îşi vinde rinichiul pentru fetiţa lui

luni, 27 martie 2006

Sărăcia îi aduce pe români la disperare!

Îşi vinde rinichiul pentru fetiţa lui

cu banii câştigaţi un vâlcean din Păuşeşti-Măglaşi vrea să cumpere pământ şi casă

   George, un tânăr de 30 de ani din comuna Păuşeşti-Măglaşi (judeţul Vâlcea) a dat anunţ la ziare că vrea să-şi vândă un rinichi. Deşi cuvântul vânzare este înlocuit cu “donare”, vâlceanul a ajuns la această soluţie extremă din cauza sărăciei. Cu banii câştigaţi el vrea să-şi cumpere un teren şi o casă şi să ia mâncare pentru fetiţa lui, Selena, de numai un an şi jumătate: “M-am săturat ca fetiţa mea să bea doar apă cu zahăr”. 

Drama unei familii cu cinci copii

 
În mai multe ziare locale din Vâlcea, un tânăr a dat un anunţ că vrea să-şi vândă unul dintre rinichi. L-am contactat telefonic şi după ce a învins reticenţele, a acceptat să vorbească, cu condiţia de a nu-i face public numele. George este din localitatea Păuşeşti-Măglaşi (Vâlcea), iar motivele care l-au determinat să ia o asemenea decizie sunt legate de starea de sărăcie lucie în care trăieşte, împreună cu familia. Vâlceanul provine dintr-o familie cu cinci fraţi. S-a născut în localitatea Drăgăneşti-Olt, din judeţul Olt, tatăl său murind în urma unui accident rutier. Rămasă fără “stâlpul casei” să crească singură trei copii, mama lui George a plecat la muncă, unde a văzut cu ochii. Unul dintre cei trei fraţi a rămas la casa părintească, iar femeia a plecat cu doi plozi în Mangalia, ca să câştige o pâine. Acolo, mama copiilor a cunoscut un alt bărbat, din satul Valea Cheii, comuna Păuşeşti-Măglaşi, cu care a mai făcut două fete. Cei doi, soţ soţie, s-au întors în satul natal al noului tată şi patru copii cu părinţii lor au fost nevoiţi să  locuiască într-o singură cameră a soacrei bărbatului. Când relaţiile dintre cei doi s-au rupt, femeia a fost obligată să găsească un acoperiş. “Am stat cu patru copii după mine pe la cine mă primea. Munceam cu ziua, iar seara mă mutam cu copiii de la o familie la alta. Au fost zile când dormeam şi sub cerul liber. Mănânc când am şi ce am. De îmbrăcat nu am decât o singură pereche de pantaloni şi pe aia o port toată vara. Cel puţin n-am fost bolnavă şi n-am făcut niciodată o injecţie”, ne spune femeia în vârstă de 56 de ani. 
 

„Nu avem din ce trăi!“

 Fiul ei, George, cel care vrea să-şi “doneze” un rinichi trece prin aceeaşi dramă existenţială. S-a căsătorit şi are o fetiţă, Selena, în vârstă de un an şi jumătate, iar soţia sa este gravidă în luna a şaptea. “M-am hotărât să vând un rinichi pentru că nu avem din ce trăi. Muncesc cu ziua, pe unde apuc şi dormim tot aşa pe la cei la care lucrez şi care se umilesc de noi să ne primească. Mă doare sufletul când ştiu că fetiţa mea trăieşte doar cu apă şi zahăr pentru că n-am bani să-i cumpăr lapte. Am opt clase şi n-am fost angajat nicăieri. Am avut ajutor social de la Primărie, dar pentru că în folosul comunităţii din şapte zile n-am lucrat decât patru, m-au tăiat de la acest drept. N-am putut să lucrez la Primărie pentru că aveam de lucru la altcineva. Banii ce-i strâng abia dacă-mi ajung de mâncare. Fetiţa mai vede la alţi copii cum mănâncă şi pofteşte că eu nu pot să-i ofer. Sunt dulciuri sau fructe pe care Selena nu le-a gustat niciodată. Mai mult decât atât, vreau să cumpăr pământ şi casă să nu duc grija zilei de mâine că n-am unde să stau”, povesteşte bărbatul. 

Îşi sacrifică sănătatea pentru micuţa Selena

 Ţinând dinadins să iese din această sărăcie lucie, tânărul s-a hotărât să “doneze” un rinichi. Nu o va face benevol, aşa cum scrie în anunţ, ci va pretinde sume de bani. Pe Internet, ne spune, un rinichi costă între 15.000 şi 55.000 de euro. Nu va pretinde nici maxim, nici minum. “Vreau să cădem la înţelegere. Eu îmi vând sănătatea, iar respectivul şi-o cumpără. Operaţia aş vrea să se facă la Cluj sau Târgu Mureş. Eu sunt un om sănătos, am grupa sanguină 01 şi n-am făcut în viaţa mea o injecţie şi nici n-am suferit de vreo boală. Fac asta pentru fetiţa mea şi pentru copilul care este pe drum. Am încercat să o dau temporar pe Selena la un centru de plasament, dar nu au primit-o. Altă soluţia de a ieşi din sărăcie nu văd. Din muncă cinstită nu te alegi cu nimic. Credeţi-mă că acum câteva zile avea în gând să fur dintr-un magazin. Mă şi vedeam cum vin cu sacoşele pline de dulciuri şi bunătăţi pentru fetiţă. Am renunţat, pentru că poate mi-ar fi mers o dată, de două ori, dar până la urmă tot mă prindeau. Chiar dacă aş ştii că mai trăiesc după aceea 10 ani, merită să fac acest gest”, povesteşte bărbatul cu ochii împăienjeniţi de lacrimi. Cum tânărul nu are un celular la care să fie contactat, a publicat în ziar un număr de mobil al unei cunoştiinţe cu care lucrează împreună: 0746164892. Atât fraţii lui George, dar şi mama sa, dorm cu toţii pe la cei care muncesc şi se umilesc de ei să-i cazeze şi mănâncă atunci când au şi ce au. “Acum de abia am ieşit din iarnă, că a fost tare greu. Dar ce să faci, ne amărâm viaţa pe aici. Ce ştiu ăştia care ne conduc, cum trăim noi, aici la talpa ţării. Ei au bani, limuzine şi tot ce vor, iar noi n-avem ce pune pe masă”, spune cel care vrea să-şi vândă un rinichi. Când l-am părăsit pe George, acesta se pregătea să plece la muncă în Ardeal, cu unul dintre prietenii săi.

Cosmin RADU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe