâlcea au început să apară şi consecinţe economice. Deocamdară acestea se referă la scăderea drastică a vânzărior în magazinele agroalimentare. Mulţi dintre vâlceni nu mai cumpără carne de pui, şi acest lucru se poate răsfrânge negativ asupra fermei de pui de la Vâlcea, care aparţine de societatea Oltchim SA. Deja la Avicola Băbeni- ferma Frânceşti au fost instituite măsuri speciale de protecţie cu forţe de poliţie şi jandarmi. Directorul SC Oltchim SA, Constantin Roibu a spus că angajaţii care locuiesc în zonele unde sunt suspiciuni de gripă aviară au fost trimişi acasă. „Avem câţiva angajaţi care locuiesc în zonele afectate de gripa aviară sau unde există suspiciunea aceasta. Am preferat să le interzicem accesul în ferme şi să îi ţinem acasă decât să riscăm să avem probleme. De asemenea, fiecare angajat care intră în fermă este atent supravegheat şi vă pot spune că garantez faptul că în privinţa cărnii provenită de la ferma noastră nu sunt probleme şi poate fi consumată de populaţie.” – a spus directorul general al Oltchim Râmnicu Vâlcea. Din păcate în magazine zac în continuare tone de carne care nu au mai fost cumpărate de nimeni. Panica creată de gripa aviară s-a răsfrânt pozitiv asupra cărnii de porc, de vită sau a peştelui, care se vând acum cu preponderenţă. Există însă şi sceptici, care nu se tem de gripa aviară şi cumpără în continuare carne de pui.

Administratorul firmei care a vândut pui de la Codlea a fost internată la spital
În ultimele două zile cadrele medicale de la Spitalul judeţean de Urgenţă Vâlcea şi de la Spitalul numărul 2 au avut d-a face cu mai mulţi vâlceni răciţi, care intraseră în panică crezând că se îmbolnăviseră de gripă aviară. Printre ei se numără şi Ioana Marica, administratorul firmei SC Maribox SRL, care a cumpărat pui bolnavi de la Avicola Codlea şi i-a distribuit în mai multe localităţi din Vâlcea, ajutată de Alin Chebaru. Femeia a fost internată la secţia Boli Infecţioase şi se află în continuare sub supraveghere medicală. Se pare însă că vâlceanca are doar o enterocolită acută, pentru care este tratată cu Tamiflu. Alţi câţiva vâlceni s-au prezentat la spital după ce au făcut febră foarte mare. Conform medicului Doina Iliescu, şefa Secţiei Boli Infecţioase până acum nu există suspiciunea serioasă că virusul aviar ar fi suferit transformări, astfel încât să se transmită şi la oameni. Cu toate acestea conducerea spitalului a luat măsura de a rezerva două saloane cu câte patru paturi şi o rezervă pentru persoanele care au fost în zonele contaminate şi se îmbolnăvesc. 

Elevii din focare sunt în vacanţă pe termen nelimitat

Elevii din zonele unde a fost instituită carantina de gradul I au intrat forţat în vacanţă. Ei nu vor putea merge la şcoală cel puţin şapte zile, dar profesorii nu le vor trece absenţe în catalog. Elevii urmează să recupereze material prin cursuri intensive. Pentru prevenirea răspândirii virusului ministerul a tipărit zeci de mii de fluturaşi care cuprind principalele norme de igienă, iar la intrările în unităţile de învăţământ au fost puse preşuri dezinfectante. Consiliul Judeţean Vâlcea a comandat 1200 de metri de covor pentru confecţionarea de preşuri dezinfectante în toate zonele unde este nevoie. Preşurile vor fi folosite mai ales la filtrele împotriva gripei aviare. Populaţia afectată din zona focarelor a primit de asemenea alimente, apă şi pâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe