Vâlcenii nu prea au încredere în Poliţie

luni, 6 martie 2006

Vâlcenii nu prea au încredere în Poliţie

 Care sunt temerile vâlcenilor şi cum sunt percepuţi poliţiştii vâlceni a constituit subiectul unei ample cercetări făcută de specialiştii din IPJ Vâlcea. Sondajele au foast aplicate de ofiţerul sociolog şi psihologul  poliţiştilor şi au fost efectuate în localităţile Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Băile Olăneşti şi Călimăneşti, pe un eşantion de 200 de persoane. Un procent de 70,7 % dintre locuitori se simt în siguranţă în cartierul în care locuiesc, restul spunând că locul unde se află locuinţa prezintă un risc scăzut. În casă se simt în foarte mare siguranţă 38 %, în foarte mare siguranţă 46 %, iar în nesiguranţă restul de 15 %. Cel mai mare grad de nesiguranţă îl reprezintă însă strada, unde nivelul  mediu de siguranţă este evaluat la 50,5 %, pe când 49,5 consideră reversul medaliei.  

Locuitorii trăiesc cu temerea că pot fi atacaţi

 Nici în mijloacele de transport în comun populaţia judeţului Vâlcea nu se simte în foarte mare siguranţă: 55,2 sunt de părere că sunt expuşi pericolelor şi doar 44,8 se simt foarte în siguranţă. În ceea ce priveşte siguranţa în locurile publice, părerile sunt împărţite: 53,4 se simt în siguranţă, iar restul de 46,6 consideră spaţiile publice ca fiind nesigure. În timp ce zona centrală are cel mai ridicat nivel de siguranţă, cu 71 %, în cartierele periferice 73,6 % dintre locuitori trăiesc cu temerea că pot fi mereu atacaţi. Cel mai mult pe vâlceni îi deranjează cerşetoria (52,7 %), urmată de tulburarea liniştii publice, furturile de şi din autoturisme, din buzunare, genţi şi bineînţeles... găştile de cartier. (0 % din populaţie se teme că ar putea fi înşelată, 77,9 că ar putea să i se fure din genţi sau buzunare şi 75,5 ca ar putea să găsească casa spartă. De agresiunile fizice se teme 76,2 % din populaţia chestionată, iar de agresiunile sexuale se tem 5 % din cei intervievaţi.  

Puţini oameni ai legii în stradă

 Nemulţumiţi de activitatea poliţiei se declară 38 % de locuitori, pe când 60 la sută sunt mulţumiţi. Vâlcenii şi-ar dori să vadă poliţiştii la supravegherea traficului, prezenţi pe stradă şi poliţiştii de proximitate în zonele de competenţă. Oamenii ar vrea să vadă de la poliţişti cum prind infractori, cum sunt în slujba oamenilor, cum informează prompt despre traficul rutier, să cerceteze fraudele, să prevină şi să combată traficul şi consumul ilicit de droguri, să intervină la certurile din familii, să prevină infracţiunile minorilor. Toate acestea au fost cuantificate pe o scală de eficienţă (1 ineficienţă, 3 eficienţă) pe scală peste 2. Cât despre încrederea în poliţişti, 46,2 % dintre locuitori sunt parţial de acord că “cetăţenii au încredere în poliţia din propria comunitate”, 7,6 % sunt total împotriva poliţiei, 13,2 % sunt parţial împotriva afirmaţiei de mai sus şi 33 % au totală încredere în oamenii în uniformă. Cu sintagma “poliţia îmi dă un sentiment de siguranţă în viaţa de zi cu zi”, 35,5 % dintre subiecţi sunt de acord iar 46,8 sunt parţial de acord şi 17,7 nu sunt de acord cu această afirmaţie. Opiniile cu privire la problemele care afectează îndeplinirea îndatoririlor faţă de cetăţeni, 40,5 % cred că de vină este numărul mic de poliţişti, 36 % consideră de vină influenţele şi presiunile unor grupuri de interese şi 35,5 ineficienţa mijloacelor materiale şi financiare. 

Bilă neagră pentru pregătirea poliţiştilor

 Despre imaginea poliţistului, 46,3 consideră că majoritatea poliţiştilor sunt respectuoşi, pe când 33,2 % sunt de acord cu această afirmaţie. O bilă neagră şi în ceea ce priveşte pregătirea poliţiştilor: 43,8 % sunt parţial de acord că poliţiştii sunt bine pregătiţi, iar 47 % sunt de acord că au o ţinută îngrijită. Şi cât priveşte receptivitatea, 49,7 sunt parţial de acord că oamenii legii sunt preocupaţi de rezolvarea sesizărilor şi 36,3 susţin că poliţiştii intervin cu promptitudine. Doar 35 % sunt de acord cu cele două aspecte. Într-o altă ordine de idei, 59,5 % consideră că lucrurile se vor îndrepta în bine, pe când o treime consideră că nu se va schimba nimic. Ca-n Caragiale: “Să se modifice, dar să nu se schimbe nimic!” Purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, cms. Marcel Sărdaru ne-a declarat: “Suntem mulţumiţi de rezultate, dar facem tot ce ne stă în putinţă să modificăm unele dintre acestea. Vrem să modificăm percepţia în acea o treime. Vom câştiga încrederea oamenilor numai prin faptele noastre, îndeplinindu-ne menirea pe care o avem. Este mare păcat că din când în când mai apare o situaţie cu un poliţist care a luat şpagă sau care vorbeşte urât ori care a făcut nu ştiu ce accident rutier, chiar dacă a fost în afara programului. Din păcate aceste aspecte negative se repercutează foarte repede asupra noastră şi de multe ori tot ce construim cu trudă se duce pe apa Sâmbetei rapid, imaginile negative fiind foarte repede percepute de opinia publică”

Cosmin RADU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe