Mascarada cuponiadei loveşte în agricultorii vâlceni

joi, 27 aprilie 2006

Mascarada cuponiadei loveşte în agricultorii vâlceni

Una dintre cele mai mari bălării crescute în mâlul guvernării băsesciene - căci ar trebui să ne fie tuturor foarte clar că Tăriceanu nu este decât o marionetă a marinarului de la Cotroceni, este introducerea cupoanelor agricole, tristă amintire a guvernării cederiste. Încă de la bun început, cupoanele agricole au iscat o vie controversă, atât în mediile politice, cât şi printre agricultori. Experienţa birocratizării excesive a activităţii de administraţie în agricultură a multora dintre „beneficiarii” acestei măsuri, dacă nu populiste, măcar inutile, a făcut ca împărţeala a milioane de astfel de cupoane să se transforme într-o bătaie de joc la adresa celor care se ocupă cu agricultura. Săptămâni întregi, angajaţii direcţiilor agricole judeţene nu au făcut altceva decât să ştampileze tone de cupoane. Toate activităţile au fost sistate pentru îndeplinirea unei activităţi idioate. Dacă aceasta ar fi fost singura critică adusă sistemului impus de ministrul Flutur, lucrurile ar fi fost în regulă...

 

Aşadar, oamenii au intrat în posesia cupoanelor şi au încercat să le folosească. Intenţia bună a Guvernului nu s-a concretizat însă şi în convertibilitatea acestor bucăţi de hârtie, extrem de folositoare în căsuţele de lemn situate în fundul curţilor. Furnizorii de seminţe, spre exemplu, nici nu vor să audă de cupoane. Ei vor bani, cupoanele fiind extrem de greu de transformat în bani. Procedura este extrem de greoaie, iar ce-i în mână nu-i minciună. Aşa că, bieţii ţărani s-au trezit cu nişte cupoane nefolositoare, oferite cu drag de Guvernul Slăbiceanu. Degeaba vrei să-i ajuţi pe oameni, dacă nu reuşeşti să-ţi şi concretizezi intenţiile.

 

Agricultura românească este minunată. Dar, parafrazându-l pe Caragiale, lipseşte cu desăvârşire. Toate tentativele guvernelor de a reabilita acest sector economic extrem de important, au fost sortite eşecului. La ţară, oamenii îşi fac treaba tot cu sapa şi cu carul cu boi, suprafeţele de teren se cultivă cu seminţe de proastă calitate, iar ţăranii refuză cu obstinaţie să se asocieze, în vederea practicării unei agriculturi performante. Dacă vrei să-i ajuţi într-adevăr pe aceşti oameni, le oferi posibilitatea reală de a-şi cumpăra tractoare şi utilaje agricole, vitale pentru o agricultură adevărată. Deocamdată, guvernanţii nu fac decât să improvizeze şi să aplice metode expirate la probleme vechi de când lumea.

 

Nicu TRANDAFIR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe