Căminul de bătrâni, vândut la bucată

luni, 27 februarie 2006

 La 13 ani de la începerea investiţiei, consilierii municipali au decis:

Căminul de bătrâni, vândut la bucată

  De ani de zile, Primăria Râmnicului nu reuşeşte să găsească o soluţie privind Căminul de Bătrâni din Ostroveni. Începută în anii ’90 ca o alternativă la lipsa stabilimentelor de acest gen, investiţia a fost abandonată. Ruinele celor patru corpuri de clădire zac la periferia oraşului, ca o dovadă a neputinţei şi nepăsării. Nici acum, la mai bine de zece ani de la abandonarea proiectului, nimeni nu ştie ce să facă. În faţa evidenţelor, consilierii municipali au găsit o singură soluţie: vânzarea ruinelor şi a terenului aferent acestora. Există însă o mică problemă: cumpărătorii.

Investiţie lăsată baltă

  Căminul de Bătrâni din Ostroveni a fost inclus în lista de investiţii în anul 1995 avându-se în vedere intenţia de colaborare dintre Consiliul Local cu Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Teritorial pentru Handicapaţi pentru realizarea unei instituţii de profil care să deservească tot judeţul. Contribuţia CJ şi a ISTPH a constat însă doar în promovarea hotărârii de guvern privind aprobarea studiului de fezabilitate şi eliberarea autorizaţiei de construire. Lucrarea de proiectare a acestei investiţii, lucrările de construcţii montaj executate până la această dată precum şi cele privind paza obiectivului au fost finanţate în totalitate din bugetul local al Râmnicului, Consiliul Judeţean derobându-se de responsabilitatea alocării de fonduri pentru acest obiectiv. După anul 2001, obiectivul nu a mai constituit o prioritate nici pentru Primăria Râmnicului. Cele 4 pavilioane au o suprafaţă desfăşurată de 8.828 mp. Valoarea lucrărilor executate şi decontate la data de 31.12.2003 este de 1.939.460 lei, la care se adaugă cheltuielile cu paza pentru anii 2004 şi 2005 în sumă de 49.115 lei şi diferenţa de reevaluare la data de 21.12.2003 de 4.100.241 lei, rezultând valoarea de 6.088.816 lei, la sfârşitul anului 2005. Valoarea lucrărilor rămase de executat pentru finalizarea investiţiei este de circa 12.000.000. De-a lungul anilor, au fost căutate surse de finanţare, dar fără nici un rezultat.

Soluţii de compromis

  În vara anului 2005, primarul Mircia Gutău a organizat o dezbatere publică, la care au participat arhitecţi, reprezentanţi ai CJ şi Prefecturii, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass media, oameni politici etc. Concluziile dezbaterii au fost destul de sterile: lansarea unei oferte pe internet în vederea atragerii unor investitori interesaţi de un parteneriat public – privat pentru finalizarea lucrărilor cu destinaţia iniţială, precum şi vânzarea prin licitaţie publică a imobilului. De la lansarea ofertei, singurul posibil investitor a fost asociaţia nonprofit Hand to Hand România, care după analizarea detaliată a ofertei a transmis primăriei refuzul angajării într-un asemenea proiect de depăşeşte posibilităţile lor financiare. Astfel, a rămas o singură variantă: vânzarea prin licitaţie publică a construcţiei şi a celor 20.000 metri pătraţi de teren.  

Vândut la bucată

În cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Local, s-a hotărât vânzarea prin licitaţie publică a construcţiei şi terenului, aflate în proprietatea privată a municipiului. Preţul de pornire a licitaţiei este de 7.501.656 lei (1.412.840 lei terenul – 20 euro/mp şi 6.088.816 lei – construcţia). Dacă licitaţia nu va reuşi în această formă, se va recurge la vânzarea pe tronsoane: 70.642 lei/mp (20 euro/mp) pentru teren şi 689,71 lei/mp construcţie.   • Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe