Râmnicu Vâlcea, oraşul unde tâlhăriile curg pe bandă rulantă

luni, 20 martie 2006

Râmnicu Vâlcea, oraşul unde tâlhăriile curg pe bandă rulantă

   În satele din judeţul Vâlcea numărul tâlhăriilor este mult mai mic decât la oraşe. Îngrijorător este faptul că şi într-un mediu, dar şi în altul, de la an la an numărul agresiunilor asupra persoanelor a crescut. 70 % din totalul infracţiunilor sesizate au loc în Râmnicu Vâlcea şi 80 % dintre ele se comit pe timp de noapte, între orele 18-20. “Cele mai multe tâlhării au loc în zonele neiluminate iar cele mai multe victime sunt elevii şi femeile. Cei mai mulţi tâlhari au vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani. În toată această situaţie este şi un lucru pozitiv, dacă se poate spune aşa. Toate tâlhăriile cu autori necunoscuţi au fost soluţionate şi un alt aspect este acela că aceste tâlhării sunt simple, nu-s cu mare violenţă, de genul că-i smulge poşeta, telefonul. Uneori este nevoie doar de intimidare fizică”, a spus. cms. şef Nicolae Sărdărescu, adj. şefului IPJ Vâlcea. Şeful IPJ Vâlcea, cms. şef Adrian Cazan a spus că persoanele care cad pradă, nu sunt pregătite pentru a lua măsuri de antivictimizare. “Acest procent mare de tâlhării în reşedinţele de judeţ nu este specific numai judeţului Vâlcea. La fel se întâmplă în fiecare judeţ. dacă vreţi să găsim vinovaţi, responsabilităţi revin şi şefilor Poliţiei Municipiului Rm. Vâlcea şi mie şi celor care conducem această instituţie”, a spus cms. Florian Marin, adj. şefului IPJ Vâlcea, care a promis că în 24 de ore va da o listă cu toţi poliţiştii care au călcat pe bec şi au fost sancţionaţi. Ultima tâlhărie din Râmnicu Vâlcea a avut loc miercuri, asupra administratorului unei societăţi comerciale. Un tânăr de 18 ani, Mihail Manolea, din localitate, a intrat în magazin înarmat cu un cuţit, şi sub ameninţarea cu moartea i-a cerut femeii să-i dea toţi banii din casă şi cartelele telefonice Orange. După ce a furat 2.000.000 lei, tâlharul s-a făcut nevăzut. ieri a fost prins şi arestat preventiv pentru 30 de zile, pentru tâlhărie.
Un tâlhar care a dat bătaie de cap poliţiştilor vâlceni este şi Ionuţ Valerian Vlaşcu (19 ani), elev în clasa a VI-a la Şcoala din Goranu-Vâlcea. Acesta  a pus cuţitul la gât la opt elevi, cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, furându-le la cinci dintre ei telefoanele mobile. Pentru a-i aborda pe cei care le devea victime, în luna februarie, după lăsarea înserării, elevul îi întreba cât este ceasul după care îşi urmărea semenii iar în locuri dosnice îi ataca. Prejudiciul total se ridică la 35 milioane lei, Vlaşcu fiind trimis în judecată pentru tâlhărie şi tentivă de tâlhărie, infracţiuni pentru care riscă o pedeapsă între 5 şi 20 de ani închisoare.
L-am întrebat pe şefului IPJ Vâlcea, cms. şef Adrian Cazan, dacă sunt sesizări privind infracţiunile electronice, ale căror victime sunt vâlceni. Mai marele poliţiei a recunoscut că de zece zile încoace, în judeţ se manifestă un fenomen extrem de sensibil şi de impact asupra populaţiei. “Da, avem cazuri de persoane care s-au trezit că le-au fost scoşi banii de pe carduri. Deocamdată sunt trei sesizări, două la Râmnicu Vâlcea şi una în oraşul Călimăneşti”. Cunoscut ca judeţul cu cele mai multe infracţiuni comise pe Internet asupra străinilor dar şi a unor infracţiuni cu carduri false, se pare că a venit acum rândul românilor să cadă victime ale propriilor conaţionali.

Cosmin RADU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe