Casa Asigurărilor de Sănătate îşi bate joc de turismul vâlcean

luni, 8 mai 2006

Casa Asigurărilor de Sănătate îşi bate joc de turismul vâlcean

• zeci de oameni şi-ar putea pierde locurile de muncă din cauza unei decizii cu cântec

Salariaţii hotelurilor din staţiunile vâlcene sunt în război deschis cu conducerea Casei Asigurărilor de Sănătate Vâlcea, după ce bugetul alocat decontării serviciilor prestate de hoteluri în anul în curs a fost diminuat cu mai mult de jumătate. Potrivit liderului CNSLR Frăţia, filiala Vâlcea, dacă revendicările salariaţilor nu sunt rezolvate favorabil, o serie dintre aceştia şi-ar putea pierde locurile de muncă. În plus, SANITAS ameninţă cu forme de protest dintre cele mai serioase.

Oameni disponibilizaţi

Anual, între Casa Asigurărilor de Sănătate Vâlcea şi hotelurile din staţiunile vâlcene se semnează contracte cadru, în care sunt prevăzute sumele de bani în baza cărora vor fi decontate serviciile prestate. Potrivit acestor contracte, valoarea serviciilor prestate de hoteluri nu trebuie să depăşească plafonul aprobat de CAS. Potrivit lui Constantin Pârvu, lider CNSLR Frăţia Vâlcea, doar 40% din suma cuvenită au fost plătite de CAS pentru serviciile prestate în 205. În aceste condiţii, banii ajung doar pentru plata salariilor pentru o perioadă de 4 luni. „S-a încercat rezolvarea situaţiei la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Credeam că doamna doctor Rodica Mărginean (director CAS Vâlcea – n.r.) îşi va ţine cuvântul şi vom avea situaţia de la Bucureşti. Mai exact, CAS să fie dispusă să dea diferenţa de 60%, plus inflaţia aferentă, hotelurilor ce ţin de SIND – inclusiv Hotelul Livadia, care ţine de Ministerul Muncii. O să fim nevoiţi să dăm oameni afară, după ce că sunt puţini şi fac servicii duble faţă de cât sunt plătiţi. O întreb pe doamna Mărginean: bugetul pentru salariaţii CAS este tot de 40%?”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Constantin Pârvu.

Buget diminuat

Un ton virulent l-a avut şi Mariana Costea, lider SANITAS Vâlcea: „Noi nu suntem de acord să se impună directorilor de societăţi hoteliere semnarea contractelor. Oricum, nu se respectă condiţiile contractului cadru pe 2005. Într-adevăr, CAS nu dă mai mult pentru că atât se alocă de la Bucureşti. Vâlcea are cele mai multe staţiuni şi se asigură servicii pentru asiguraţi din toată ţara şi tocmai nouă ni se dau cei mai puţini bani”. CAS a decis reducerea bugetului pentru anul 2006 deoarece recent a pierdut procesul cu SC Olăneşti SA care a solicitat, pe bună dreptate, decontarea sumei de 7,4 miliarde lei, reprezentând prestarea unor servicii. Cererea societăţii a fost aprobată, iar instanţa i-a dat câştig de cauză, întrucât toate formalităţile legale au fost îndeplinite. Ca să nu scoată alţi bani din buzunar, CAS a preferat să diminueze bugetul pentru 2006 cu suma de 7,4 miliarde lei. Marţi la ora 16 a expirat termenul până la care directorii de hoteluri erau obligaţi să semneze contractele pe anul 2006. Câteva zeci de sindicalişti, în frunte cu Constantin Pârvu, s-au deplasat la sediul CAS Vâlcea, pentru a opri semnarea contractelor în condiţiile impuse de această instituţie. Bugetul pe 2006 ar fi trebuit să se cifreze la circa 32 miliarde lei.
• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe