Planul de încasări la bugetul de stat a fost depăşit cu 27%

luni, 13 februarie 2006

Finanţele Publice vâlcene – hărnicie dincolo de aşteptări:

Planul de încasări la bugetul de stat a fost depăşit cu 27%
 
Inspectorii fiscali vâlceni au depăşit în ultimul an programul de încasări pentru bugetul statului cu 27%. În privinţa bugetului contribuţiilor la asigurările sociale planul a fost realizat în proporţie de 96%, iar la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate - 95%; bugetul asigurărilor pentru şomaj în proporţie de 86%. Pentru recuperarea creanţelor faţă de bugetul statului Direcţia Finanţelor a emis titluri executorii pentru debite în sumă de 2.401 de miliarde de lei vechi în timpul ultimului an. Directorul Finanţelor Publice Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu a declarat că numărul contribuabililor persoane juridice a crescut cu 643 faţă de anul precedent.
 
Venituri nete mai mari cu 22,3%

La sfârşitul anului 2005 erau înregistraţi în evidenţa fiscală la Vâlcea 24.321 de contribuabili, din care: 14.514 persoane juridice. 80,7% dintre aceştia sunt societăţi comerciale cu capital privat, plus 9.807 persoane fizice autorizate, asociaţii familiale şi profesii liberale. În raport cu creşterea numărului de contribuabili pe parcursul anului au crescut  şi veniturile nete destinate bugetului de stat, care au fost în 2005 de 465.615 de mii de lei, din care 103.872 mii lei au fost încasări din debite restante. „Programul anual de încasări la bugetul general consolidat al statului repartizat de Ministerul Finanţelor Publice a fost îndeplinit în proporţie de 105%, creşteri mai semnificative înregistrându-se la bugetul de stat, respectiv cu 27%. Pe componente ale bugetului general consolidat (inclusiv deducerile din CAS şi fond de şomaj), programul de încasări a fost realizat. Semnificativ este faptul că, deşi în anul 2005, potrivit modificărilor aduse la Codul Fiscal, s-au aplicat cote de impozitare mai mici la unele surse de venituri ale bugetului de stat, iar administrarea a 14 mari contribuabili vâlceni a fost preluată, la 1 iulie 2005, de către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, astfel că veniturile la bugetul general consolidat au sporit cu 95.274 mii lei faţă de anul precedent, reprezentând o creştere cu 26,17%.” – a precizat Gheorghe Gogârnoiu.
 
Restanţierii au fost luaţi la puricat
 
Pentru a-i determina pe restanţieri să-şi plătească datoriile inspectorii fiscali au intensificat controalele. La sfârşitul anului 2005 se înregistra o restanţă la bugetul general al statului de 217.657 de mii de lei, în scădere faţă de anul precedent. Din totalul de 6.642 de agenţi economici restanţieri 97,7% au datorii mai mici de 100 de mii de lei noi. Ponderea obligaţiilor restante la bugetul general consolidat de stat este concentrată la 159 debitori, care cumulează peste 90% din debitele restante la nivel de judeţ, respectiv 188.785 mii lei. „În anul 2005, preocupările susţinute ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea pentru recuperarea creanţelor bugetare s-au materializat în încasarea şi stingerea prin alte modalităţi prevăzute de lege peste 46% din arieratele înregistrate la 31 decembrie 2005. Creşterea debitelor restante faţă de anul anterior s-a datorat comportamentului evazionist al unor operatorii economici, precum: Plancomat SRL Râmnicu-Vâlcea - cu debite restante de 7.532 mii lei; Lematec SRL Galicea - 1.611 mii lei; Zes Prod SA Drăgăşani - 597 mii lei; Porumbul SRL Băbeni - 521 mii lei. De asemenea, un volum însemnat de debite au şi unii contribuabili care şi-au mutat sediul în judeţul nostru, aşa cum este cazul firmei Elian Prod SRL Berbeşti - cu creanţe restante de 2.650 mii lei.” – a mai spus Gheorghe Gogârnoiu. Pentru recuperarea datoriilor angajaţii de la finanţe au trecut la executare silită. Au fost emise astfel titluri executorii pentru debite în valoare de 240.695 de mii de lei, somaţii de plată pentru suma totală de 34.131 mii lei, au fost sechestrate bunuri mobile şi imobile în valoare de 26.153 de mii de lei şi au fost puse popriri pe veniturile la terţi şi pe conturi bancare de 100.545 de mii de lei.
La 31 decembrie 2005, gradul de acoperire a restanţei cu modalităţi de executare silită în curs de valorificare era de 71,8%, iar încasările prin modalităţi de executare silită au reprezentat 14% din încasările efective realizate în cursul anului. Mai mult, restanţieri au fost publicaţi trimestrial, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. La data de 31 decembrie 2005 lista cuprindea 2.057 de restanţieri, cu 34.810 de mii de lei. Pentru întreaga sumă au fost înfiinţate forme de executare silită.
În ceea ce priveşte impozitul pe venitul global în urma prelucrării datelor au rezultat diferenţe de impozit pe venit de plată de 2.085 de mii de lei şi impozit de restituit contribuabililor în valoare de 5.730 de mii de lei. Până la 31 decembrie 2005, au fost încasate la bugetul statului 1.627 de mii de lei, reprezentând 78,1% din diferenţele de plată aferente deciziilor transmise şi au fost restituiţi contribuabililor 2.381 mii lei.

41 de cazuri de evaziune au ajuns la poliţie şi parchet 

În cursul anului 2005 inspectorii de la finanţe au efectuat 3.168 de verificări, dintre care 1.876 la societăţile comerciale cu capital privat, 1.092 la asociaţii familiale şi persoane fizice şi organizaţii nonprofit şi 200 la societăţi comerciale cu capital de stat, cu capital mixt, regii autonome şi instituţii publice. Valoarea totală a veniturilor stabilite suplimentar la buget a ajuns astfel la 23.917 de mii de lei.  Au fost aplicate 706 sancţiuni contravenţionale în valoare de 515 mii de lei şi au fost confiscate bunuri şi sume de 11.168 de mii de lei. De la finanţe au fost înaintate  la poliţie şi parchet 41 de acte de control pentru continuarea şi definitivarea cercetărilor, pentru prejudicii aduse bugetului de stat în valoare totală de 3.054 de mii de lei. Pentru acest an conducerea Finanţelor Publice are planuri şi mai ambiţioase „În 2006, vom acţiona prioritar pentru creşterea eficienţei şi calităţii actului fiscal, aplicând un tratament echitabil, nediscriminatoriu operatorilor economici. Vom promova un parteneriat real în relaţia directă cu contribuabilul, astfel încât să realizăm reforma fiscală.” - a mai declarat, Gheorghe Gogârnoiu.
 
Judeţ pilot pentru administrarea creanţelor fiscale
 
Judeţul Vâlcea a fost desemnat „centru-pilot“ la nivel naţional, alături de alte patru unităţi teritoriale ale ministerului pentru implementarea noului Sistem Informatic de Administrare a Creanţelor Fiscale-SIACF. Astfel, în anul 2005 la Centrul Zonal Râmnicu Vâlcea al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă s-au perfecţionat profesional 1365 de funcţionari publici din toate judeţele ţării, care au fost instruiţi de specialişti din Ministerului Finanţelor Publice român şi de la cele similare din Belgia, Franţa, Italia, Marea Britanie, Olanda şi Spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe