Primăria Râmnicului, codaşă la furnizarea informaţiilor de interes public

miercuri, 18 ianuarie 2006

 Primăria Râmnicului, codaşă la furnizarea informaţiilor de interes public

 Primăria Râmnicu Vâlcea încalcă cu nonşalanţă prevederile Legii 544, privind liberul acces la informaţiile de interes public. „Ziarul de Vâlcea“ a depus la începutul lunii decembrie 2005 mai multe cereri la instituţiile publice din judeţ, formulate în baza Legii Liberului Acces la Informaţiile de Interes Public. Toate autorităţile publice ne-au răspuns în termen legal, mai puţin una – Primăria Râmnicu Vâlcea – care nu a răspuns deloc. 

 Cu acest prilej, dorim să împrospătăm mintea responsabililor cu aplicarea Legii 544, din Primăria Râmnicului, în legătură cu ceea ce prevede această lege: „Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informaţiile de interes public, solicitate în scris sau verbal. Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia (!!) să răspundă în scris la solicitarea de informaţii de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii. În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.“ Adresa cu pricina a fost depusă la primărie în data de 12 decembrie 2005, primind numărul de înregistrare 39324. De atunci au trecut şi 10 zile, în care nu am fost înştiinţaţi în scris că formularea răspunsului durează mai multe zile, şi cele 30 de zile, iar noi răspunsul nu l-am primit.  Mai mult decât atât în Legea 544 se specifică clar la art. 15. „(1) Accesul mijloacelor de informare în masa la informatiile de interes public este garantat. (2) Activitatea de culegere si de difuzare a informatiilor de interes public, desfasurata de mijloacele de informare în masa, constituie o concretizare a dreptului cetatenilor de a avea acces la orice informatie de interes public.“

 Informaţiile dosite de Primărie 

Dar iată care sunt informaţiile de interes public, pe care le-am solicitat noi şi la care Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a refuzat, cel puţin până acum, să ne răspundă:

„1. Valorile facturilor, pe anul 2005, a convorbirilor telefonice, de la telefoanele fixe şi mobile de serviciu ale: primarului municipiului Râmnicu Vâlcea şi viceprimarilor.
2. Situaţia deplasărilor în străinătate a conducerii Primăriei Râmnicu Vâlcea şi a consilierilor locali şi valoarea acestora.
3. Care este cofinanţarea pentru anumite proiecte cu finanţare externă în care este implicată Primăria Râmnicu Vâlcea (cât plăteşte Primăria pt. aceste proiecte)
4. Situaţia pe anul 2005 a contractelor privind achiziţiile publice (denumire achiziţie, denumire firmă câştigătoare, valoare contract)
5. Care este cantitatea de benzină consumată de autoturismele de serviciu ale primarului şi viceprimarilor, precum şi kilometri parcurşi, în anul 2005.
6. Cum au fost cheltuite sumele provenite din Taxa pentru tineret, sport şi artă în anul 2005.
7. Care sunt firmele de arhitectură cu care Primăria se află în relaţii contractuale la ora actuală şi la ce proiecte lucrează acestea.
8. Suma cheltuită cu prilejul organizării „Balului Primăriei – 2005“.
9. Suma exactă strânsă ca urmare a acţiunii caritabile „Balul Primăriei“ şi cum va fi aceasta cheltuită.“
Menţionăm că în procent de 70 la sută, aceleaşi informaţii le-am solicitat şi Prefecturii şi Consiliului Judeţean, care ne-au răspuns în termen legal.

 

„Ziarul de Vâlcea“ consideră că râmnicenii au tot dreptul să afle informaţiile respective, având în vedere că bugetul Primăriei se constituie în principal din impozitele şi taxele plătite de ei, nouă nu ne rămâne decât să ne adresăm instanţei, care, conform legii, poate obliga autoritatea sau instituţia publică să furnizeze informaţiile de interes public solicitate şi să platească daune morale şi/sau patrimoniale.

Nicu Trandafir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe