59 de localităţi din Vâlcea ÔÇô afectate de alunecările de teren

joi, 4 mai 2006

59 de localităţi din Vâlcea – afectate de alunecările de teren

În judeţul Vâlcea zeci de localităţi au fost afectate de alunecările de teren de la începutul anului, iau sute de oameni au rămas pe drumuri. Conform unui studiu efectuat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea majoritatea alunecărilor s-au produs datorită fenomenelor meteorologice nefavorabile care au dus la intensificarea instabilităţii versanţilor. Nu au avut de suferit doar gospodăriile localnicilor, ci şi obiectivele publice aflate în administrarea consiliilor locale, dar şi drumuri. De la începutul anului la Vâlcea au fost afectate de alunecări 52 de comune, 6 oraşe şi un municipiu.

Peste 200 de persoane au fost evacuate

Nu mai puţin de 26,5 kilometri de drumuri judeţene şi comunale au fost distruşi, dar4 au fost afectate de asemenea 27 de poduri şi podeţe, 1,45 de kilometri - reţele de alimentare cu apă, 0,5 kilometri – reţele de gaze naturale şi 5 obiective social-economice. „81 de locuinţe au fost afectate grav şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare. În aceste cazuri am dispus evacuarea a 222 de persoane. Pentru familiile evacuate au fost identificate spaţii de cazare corespunzătoare puse la dispoziţie de autorităţile locale sau la rude. În plus 298 de locuinţe afectate sunt în prezent monitorizate de Comisiile Locale pentru Situaţii de Urgenţă, dar în aceste cazuri nu s-a dispus măsura evacuării.” – a precizat colonelul Adrian Andrei Mesescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

Pagube de peste 68 de milioane

 

Valoarea totală a pagubelor a fost stabilită la 68.103.000 de lei noi, din care la infrastructură 65.323.000 lei, la obiective socio-economice - 350.000 de lei, iar la locuinţele particulare - 2.430.000 lei. Din păcate autorităţile locale nu au bani suficienţi pentru sprijinirea familiilor evacuate şi pentru reconstrucţia caselor afectate. De aceea s-a solicitat sprijinul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului pentru a analiza posibilitatea acordării unui ajutor umanitar de natură financiară sau materială. „Comisii formate din specialişti de la Comisiile Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă s-au deplasat în judeţ pentru a constata efectele alunecărilor de teren produse şi au întocmit fişele tehnice ale locuinţelor distruse şi fişele de identificare a obiectivelor afectate, precum şi anchete sociale pentru acordarea unor ajutoare guvernamentale.” – a mai spus şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

Bani europeni pentru înlăturarea efectelor alunecărilor

 

Pentru înlăturarea efectelor alunecărilor de teren din Vâlcea este posibil ca judeţul să beneficieze de bani de la Comisia Europeană. În acest sens în perioada 26 – 28 aprilie o echipă din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului se află în judeţ pentru a constata efectele alunecărilor. Delegaţii ministerului sunt însoţiţi pe teren şui de specialişti din cadrul Prefecturii, Consiliului Judeţean Vâlcea, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Judeţean în Construcţii şi Societăţii Naţional de Îmbunătăţiri Funciare. Sunt vizate în principal patru locaţii din Vâlcea, unde s-au înregistrat cele mai mari pagube. Vâlcea poate deveni astfel un judeţ pilot în vederea întocmirii unor studii privind alunecările de teren. Aceste studii vor fi finanţate de Comunitatea Europeană. În ultimele două săptămâni la Vâlcea nu s-au mai produs evenimente deosebite privind calamităţile naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe